Șase noi startup-uri intră în programul Orange Fab, în urma apelului de proiecte 5G
Prin alăturarea celor șase companii de tehnologie, acceleratorul Orange Fab ajunge la un număr total de 50 de startup-uri înscrise în program din 2017 și până în prezent. În cei 6 ani, Orange Fab și-a extins constant domeniile de activitate pentru a răspunde mai eficient nevoilor de business ale clienților, vizând direcții precum rețelele 5G și rețelele viitorului, IoT și obiecte conectate, smart city și mobilitate, fintech, smart retail, media și divertisment, sănătate și educație digitală. Orange Fab a achiziționat, până în prezent, produse și servicii în valoare de 2,2 milioane de euro de la startup-urile încluse în program, implementând alături de acestea peste 100 de proiecte.
„În scurt timp urmează să începem colaborarea cu cele 6 noi startupuri care se alătură programului Orange Fab, dar mai ales să integrăm și să valorificăm performanțele tehnologiei 5G în serviciile lor. În plus, resursele tehnologice oferite ce celor două laboratoare 5G Orange, din București și Iași, vor contribui la accelerarea business-urilor lor și vor crea noi scenarii de utilizare ale acestei tehnologii. Fie că se vor adăuga portofoliului de servicii oferite clienților noștri B2B sau vor fi integrate în produse interne, credem că cele 6 companii dezvoltă soluții cu mare potențial, iar programul Orange Fab este aici pentru a le susține prin acces la cele mai noi tehnologii și mentorat din partea experților Orange”, a declarat Ana Ciobanu, Startup Programs Manager, Orange România.
AI Vision este o platformă de analiză video bazată pe AI ce folosește date de la camere video pentru a identifica peste 26 de clase de obiecte precum foc, arme ori violență, având posibilitatea să anonimizeze prin blurare persoane și vehicule în live stream-uri sau videouri. Aplicația folosește infrastructura Orange de edge-compute integrată tehnologiei 5G, ce utilizează componentele URLLC (latentă scazută de 8ms) și eMBB (throughput foarte crescut) pentru a transmite rapid alarme către dispozitive conectate la rețeaua privată 5G. Utilizatorii au un management centralizat și criptat a stream-urilor video, iar firmele de securitate și cele de pază electronică primesc alarmele extrem de rapid la dispecerat. Platforma ajută, de asemenea, municipalitățile să identifice în timp real congestiile din trafic.
Agora Robotics este o companie deep tech care dezvoltă roboți mobili autonomi pentru managementul depozitelor și procesele logistice. În timpul pandemiei au dezvoltat un robot autonom de dezinfecție cu lumină UVC iar la începutul anului viitor vor ieși pe piață cu un robot industrial autonom de curățat podele. Viziunea pe termen mediu a companiei include dezvoltarea unui ecosistem de roboți autonomi care să ofere servicii complete și integrate de automatizare a proceselor logistice. Din ecosistem vor mai face parte și un robot de inventariere la raft și unul de transport intern pentru depozite. Roboții Agora folosesc tehnologia 5G pentru transmitere și analiză de date, control remote al flotei de roboți și o mai ușoară integrare în IoT.
Cautcurier.ro este o platformă inovatoare pentru piața de curierat din România, ce oferă clienților posibilitatea de a reduce numărul de retururi pentru produsele deteriorate din cauza transportului sau a manipulării defectuoase. Startup-ul faciliteaza astfel adoptarea unei strategii sustenabile de reducere a amprentei de CO2 pentru business-urile din e-commerce, transport și logistică prin trackXs: un smart tag ce monitorizează în timp real coletele pentru localizare, șocuri, securitate, cădere liberă, înclinare, temperatură și umiditate. Cautcurier.ro a integrat în această platformă și un marketplace B2B ce conectează business-urile cu firmele de last-mile delivery, platformă ce automatizează managementul rutelor pentru curieri.
IRIS Robotics a dezvoltat software pentru controlul de la distanță al roboților umanoizi printr-o soluție VR. Aceasta este dezvoltată în special pentru sectorul medical, bancar și cel de educație. Modulele de aplicație dezvoltate și personalizate includ: comunicare în mai multe limbi, prezentări interactive și chestionare pentru a verifica cunoștințele acumulate, dar și integrare cu Chat GPT folosit pentru comunicare complexă. Soluțiile create permit personalizarea pentru fiecare client și dezvoltarea de funcționalități la comandă pentru a adresa în mod specific nevoile fiecărei organizații.
Trading Line oferă soluții integrate de logistică și control la distanță pentru navele de marfă, fie ele autonome sau semi-autonome. Centrul de pilotare de la distanță controlează navele și macaralele portuare, îmbunătățind securitatea și eficiența transportului. Datorită capabilității de transmisie live, activitatea de transfer a mărfurilor poate fi urmărită în timp real, asigurând un serviciu transparent și eficient.
Soft Tehnica este un dezvoltator de produse software cu un portofoliu extins de servicii, de la e-commerce, semnatură electronică, software de management al afacerilor, aplicații mobile, e-learning, soluții personalizate pentru administrația publică, custom software și aplicații bazate pe AR, AI și VR. Aidoo by Soft Tehnica reprezintă o inovație în domeniul comunicării virtuale, combinând cu creativitate hologramele 3D, tehnologiile AI și interacțiunile în timp real pentru a schimba fundamental modul în care se relationeaza cu clienții sau publicul țintă. Inteligența artificială avansată permite Aidoo să înțeleagă întrebările și nevoile utilizatorilor, oferind răspunsuri precise și adaptate.