Sarmisegetuza, ameninţată de copacii bătrâni
Puţin a lipsit ca un fag de peste 40 de metri înălţime să se prăbuşească şi să distrugă rocile de granit ale monumentului istoric. În urma unei furtuni, fagul s-a rupt de la jumătate şi ameninţa să cadă în orice moment. Pădurarii si voluntarii din zonă s-au chinut ore bune pentru a tăia copacul si pentru a salva rămăşiţele cetăţii
Pericolul există însă în permanenţă, pentru că în incinta cetăţii dacice se află zeci de arbori de peste sute de ani. Din cauză că nu mai au rezistenţă, ori s-au uscat, aceştia riscă să cedeze în orice clipă.
Cu toate că monumentul face parte din patrimoniul UNESCO, încă nu există o formă de admnistrare a vestigiior istorice. Singurii care au grijă de cetate şi îşi mai asumă sarcina tăierii acestor copaci sunt voluntarii, pădurarii de la Ocolul Silvic Orăştioara şi angajatii Direcţiei de Cultură Hunedoara.
Sarmizegetusa Regia a fost capitala Daciei preromane, atingând apogeul în perioada lui Decebal. Monumentul se află sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă si Cultura din anul 1999.