Șase bănci au făcut 87% din cel mai mare profit din istoria sistemului bancar. Cel mai mic câștig sare de un miliard de lei

Topul celor mai mari profituri din industria bancară românească are în vârf Banca Transilvania, urmată de BCR, ING Bank, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank și BRD. Cele șase bănci au cumulat un câștig net de 9,98 de miliarde de lei, dintr-un total de 11,5 miliarde de lei. Două bănci au peste 2 miliarde de lei profit net, iar restul de patru de peste un miliard de lei fiecare. CEC și Exim Banca Românească nu și-au prezentat rezultatele financiare la nouă luni.
Gabriela Ţinteanu - mar, 03 dec. 2024, 22:06
Șase bănci au făcut 87% din cel mai mare profit din istoria sistemului bancar. Cel mai mic câștig sare de un miliard de lei

Pe piața din România mai activează 20 de bănci, după fuziunile și achizițiile din ultima perioadă.  CEC Bank și Exim Banca Românească, singurele bănci controlate de stat, nu și-au prezentat public rezultatele financiare la nouă luni.

După cum era de așteptat, cel mai mare profit net l-a avut Banca Transilvania, cu 2,7 miliarde de lei. Liderul sistemului a început deja fuziunea cu OTP Bank, dar nu a înglobat încă rezultatele. Pe locul doi  se află a doua bancă din sistem, BCR, cu 2,21 de miliarde de lei profit net.

Profitul net consolidat al Grupului Financiar Banca Transilvania a fost, în primele nouă luni din 2024, de peste 3,907 miliarde de lei, din care cel al băncii s-a cifrat la aproape 2,709 miliarde de lei, ca rezultat al creşterii pe mai multe dimensiuni a business-ului.

BCR raportează profit net de 2,21 de miliarde de lei la nouă luni/2024 în creştere cu 30,6% an/an. Veniturile din dobânzi s-au majorat cu 19,5%, până la 3,1 miliarde de lei, iar venitul operaţional a crescut cu 16,2% an/an, până la 4,46 de miliarde de lei.

Surprizele din topul celor mai profitabile bănci sunt oferite de ING Bank și UniCredit Bank

Surprizele sunt oferite de locurile cinci și șapte, din punct de vedere al mărimii activelor. Astfel, ING Bank a reușit să treacă pe locul trei din punct de vedere al profitului, cu 1,39 de miliarde de lei. UniCredit Bank România, a șaptea bancă din punct de vedere al activelor (înainte de fuziunea cu Alpha Bank) a reușit să aibă un profit de aproximativ 1,32 de miliarde de lei, devenind al patrulea cel mai mare profit din sistemul bancar.

Veniturile ING Bank România au ajuns la 2,83 de miliarde de lei în primele nouă luni din 2024, în creștere cu 13,5% față de perioada similară a anului anterior. În același timp, profitul brut a crescut cu 0,8%, având o valoare cumulată de 1,39 de miliade de lei.

Grupul italian UniCredit a încheiat primele nouă luni din 2024, în România, cu un profit în creștere cu 22% față de perioada similară a anului trecut. Au crescut veniturile din dobânzi și au scăzut costurile cu provizioanele de risc, dar taxa bancară a mâncat din venitul net. Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 16%, la 360 de milioane de euro, în timp ce veniturile nete din comisioane s-au majorat cu 8% la 126 de milioane de euro. 

Nr. Crt. Banca Profit net 9 luni 2024 (mld lei)
1 Banca Transilvania 2,709
2 BCR 2,210
3 ING Bank 1,390
4 UniCredit Bank 1,320
5 Raiffeisen Bank 1,260
6 BRD 1,094

 

BRD pe locul 6 în topul miliardarilor în lei, în funcție de profit

Pe locul cinci din punct de vedere al profitului net la nouă luni se situează Raiffeisen Bank cu 1,26 de miliarde de lei. Pe locul șase vine BRD Societe Generale, banca aflătă pe locul patru în topul instituțiilor de credit ordonate după nivelul activelor bancare.

Raiffeisen Bank, subsidiara de pe piaţa locală a grupului austriac cu acelaşi nume şi a şasea cea mai mare bancă din România după active, a obţinut profit de 1,26 de miliarde de lei în primele nouă luni din 2024, rezultat în uşoară scădere faţă de nivelul de 1,3 miliarde de lei raportat în perioada similară din 2023. La 30 septembrie, activele totale ale băncii au depăşit valoarea de 74,3 miliarde de lei, în creştere cu 10% an/an.

Profitul net al BRD a fost de 1.094 de milioane de lei (față de 1.227 de milioane  de lei în primele nouă luni din 2023), la un ROE de 16%.BRD se laudă cu un nivel scăzut al ratei creditelor neperformante, NPL (2,37%) și rată confortabilă de acoperire a creditelor neperformante (78,55%) la sfârșitul lunii septembrie 2024.

Cele șase bănci, care sunt și bănci de risc sistemic, au cumulat 9,98 de miliarde de lei profituri nete, adică aproximativ 87% din totalul profitului pe sistem bancar.

Conform datelor BNR, sectorul bancar a obținut în primele nouă luni din 2024 un profit net record de 11,5 miliarde de lei, în creştere cu circa 10% faţă de câştigul raportat pentru primele nouă luni din 2023. Activele băncilor au urcat la un vârf de peste 843 de miliarde de lei.

Acesta a fost cel mai bun câştig din intervalul de nouă luni pentru bănci. Rentabilitatea activelor (ROA) şi rentabilitatea capitalului (ROE) erau la final de septembrie 2024 de 1,87%, respectiv 20,2%. Majoritatea profiturilor băncilor s-a datorat venituriloe din dobânzi și comisioane, venituri care la cele mai mari bănci din sistem au fost în unele cazuri și duble față de valoarea porofiturilor nete încasate de bănci.

 

Te-ar mai putea interesa și
Vaticanul a prezentat noul papamobil. Mașina este un Mercedes G-Class complet electric (Video)
Vaticanul a prezentat noul papamobil. Mașina este un Mercedes G-Class complet electric (Video)
Vaticanul a prezentat miercuri un nou papamobil decapotabil, un automobil marca Mercedes-Benz complet electric pe care Papa Francisc îl va utiliza atunci când îi va saluta pe credincioşi în......
Autostrada Bucureștiului A0: Mâine va fi dat în trafic primul tronson din lotul 3 Nord, al chinezilor
Autostrada Bucureștiului A0: Mâine va fi dat în trafic primul tronson din lotul 3 Nord, al chinezilor
Joi va fi dat în trafic primul tronson din lotul 3 al A0 Nord, construit de compania chineză CCECC, au confirmat reprezentanții ...
Grupul EDGNEX Data Centers by DAMAC din EAU și PPC Group  vor construi un centru nou de date în Attica, Grecia
Grupul EDGNEX Data Centers by DAMAC din EAU și PPC Group vor construi un centru nou de date în Attica, Grecia
EDGNEX Data Centers by DAMAC și PPC Group au anunțat lansarea Data In Scale (DIS), un joint venture (DAMAC 55% - PPC 45%) ...
PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile naționale au convenit constituirea unei foaliții de guvernare
PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile naționale au convenit constituirea unei foaliții de guvernare
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a anunţat, miercuri, că PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţile naţionale, ...