Ceaiurile și sarea au fost prezente la standurile României la târgurile internaționale de la Paris și Viena. La standul de la Paris a participat și distribuitorul de vinuri românești Lucian Rotar, unul dintre „partenerii care au susținut România pe durata evenimentului”, a transmis MEAT la solicitarea Economica.net. Printre vinurile promovate au fost și băuturile spirtoase Stalinskaya și Wembley, produse în România.
Au mai susținut România la târgul de la Paris și reprezentanți ai Centrului Național de Învățământ Turistic – CNIT, ai Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale și ai Asociației Vocea Diasporei Române din Paris.
În plus, Plafar și Salrom au fost și ele promovate în cadrul standurilor de la târgurile de la Paris și Viena, care au avut loc în luna martie a acestui an.
„Alături de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) au participat în calitate de invitați Societatea Națională a Sării S.A. (SALROM) și S.N. PLAFAR S.A, companii cu capital majoritar de stat aflate în portofoliul MEAT, ce nu au beneficiat de ajutor de minimis în vederea participării. Salrom și Plafar sunt două simboluri ale tradițiilor românești, fiecare reprezentând aspecte distincte ale culturii și istoriei naționale”, a transmis MEAT la solicitarea Economica.net.
Ministerul Economiei spune că în ultimii ani, ceaiul a devenit „o expresie culturală a ospitalității”, motiv pentru care pregătește lansarea unei rute cultural turistice a ceaiului: Ruta Cultural Turistică a Turismului Fitoterapeutic.
„Această rută va cuprinde tradiții intrate în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO, asociate principalelor sărbători ale românilor, plante descoperite și folosite din vremuri străvechi, care pot fi admirate și fotografiate de turiști în locurile unde sunt cultivate, precum și tradiția servirii ceaiurilor aferente acestora. De asemenea își propune să prezinte traseul ceaiului de la frunză la ceașca noastră zilnică, prin intermediul rețetelor de succes implementate în România”, se mai arată în răspunsul Ministerului transmis Economica.net.
România a participat deja la nouă târguri internaționale și mai sunt șase la care va mai participa până la finele acestui an. Următoarele vor avea loc luna aceasta, la Frankfurt, Germania și Shanghai, China. Apoi, în toamnă, România va fi prezentă la târgurile internaționale de la Rimini, Londra, Barcelona și Varșovia.
La târgul internațional de turism „Le Salon Mondial du Tourisme”, desfășurat la Paris în perioada 14-17 martie 2024, la standul României au fost prezenți și 13 co-expozanți. Aceștia au fost: Nordic Tours, World Synergy Travel, Exact Tours, Dor Travel Armenopolis, K-TOUR Romania, Romania For All, Eastern European Experience, Luxuria Travel, Asociația Județeană de Turism Sibiu, Asociația Dorul Oșenilor, OMD Timișoara, OMD Mamaia-Constanța și OMD Maramureș.
La târgul Ferien Messe Viena, Austria, organizat în perioada 14-17 martie 2024, au participat companiile: Go East Travel S.R.L., Pod Serv Com, Tind, Direct Travel, Ava Top Travel Service, World Synergy Travel, Encyclopedia Tours, George Turism, SN PLAFAR S.A..
Companiile care vor să participe la târgurile internaționale de turism în cadrul standului României pot accesa Schema de ajutor de minimis pentru astfel de participări.
„Operatorii economici co-expozanți, prezenți în pavilionul României de la Salonul Mondial de Turism – Paris, au beneficiat, conform Ordinului Ministrului Antreprenoriatului și Turismului nr. 330/2023, de decontarea a 50% din cheltuielile transportului extern, fără a depăși însă echivalentul a 500 de euro, și a 50% din cheltuielile aferente primei nopți de cazare, în ambele cazuri pentru câte un reprezentant/expozant. Mai mult, instituția a acoperit, în proporție de 100%, cheltuielile aferente taxei de participare, închirierea spațiului la stand de la organizatori, precum și personalizarea, amenajarea și decorarea standului, în limita a 3 mp/expozant. Menționăm că MEAT poate invita să participe alături de el diverse entități/societăți considerate relevante pentru piața respectivă, aceștia suportându-și costurile de participare din fonduri proprii”, ne-a mai transmis MEAT.