Marius Ioan Piso, directorul Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), a declarat marţi pentru RTV.net că staţiile din România au făcut marţi dimineaţă o scurtă recepţionare a nanosatelitului GOLIAT, însă sunt mici probleme din cauza viscolului. Acesta a precizat că pe 10 martie o să aibă datele complete despre satelit.
„Prima dată recepţionăm poziţia, după care trebuie să intre în funcţie semnalul de telemetrie. Deocamdată trebuie să se aşeze pe orbită, este un grup de sateliţi, iar unul din ei este ceva mai puternic, ALMASat. Emiţătorul lui funcţionează într-o bandă puţin cam largă, iar satelitul nostru şi încă unul sunt alocate chiar lângă el. Trebuie să facem nişte mici modificări. Problema majoră este viscolul, ninsoarea”, a precizat Marius Ioan Piso.
„Sateliţii se aşează pe nişte orbite, încetul cu încetul. Acele elemente de orbită, din provizorii vor deveni definitive, iar atunci ştii exact unde să te uiţi şi vorbeşti doar cu al tău”, a explicat directorul ROSA.
Acesta a spus că un radio amator din Florida a primit două imagini de frecvenţă cu patru sateliţi, unul fiind al nostru. „Una a fost ieri, iar alta în această noapte (luni noapte, n.r.)”, a precizat Marius Ioan Piso.
O echipă a ROSA se află la punctul de control de la Măgurele, jud. Ilfov, iar cercetătorii de aici trebuie să „prindă” satelitul. Acesta a început să emită după 30 de minute de la lansare. O altă echipă va lucra de la Cluj.
Primul satelit românesc, GOLIAT, a fost lansat cu succes în spaţiu luni, 13 februarie, la ora 12 (ora României), cu zborul inaugural al rachetei europene VEGA, din Guyana Franceză.
VEGA a plecat de la baza europeană din Kourou, Guyana Franceză, pentru a lansa nouă sateliţi pe orbita Pământului.
Află mai multe detalii despre satelitul GOLIAT şi despre experimentele ştiinţifice de la bordul său, aici: Premieră științifică: Satelitul românesc GOLIAT va realiza trei experimente în spațiu GALERIE FOTO