Șase situații în care refinanțarea devine o idee bună
Ai prea multe credite
Dacă ai reușit să „colecţionezi” mai multe credite de nevoi personale, ai aflat deja pe propria piele cât de greu este să le gestionezi. Efortul financiar devine mult prea mare când ești nevoit să achiți, în fiecare lună, mai multe rate, mai ales la bănci diferite. Te poți relaxa, dacă optezi pentru un singur împrumut, care să-ți acopere creditele deja accesate. Astfel, vei plăti o singură rată, la o singură bancă. Un alt aspect important este acela că valoarea noii rate va fi mai scăzută decât suma totală pe care o dai, în prezent, pentru achitarea tuturor datoriilor bancare.
Creditul de refinanțare îți oferă posibilitatea alegerii unei noi perioade de rambursare. Cu cât alegi un interval mai lung, cu atât rata ta va fi mai lejeră. Însă, acest lucru îți influențează, în paralel, costul total al creditului, care va crește.
Regreți alegerea unei dobânzi variabile
În general, nivelul dobânzilor variabile este mult mai atractiv decât al celor fixe. Totuși, alegerea unui credit cu dobândă variabilă implică anumite riscuri. Pe parcursul perioadei de rambursare, dobânda poate crește mai mult decât ți-ai fi imaginat, fiind influențată de evoluția ROBOR sau EURIBOR, ceea ce duce la rate piperate. Pentru a scăpa de stres, poți opta pentru un împrumut de refinanțare cu dobândă fixă, care-ți va asigura rate fixe pe parcursul creditării.
Creditul în valută implică și surprize neplăcute
Există o lege nescrisă, potrivit căreia este indicat să te împrumuți în moneda în care obții și salariul. Dacă ești plătit în lei, aplici pentru un credit în monedă națională. În cazul veniturilor în euro, poți opta liniștit pentru un împrumut în monedă europeană. Situația devine mai delicată dacă încalci această „regulă de aur”, întrucât intervine riscul valutar. Fluctuațiile valutare îți afectează direct buzunarul, crescând frecvent valoarea ratei lunare. Poți schimba datele „problemei”, la refinanțare, înlocuind, de exemplu, un credit în euro cu unul în lei.
O soluție pentru închiderea cardului de credit
Un card de cumpărături se poate transforma rapid într-un factor de stres cumplit, în lipsa unei discipline financiare. Astfel, dacă l-ai folosit pentru a retrage numerar de la bancomat sau ai depășit data scadentă, ai observat deja că respectivul card implică o serie de costuri crescute. Nu e deloc plăcut să plătești dobânzi usturătoare și nici să ajungi în situația în care nu prea mai reușeşti să reîntregești linia de credit aprobată de bancă. Multe bănci îți oferă posibilitatea de a refinanta inclusiv cardurile de credit sau descoperirile de cont.
Scapi de stresul unui credit dezavantajos
În urmă cu 3-4 ani, băncile ofereau credite cu dobânzi mult mai mari decât în prezent. Acum, condițiile de creditare sunt mult mai atractive, costurile fiind mai reduse. Prin refinanțare, accesezi un credit în condiții actuale de piață, cu ajutorul căruia poți achita un împrumut care deja ți se pare dezavantajos, din cauza costurilor prea mari. De altfel, noua dobândă poate fi și mai bună, dacă îți aduci și salariul la banca aleasă pentru refinanțare și dacă optezi și pentru o asigurare de viață și pentru situații neprevăzute.
Noile planuri cer resurse financiare pe măsură
Creditul de refinanțare îți oferă și posibilitatea de a obține bani în plus. Vei putea folosi suma suplimentară după bunul tău plac, în funcție de nevoile tale actuale. În funcție de bancă, poți primi pe loc aprobarea creditului, urmând să ai rapid și banii în cont.
Cum alegi cel mai bun credit de refinanțare
Dacă iei în calcul accesarea unui credit de refinanțare, trebuie să știi că există o modalitate foarte simplă, dar eficientă, care te ajută să iei o decizie înțeleaptă. Este vorba despre platforma de comparare Sortter, pe care o poți utiliza gratuit și care-ţi oferă acces, rapid si într-un mod transparent, la toate informațiile care te interesează despre o serie de oferte de finanțare disponibile pe piața financiară.
Sortter îți va prezenta cele mai rentabile împrumuturi, în funcție de criteriile alese de tine. Tot ce ai de făcut este să introduci suma pe care vrei să o creditezi și perioada în care consideri că ești pregătit să o înapoiezi. Vei afla instant nivelul dobânzilor și al comisioanelor, dar și condițiile de acordare stabilite de bănci. Analizează ofertele prezentate de Sortter, compară-le cu atenție, ținând cont de avantajele pe care le dorești, și astfel vei putea alege un împrumut echitabil.
Sortter îți oferă și posibilitatea de a afla costul real al fiecărei soluții de creditare, prin intermediul calculatorului de credite pe care îl poți utiliza gratuit pentru a face o simulare rapidă.