Şase măsuri de finanţare din noul PNDR vor fi deschise la începutul lui 2016
‘Anul viitor, în lunile ianuarie sau februarie, vom deschide alte şase măsuri de finanţare din noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 -2020. Cea mai importantă măsură este cea referitoare la schemele de ajutor de stat pentru procesarea produselor agricole, dar vom deschide şi măsura de împăduriri, măsura de cooperare, care de asemenea este foarte aşteptată de cei din zona cercetării. Consider că noul program va merge mult mai bine decât vechiul program, deşi, fără falsă modestie, actualul PNDR a mers destul de bine’, a spus Turtoi.
Potrivit datelor furnizate de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), numărul proiectelor depuse până în prezent pe măsurile de finanţare deschise în acest an în cadrul PNDR 2014 – 2020 a ajuns la 5.865 de proiecte, iar valoarea totală a fondurilor europene nerambursabile solicitate prin aceste proiecte a depăşit 639 milioane de euro.
Primele sesiuni anuale de primire a proiectelor de finanţare prin intermediul PNDR 2020 au fost deschise în 25 martie 2015, când a început primirea de proiecte pentru Submăsura 6.1, Submăsura 4.1 şi Submăsura 19.1, având o alocare totală de aproximativ 319,4 milioane de euro.
Cele mai multe cereri de finanţare, respectiv 2.818, au fost depuse pentru Submăsura 6.1 ‘Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri’ prin care fiecare proiect poate beneficia de maximum 50.000 de euro. Valoarea totală nerambursabilă pentru toate proiectele depuse prin această submăsură este de 118,46 milioane de euro.
‘Un interes deosebit s-a înregistrat şi pentru Submăsura 4.1 ‘Investiţii în exploataţii agricole’. AFIR a primit 617 de cereri de finanţare depuse on-line, dintre care 461 privesc sectorul vegetal. Valoarea totală nerambursabilă a tuturor proiectelor se ridică la 236,91 milioane de euro. Pentru Submăsura 19.1 ‘Sprijin pregătitor pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locală’ au fost primite 178 de cereri de finanţare conforme în valoare totală de 2,44 milioane de euro’, se arată în datele AFIR.
Potrivit AFIR, proiectele din sectorul pomicol s-au lăsat aşteptate deoarece cererile de finanţare necesită un timp mai îndelungat de pregătire având în vedere eliberarea unor avize şi documente suplimentare (autorizaţia de plantare, proiect tehnic de plantare etc.). Astfel, pentru Submăsura 4.1a ‘Investiţii în exploataţii pomicole’ s-au depus 11 cereri de finanţare, în valoare totală nerambursabilă de 5,81 milioane de euro, iar prin Submăsura 4.2a ‘Investiţii în procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol’ s-au depus doar două proiecte cu valoarea de aproximativ 968.000 de euro.
În ceea ce priveşte proiectele ce vizează infrastructura agricolă, pentru Submăsura 4.3 ‘Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea şi adaptarea infrastructurii agricole şi silvice’ au fost depuse on-line 31 de cereri de finanţare, în valoare totală nerambursabilă de 29,74 milioane de euro. De asemenea, au fost solicitate 3,99 milioane de euro prin 3 proiecte depuse on-line pentru componenta de irigaţii a submăsurii.
‘Sesiunea de primire a proiectelor de utilitate publică, deschisă pe 24 septembrie 2015, aferentă sM 4.3 ‘Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea şi adaptarea infrastructurii agricole şi silvice’, sM 7.2 ‘Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică’ şi sM 7.6 ‘Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural’ rămâne deschisă până pe 18 decembrie 2015′, precizeată AFIR.