Şase bănci din top 10 au majorat dobânda la depozitele în lei. Care este topul celor mai mari dobânzi şi cu cât au crescut într-o lună

În ultima lună, tot mai multe bănci au decis să-și crească dobânzile la depozite. Dacă facem o analiză a celor mai mari dobânzi la depozitele constituite pe 12 luni, vom regăsi pe primele locuri CEC Bank, Banca Transilvania şi Garanti Bank. La polul opus, avem BCR, BRD şi ING Bank. Analiza este făcută pe baza dobânzilor oferite de bancă pentru depozitele constituite la ghişeu. 
Gabriela Ţinteanu - lun, 21 mart. 2022, 22:08
Şase bănci din top 10 au majorat dobânda la depozitele în lei. Care este topul celor mai mari dobânzi şi cu cât au crescut într-o lună

În ultima lună, șase din primele zece mari bănci comerciale de la noi au crescut dobânda la depozitele populației în lei, urmând tendința imprimată de BNR în piaţă prin majorarea dobânzii cheie.

Un top al celor mai mari dobânzi practicate de primele zece bănci din sistem indică pe primele locuri: Garanti, Banca Transilvania şi CEC Bank. Banca Transilvania a majorat recent dobânzile la depozite afișate pe site, iar aceste majorări sunt valabile până în luna aprilie. Creșterile par chiar spectaculoase: la depozitele pe trei luni, BT a crescut dobânda de la 0,5% anuală la 3% pe an.

Iar Raiffeisen Bank a dublat dobânda la depozitul pe 12 luni, de la 1% la 2%. În topul băncilor cu cele mai mici dobânzi din sistem găsim BCR, BRD şi ING Bank.

Astfel, comparativ cu acum o lună, când dobânzile la depozitele pe trei luni se situau între 0,25% şi 1,85%, acum nivelul acestora este cuprins între 0,25% şi 3%.

În cazul depozitelor pe un an,  randamentele se situau între 0,8% şi 4% și, deși au existat creșteri la nivelul anumitor bănci, limitele au rămas similare.

Celelalte creşteri de dobândă ale băncilor comerciale au fost cuprinse între 20 de puncte de bază (Garanti Bank) şi 60 de puncte de bază în cazul CEC Bank. Chiar şi pentru depozitele pe termen scurt, de trei luni, CEC Bank a operat o majorare semnificativă pentru o singură lună de zile, de 50 de puncte de baza, de la 1,30% dobândă acordată în februarie la 1,80% acordată în martie, pentru aceleaşi depozite în lei pe trei luni.

Cele mai spectaculoase majorări au fost la depozitele pe termen lung

Sunt și bănci care nu au deloc în ofertă depozite pe termen scurt. De exemplu, Raiffeisen Bank, la care depozitul pe trei luni a fost eliminat cu totul. Iar la depozitele pe 12 luni, oferă dobânzi de 2%, sub majoritatea băncilor din top 10, în ciuda faptului că randamentul s-a dublat, de la 1%.

Pe lângă băncile care au operat ajustări ale dobânzilor, analizate mai sus, există și bănci „dormante”. Sunt marile bănci, BCR, BRD, Unicredit şi ING Bank, băncile din poziţiile 2 – 5 ale sistemului bancar, care nu au operat modificări ale dobânzilor la depozite, deși inflația a crescut și BNR a dat semnale – prin majorarea dobânzii de politică monetară. La aceste bănci, dobânzile au rămas neschimbate în ultima lună, la unele dintre ele chiar ridicol de mici – BCR cu 0,25% la trei luni şi 0,80% la 12 luni (depozite pentru clienți care nu-și încasează salariile prin bancă), sau chiar BRD cu dobânzi de 0,45%, respectiv 1,05% pentru același tip de depozite.

Este drept această politică a dobânzilor bancare a fost dictată până acum de surplusul de lichiditate din piaţă. Posibilităţile reduse de plasament la randamente foarte bune cu riscuri foarte mici (credite cu dobânzi mari pentru clienţi cu rating foarte bun) au contribuit şi ele la această inapetenţă a băncilor pentru a mai atrage depozite de populație la randamente atractive. Rămâne de văzut ce se va întâmpla de acum încolo, de când BNR dă cu ţârâita lichiditate în piaţă, iar Ministerul Finanţelor nu pare încă decis să accepte dobânzi foarte mari pentru banii pe care îi împrumută de la bănci.

 

Te-ar mai putea interesa și
Un grup de agricultori opriți înainte să organizeze un protest la reședința președintelui sudcoreean
Un grup de agricultori opriți înainte să organizeze un protest la reședința președintelui sudcoreean
Un grup de agricultori care cereau arestarea preşedintelui suspendat Yoon Suk Yeol s-au confruntat sâmbătă cu poliţia sud-coreeană, în încercarea de a organiza un protest cu tractoare la......
Stațiunile bulgare Borovets și Bansko pe locurile 2 si 3 în Europa după raportul calitate-preț
Stațiunile bulgare Borovets și Bansko pe locurile 2 si 3 în Europa după raportul calitate-preț
Staţiunile Borovets şi Bansko din Bulgaria se situează pe locul 2, respectiv 3, în topul staţiunilor de schi cu cel ...
China Airlines, companie aviatică din Taiwan, cumpără 20 de avioane, 10 Boeing și 10 Airbus
China Airlines, companie aviatică din Taiwan, cumpără 20 de avioane, 10 Boeing și 10 Airbus
China Airlines din Taiwan va împărți o comandă pentru reînnoirea flotei pe distanțe lungi între Boeing și rivalul ...
Umbrărescu a cumpărat combinatul siderurgic Oțelu Roșu, cu o istorie de peste 200 de ani
Umbrărescu a cumpărat combinatul siderurgic Oțelu Roșu, cu o istorie de peste 200 de ani
Familia Umbrărescu a finalizat achiziția activelor combinatului siderurgic Oțelu Roșu, din Caraș Severin, în urma unei ...