Potrivit acestuia, CETA nu e un panaceu pentru economia Europei, însă de acord ar putea beneficia statele mai puţin dezvoltate din Europa, mai ales cele din zona de est şi centrală, inclusiv România.
‘Toate studiile arată asta. În plus, aşa s-a întâmplat şi cu NAFTA (Acordul Nord-American de Comerţ Liber): a fost o bună oportunitate pentru Mexic de a avea business american în ţară, faimoşii maquiladoras. Am putea extrapola, afirmând că la fel s-ar putea întâmpla şi cu ţările din Europa Centrală şi de Est: un aflux de capital în regiune, care este deja un hub pentru multe companii multinaţionale. Totuşi, ar fi o greşeală să ne aşteptăm la un impact economic major; cel al acordului CETA va fi chiar limitat, comparat cu cel al TTIP. Dacă acordul de liber schimb dintre UE şi SUA va fi adoptat, asta va deschide calea companiilor americane către Europa. Şi invers, desigur’, susţine Christopher Dembik.
Directorul de Analiză Macro al Saxo Bank precizează că acordul CETA are avantaje care nu pot fi negate şi oferă anumite garanţii statelor europene.
‘Canada a făcut multe concesii, permiţând, de exemplu, stabilirea unui mecanism de rezolvare a disputelor şi respectând normele PDO – Protected Designation of Origin, o cerinţă specială venită din partea Franţei. Acesta ar putea fi un acord win-win pentru Canada şi Europa. În orice caz, după cum arată lucrurile, CETA pare un cal troian pentru Acordul de liber schimb negociat in prezent de UE şi SUA ( TTIP). E de aşteptat ca acordul TTIP să nu fie aprobat foarte curând din cauza opoziţiei în creştere deopotrivă în Europa şi în Statele Unite. Cu alte cuvinte, acordul TTIP este, deocamdată, în moarte clinică’, se menţionează în comunicat.
Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiţii şi tranzacţionare multi-asset ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente şi strategii de tranzacţionare şi investiţii. Fondat în 1992, Saxo are peste 1.500 de angajaţi în centre financiare de pe întreg globul, inclusiv la Londra, Singapore, Paris, Zurich, Dubai şi Tokyo.