Economistul şef al Saxo Bank, Steen Jakobsen, consideră că ‘de prea multă vreme, decidenţii politici şi băncile centrale au cumpărat timp prin umflarea pieţelor de asset-uri cu dobânzi zero şi relaxare cantitativă, forţând investitorii să-şi asume riscuri mai mari din lipsă de alternative şi permiţând companiilor să crească preţul acţiunilor cu răscumpărări uriaşe, deseori cu fonduri împrumutate ieftin. Din al doilea trimestru, aşteptaţi-vă la un risc crescut pentru restabilirea preţurilor asset-urilor şi la o perioadă de profituri zero sau chiar negative’.
Prevestind o ruptură cu trecutul, Steen Jakobsen subliniază că ‘piaţa globală se apropie mai degrabă de Uniunea Sovietică din 1989 în structura politică şi economică decât de o piaţă tranzacţionată liber. Incapacitatea de a muta toţi banii tipăriţi în economia reală rămâne problema centrală şi soluţia la dilema economică. Mişcarea BCE la dobânzi negative în 2014 s-ar putea transforma în catalizatorul schimbării, mai ales de când 35% din întreaga datorie guvernamentală europeană se tranzacţionează acum cu un randament negativ’, scrie Agerpres.
‘În cazul unei companii, este dificil de menţinut volumul vânzărilor în creştere atunci când consumatorii tăi nu iau parte la redresare. Concluzia ar trebui să fie că un sistem economic care nu alocă capital celui mai mare cost marginal de capital şi care continuă să susţină cei 1% în faţa celor 99% în final ajunge la finalul ciclului în punctul în care profitul aşteptat din orice este zero din nou’, arată Jakobsen.
Colapsul preţului petrolului din ultimele şase luni a şocat economia globală, implicaţiile unei scăderi de aproape 50% a punctelor de referinţă majore fiind încă în derulare. Acest mediu a lăsat piaţa deschisă pentru oportunităţi de dobândă în trimestrul doi, aşteptări pe baza premisei că preţurile vor creşte în viitor, mai ales pe piaţa americană. În trimestrul al doilea, accentul va cădea pe restabilirea unui echilibru corespunzător între ofertă şi cererea materiei negre, spune Ole Hansen, Şeful Strategiei pentru Materii Prime de la Saxo.
Saxo Bank se aşteaptă ca preţul aurului să continue să depindă de dolar, de direcţia randamentelor bondurilor americane şi de momentul primei creşteri a ratei în SUA, fără a se aştepta la vreun impact major pozitiv.
Saxo Bank este specialistul în investiţii şi în tranzacţionare online multi-asset, oferind investitorilor privaţi şi clienţilor instituţionali un set complet de instrumente pentru strategiile de tranzacţionare şi investiţii. Fondată în 1992, Saxo Bank are sediul central la Copenhaga şi are birouri în 26 de ţări în Europa, Asia, Orientul Mijlociu, America Latină, Africa şi Australia.