Şasiurile româneşti ar putea ajunge pe autobuzele din America de Sud

14 07. 2013
autobuz_crosstown_mt_18290hocll_big_60415900

Compania Roman Braşov poate ajunge să vândă circa 300 de şasiuri de autobuz într-o ţară din America Latină, al cărei nume nu a fost dezvăluit, potrivit directorului general Carol Rugacs. În prezent se construieşte prototipul la Braşov, care va fi trimis în scurt timp peste ocean. „E un model de şasiu pentru autobuze cu motor în faţă, cum sunt cele uzuale în toată America de Sud. Nu vă pot spune ţara, dar parteneriatul a trecut de faza de discuţii. Dacă dau OK-ul pe prototip, atunci putem livra circa 300 de bucăţi la un preţ de 50.000 de dolari pe bucată”, a precizat Rugacs. Valoarea potenţialului contract ar fi, deci, de 15 milioane de dolari. Directorul Roman a mai spus că eventualul contract ar fi încheiat direct cu statul latino-american.

Încheierea unui astfel de contract ar fi o veritabilă gură de oxigen pentru fabrica braşoveană care, în acest moment, nu prea are nimic de lucru. Contractul cu Pentagonul pentru camioane militare, ce a ţinut 5 ani la rând fabrica în funcţiune, nu mai există. Roman n-a reuşit să-şi vândă autobuzul Urban Crosstown niciunei municipalităţi din ţară, iar discuţiile privind vinderea acestuia în Dubai nu s-au concretizat.

La Uzinele Roman Braşov se  produc autobuze, camioane, autovehicule speciale pentru diverse industrii şi tractoare.

Fabrica Roman Braşov a fost cumpărată în 2003 de omul de afaceri Ioan Neculaie, unul dintre cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la 80 de milioane de euro. Neculaie deţine şi clubul de fotbal FC Braşov.

America de Sud începe să fie o piaţă atractivă pentru industriaşii români. Astra Vagoane Călători Arad, a omului de afaceri Valer Blidar, exportă în Brazilia vagoane de călători iar Grup Feroviar Român are un plan de construcţie a unui electromotor într-o ţară din nordul continentului.