Prin actul normativ propus, se are în vedere modificarea numărului maxim de posturi, prin suplimentarea acestuia, la următoarele instituţii publice: Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă – cu 18 posturi, Aeroclubul României – cu 43 posturi, Centrul Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV) – cu 40 de posturi, Autoritatea Rutieră Română (ARR) – cu 55 de posturi, Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) – cu 5 posturi şi Agenţia de Investigare Feroviară Română (AGIFER) – cu 5 posturi.
‘Modificarea numărului maxim de posturi este necesară pentru angajarea personalului de specialitate din activitatea de bază a instituţiilor, pentru activităţile noi introduse prin acte normative, pentru a asigura desfăşurarea normală a activităţii şi în condiţii de siguranţă’, se menţionează în nota de fundamentare a proiectului de HG.
În plus, în cazul CIAS, este necesară înfiinţarea dispeceratului de urgenţă permanent cu atribuţii de preluare şi tratare a apelurilor de urgenţă primite prin centrul unic pentru apeluri de urgenţă – 112, potrivit prevederilor art. 1 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 228/2013 privind desemnarea Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile ca agenţie specializată de intervenţie, numărul de 5 posturi solicitat fiind necesar doar pentru asigurarea acestui serviciu de permanenţă.
‘La Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă, este necesar a se asigura un serviciu tehnic cu minim 3 ture pentru operarea aeronavei Cessna Citation V în program permanent; cele 18 posturi solicitate sunt necesare pentru activitatea de specialitate pentru funcţionarea la limita minimă a necesarului de personal, respectiv pilot instructor – 4, inginer de aviaţie – 3, tehnician de aviaţie – 5, şef pregătire zbor – 1, expert-instructor pregătire teoretică – 5 posturi’, explică nota de fundamentare.
De asemenea, în cadrul Aeroclubului României, trebuie înfiinţată unitatea de întreţinere şi reparaţii a aeronavelor din dotarea proprie cât şi pentru operatori privaţi, fapt care va conduce la creşterea veniturilor proprii. Cele 43 de posturi sunt necesare pentru: Direcţia Tehnică – 2 ingineri de aviaţie, Serviciul Continuitatea Navigabilităţii – 2 ingineri de aviaţie, Biroul de Proiectare – 4 ingineri, Serviciul Aeronave Ultrauşoare – 1 inginer de aviaţie şi 1 pilot comandant, Compartimentul Operaţiuni Sol – 1 inginer de aviaţie, Secţia de Reparaţii şi Întreţinere de Bază Craiova – 2 ingineri de aviaţie şi 4 mecanici de aviaţie, Baza de Reparaţii Braşov – 1 inginer de aviaţie şi 5 mecanici de aviaţie, Aeroclubul Teritorial Braşov – 1 referent, Aerocluburile teritoriale – 2 instructori paraşutism, 2 dispeceri operaţiuni zbor, 8 piloţi instructori şi 7 mecanici de aviaţie.
În ceea ce priveşte AGIFER, cele 5 posturi solicitate sunt necesare pentru asigurarea numărului de investigatori, având în vedere trendul crescător al accidentelor pe infrastructura de transport feroviar şi a incidentelor produse în circulaţia trenurilor, iar la ARR posturile sunt necesare în structurile din cadrul sediului central, precum şi în cadrul agenţiilor teritoriale, având în vedere numărul insuficient de posturi şi creşterea volumului activităţii.
Dintre cele 42 de agenţii teritoriale, în 13 dintre ele îşi desfăşoară activitatea între 3 şi 5 salariaţi şi nu există un post de conducere în cadrul acestor agenţii. Posturile solicitate sunt pentru: direcţia Siguranţa Infrastructurii Rutiere – 5 posturi de inspector de specialitate şi 10 posturi de auditor de siguranţă rutieră, Biroul Restituire Acciză – 5 posturi de referent de specialitate, agenţii teritoriale – 13 posturi de conducere de şef agenţie şi 22 posturi de referent de specialitate.
Conform proiectului, în cadrul Centrului Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV nu este asigurat personalul minim necesar desfăşurării activităţii având în vedere introducerea a 70 de cursuri noi după anul 2013, finalizarea investiţiei din cadrul subunităţii Galaţi, dotarea unităţii cu mijloace noi de instruire. Cele 40 posturi sunt necesare desfăşurării în condiţii optime a activităţii de instruire a personalului navigant, respectiv: 22 posturi de personal didactic, 8 posturi de personal auxiliar şi 10 posturi de personal administrativ, precizează documentul citat.
‘Menţionăm că în anul 2013, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă nr. 77/2013, au fost reduse posturile vacante indiferent de specialitatea acestora, în prezent instituţiile respective se confruntă cu o lipsă a personalului de specialitate în condiţiile în care activitatea acestora s-a dezvoltat şi/sau s-a diversificat. Numărul insuficient de personal conduce la efectuarea muncii peste programul normal de muncă, de către personalul existent, fără ca aceasta să poată fi compensat cu timp liber corespunzător’, se mai spune în nota de fundamentare.
Cheltuielile pentru posturile suplimentare vor fi suportate din veniturile proprii ale instituţiilor, inclusiv la instituţiile care beneficiază de subvenţii de la bugetul de stat.