Sârbii, la urne pentru viitorul lor european
Peste 6,7 milioane de alegători sunt chemaţi să decidă care dintre cei doi oameni politici a reuşit să-i convingă în legătură cu capacitatea sa de a scoate ţara din marasmul economic.
Potrivit unui ultim sondaj, Tadic este creditat cu 58% din voturi faţă de 42% pentru Nikolic.
Proeuropean fervent, Tadic, în vârstă de 54 de ani – care a condus Serbia, izolată politic şi economic în anii 1990 până pe pragul UE – a calificat votul de duminică ‘un referendum pentru Uniunea Europeană’.
Aflat la putere de opt ani, Tadic şi-a consolidat şansele de a obţine un al treilea şi ultim mandat prezidenţial de cinci ani după ce a primit sprijinul socialiştilor, a treia forţă politică potrivit rezultatului legislativelor de la 6 mai.
El susţine accelerarea apropierii de Uniunea Europeană şi dă asigurări că poate încheia procesul de negociere în vederea aderării în timpul noului său mandat.
Nikolic, în vârstă de 60 de ani, un populist reconvertit în proeuropean după ce multă vreme a contestat o asemenea opţiune pentru ţara sa, mizează în special pe nemulţumirea tot mai mare a populaţiei din cauza gravei situaţii economice din Serbia.
Campania electorală a fost marcată de acuzaţii de fraudă la 6 mai, provenite din tabăra lui Nikolic la adresa lui Tadic, afirmaţii respinse de o anchetă a Parchetului şi constatările observatorilor internaţionali care au supravegheat scrutinul.
Dacă va fi ales, Tadic va câştiga cea de-a treia victorie consecutivă la prezidenţiale în faţa lui Nikolic.
Birourile de vot se deschid la ora 05.00 GMT şi se vor închide la 18.00 GMT, iar primele rezultate sunt aşteptate în cursul serii.