Şase investitori străini sunt interesaţi de hidrocentrala Tarniţa, proiect de un miliard de euro

Economica.net
31 10. 2014
tarnita_valea_oltului_63530100

“Există şase companii energetice, din Asia şi din Europa, interesate de proiectul Tarniţa. Cel puţin una este din China. Nu putem spune mai multe din motive de confidenţialitate, dar putem spune că, până acum, niciuna nu are o reprezentanţă permanentă în România”, au declarat sursele noastre.

Joi, Hidro Tarniţa, compania de stat care se ocupă de proiectul hidrocentralei , a anunţat că, datorită interesului manifestat pentru proiect, termenul limită pentru depunerea documentelor de participare la prima fază a licitaţiei a fost amânat cu o lună.

“Ca urmare a interesului manifestat de un număr mare de potenţiali investitori pentru participarea la Procedura de Selecţie, societatea de proiect Hidro Tarniţa SA anunţă prelungirea termenului prevăzut în Anunţul Publicitar pentru depunerea documentelor de participare la etapa de precalificare şi negociere preliminară şi neangajantă, în vederea implementarii Proiectului CHEAP Tarniţa-Lăpuştesti, de la data de 31 octombrie 2014, până la data de 27 noiembrie 2014” a anunţat compania, printr-un comunicat de presă.

“Solicitarea de prelungire a venit din partea companiilor, pentru că şi noi am cam întârziat cu implementarea proiectului, iar procedurile durează. De exemplu doar traducerea şi apostilarea durează trei săptămâni. În plus, a mai existat şi un alt investitor care a cumpărat caietul de sarcini şi noi vrem să fie cât mai mulţi” au mai spus sursele noastre.

Lista scurta cu investitorii interesaţi va fi publicată până la jumătatea lunii decembrie a acestui an şi, după mai multe etape de analiză, caietul de sarcini pentru despunerea ofertelor angajante, care să conţină şi „construcţia juridică şi financiară” va fi redactat la jumătatea anului viitor. “Dacă totul decurge conform planului şi nu apar sincope, sperăm ca la jumătatea anului 2016 să înceapă lucrările” au spus oficialii citaţi.

Hidocentrala de la Tarniţa, de pe Someş, va avea o capacitate instalată de 1.000 MW şi va fi realizată în sistem de parteneriat public-privat, cu finanţare din partea investitorului care urmează să-şi recupereze investiţia din vânzarea energiei electrice pe piaţă. Noua investiţie va crea peste 4.000 de locuri de muncă. Hidrocentrala va avea rolul de a echilibra sistemul energetic naţional, mai ales după intrarea potenţială în funcţiune a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

Până acum, şi-au manifestat interesul pentru acest proiect doar companiile din China.