SC Astra Vagoane Călători SA şi-a deschis propria şcoală profesională

Economica.net
14 09. 2015
astra_11_64373500

‘După îndelungate demersuri făcute pe lângă Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, eforturile noastre au fost încununate de succes şi iată că în toamna anului 2015 am reuşit să deschidem şcoala noastră profesională, în care vom pregăti în primul rând viitoarele cadre cu pregătire medie care vor lucra în viitor în halele uzinei noastre, dar şi pentru alte societăţi comerciale arădene, dacă vor exista solicitări, iar noi vom avea capacitate suficientă de şcolarizare’, a declarat luni, pentru AGERPRES, ing Valer Blidar, preşedintele Grupului de firme Astra Vagoane Călători Arad SA.

În continuare, preşedintele Valer Blidar a susţinut că şcoala a fost pe punctul de a se deschide în toamna anului trecut, dar în ultimul moment a venit de la MECT anunţul privind amânarea.

‘Acesta a şi fost motivul pentru care am fost mai rezervaţi în acest an, entuziasmul nostru fiind mai ponderat, dacă pot spune aşa. Mă bucur foarte mult că am reuşit deschiderea acestei şcoli profesionale, deoarece forţa de muncă arădeană este îmbătrânită, iar meseriaşi de calitate nu sunt şanse prea mari să apară într-un viitor foarte apropiat’, a susţinut Valer Blidar.

Potrivit sursei citate, în afara pregătirii profesionale, societatea comercială îşi propune să îi pregătească pe viitorii absolvenţi şi din punct de vedere cultural, să-i educe în spiritul muncii.

La rândul său, directorul şcolii profesionale, prof univ dr Ioan Bele, a precizat că la această oră sunt înscrişi 53 de elevi, absolvenţi ai clasei a VIII-a din întregul judeţ care au decis să continue cursurile în această unitate şcolară privată, prima în sistem dual din zonă.

‘Elevii, care vor fi pregătiţi în şase specialităţi, vor studia atât materiile obişnuite, la fel ca şi elevii din liceele tehnologice, materii ce vor fi predate de către profesori de specialităţile respective, cât şi materii tehnice, care vor fi predate de cadre de specialitate din uzină. De asemenea, elevii vor face şi ore de practică productivă în secţiile uzinei’, a afirmat prof univ ing Ioan Bele.

Potrivit directorului şcolii, elevii care sunt din localităţi situate la peste 30 km de municipiul Arad beneficiază de cazare în căminul şcolii. Elevii care nu locuiesc în cămin primesc o bursă lunară de 300 de lei, iar cei care locuiesc în cămin vor primi câte 100 de lei lunar. De asemenea, ei vor putea servi masa, contra-cost, în restaurantul societăţii.

‘Elevii şcolii noastre vor beneficia de condiţii deosebite, atât de şcolarizare, cât şi de cazare, plus bursele de care aminteam mai sus. În schimb, după absolvire, ei s-au obligat prin contract că vor lucra în uzină timp de cinci ani, în caz contrar vor trebuie să plătească societăţii contravaloarea cheltuielilor făcute pentru pregătirea lor’, a adăugat prof univ dr Ioan Bele, directorul Şcoli profesionale ‘Astra’.

La festivitatea de deschidere au mai luat parte, alături de primii elevi ai şcolii nou-înfiinţate şi de părinţii acestora, deputaţii Dorel Căprar (PSD) şi Claudia Boghicevici (PNL), preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Arad, Adrian Ţolea, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă; preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură a Judeţului Arad, Gheorghe Seculici.