Sberbank a oprit creditarea către persoanele fizice din Ucraina

Economica.net
24 02. 2014
sberbank_82644900

Cea mai mare bancă din Rusia, care a închis săptămâna aceasta trei sucursale în centrul Kievului din cauza ciocnirilor violente care au dus la moartea a cel puţin 80 de persoane, s-a confruntat cu probleme şi la bancomatele pe care le deţine în Ucraina, susţine Gref.

‘Ne-am suspendat temporar operaţiunile active. Am oprit creditarea către persoanele fizice din Ucraina. Vom continua să acordăm împrumuturi corporaţiilor care nu au probleme financiare’, a declarat şeful Sberbank.

Recent, Sberbank a anunţat dublarea clienţilor de retail la subsidiara sa din Ucraina în 2013, la 800.000. Activele din Ucraina reprezintă mai puţin de 1% din activele totale ale Sberbank, de 458 miliarde de dolari.

Sberbank îşi va concentra expansiunea internaţională din acest an pe Cehia şi Slovacia, dar intenţionează să intre pe piaţa din România, a declarat luna trecută directorul general adjunct Sergey Gorkov.

În 2012, grupul rus Sberbank a plătit 505 milioane de euro pentru Volksbanken International AG, divizia din Europa de Est a grupului bancar austriac ÖVAG, exceptând însă subsidiara din România. Tot în 2012, Sberbank a achiziţionat Denizbank, divizia din Turcia a băncii franco-belgiene Dexia, pentru aproximativ 3,6 miliarde de dolari (2,9 miliarde de euro).

Sergey Gorkov a precizat că în 2014 Sberbank intenţionează să deschidă 20 de noi sucursale în Cehia şi, de asemenea, se va extinde în Slovacia. În plus, Sberbank, bancă de stat condusă de fostul ministru rus al Economiei, Gherman Gref, va solicita autorizaţia pentru a intra pe piaţa din Germania iar în paralel va încerca să-şi dubleze investiţiile în Austria, după ce anul trecut a obţinut o licenţă bancară în această ţară.

Gorkov a declarat că Sberbank nu poartă discuţii pentru preluarea băncii austriece Raiffeisen Bank International AG (RBI). ‘Raiffeisen este o bancă interesantă, dar are mari probleme, în special în Ungaria şi Balcani’, a spus Gorkov, adăugând că Sberbank nu are de gând să intre pe piaţa din România.

Sberbank încearcă să se extindă dincolo de statele fostei URSS într-un moment în care unele bănci occidentale îşi vând diviziile din Europa de Est pentru a îndeplini noile norme de capital sau a rambursa ajutoarele de stat de care au beneficiat în timpul crizei financiare.