Planurile lui Sarkozy şi soţiei sale, fostul supermodel Carla Bruni, au fost descoperite de către poliţie, în iunie, în timpul unei percheziţii la locuinţa acestuia, în care s-au prelevat probe din calculatorul fostului preşedinte. Sarkozy este investigat de procurorii anticorupţie pentru mai multe presupuse acte de corupţie, printre care scandalul Bettancourt, moştenitoarea imperiului L’Oreal, care ar fi finanţat ilegal campania electorală a candidatului de dreapta, acuzaţiile de trafic de armament către Pakistan şi pentru plata din bani publici a unor sondaje de opinie, efectuate de prietenii săi.
Sarkozy, a cărui avere rămâne încă un mister, este următorul mare magnat care decide să părăsească Franţa în căutarea unei ţări cu taxe mai mici, alături de actorul Gerard Depardieu şi, Bernard Arnault, directorul Louis Vuitton şi Dior şi cel mai bogat francez.
De la eşecul în alegeri în faţa socialistului Francois Hollande, Sarkozy a strâns bani pentru a-şi pune în aplicare planul de iniţiere a unui fond de investiţii şi poate fi ultimul bogat care scapă de taxa de 75%, imputată de Hollande celor care câştigă peste 1 milion de euro, plan pentru care a şi efectuat vizite la nivel înalt în Quatar şi Marea Britanie, activităţi dezminţite prin intermediul adjuncţilor săi.
Planurile fostului şef de stat crează controverse, nu atât pentru că este anchetat pentru fapte de corupţie, cât pentru ceea ce publicaţia Mediapart a descris drept „conflict de interese”, adică decizia preşedintelui de a face avere la Londra.
Nicolas Sarkozy, bun prieten cu Tony Blair, a refuzat să dea mâna cu David Cameron, după ce acesta din urmă a folosit dreptul de veto pentru a modifica în 2011 tratatul UE.