Scade interesul românilor pentru criptomonede? România pierde 12 poziții în clasamentul mondial de adopție a monedelor digitale

România se aliază tendinței globale de încetinire a interesului față de criptomonede din ultima perioadă. Țara noastră s-a clasat pe locul 76, în scădere cu 12 poziții, în topul statelor cu cea mai mare adopție a criptomonedelor, potrivit unui raport realizat de Chainalysis, care arată țările cele mai mari utilizatoare de criptomonede din lume.
Lidia Neagu - Dum, 13 nov. 2022, 12:07
Scade interesul românilor pentru criptomonede? România pierde 12 poziții în clasamentul mondial de adopție a monedelor digitale

Scopul indicelui Chainalysis este de a măsura unde sunt cei mai mulți oameni care pun cea mai mare parte a banilor lor în criptomonede. În timp ce activitatea instituțională este importantă în acest sens, studiul a evidențiat, de asemenea, țările în care investitorii individuali, neprofesioniști, îmbrățișează cel mai mult activele digitale.

Potrivit raportului, adopția globală încetinește la nivel mondial pe o piață în scădere, dar rămâne peste nivelul de dinaintea crizei din acest an.

La nivel global, Vietnam se clasează pentru a doua oară consecutiv pe prima poziție, fiind urmată de Filipine și Ucraina. India, SUA, Pakistan, Brazilia, Tailanda, Rusia. Top 10 este încheiat de China, care s-a reîntors în această parte a clasamentului.

Pe ultimul loc în lume, respectiv pe locul 146, se află Afganistan, iar înaintea acestui stat se găsesc: Brunei Darussalam, Macao, Bermuda, Guaiana, Qatar, Fiji și Islanda.

Europa de Est, a cincea cea mai mare piață de criptomonede

Raportul arată că Europa de Est este a cincea cea mai mare piață de criptomonede, cu o valoare de 630,9 miliarde de dolari, între iulie 2021 și iunie 2022. Aceasta reprezintă 10,4% din activitatea de tranzacționare globală în perioada studiată.

În regiune, România se află pe locul 7, între Bulgaria și Slovacia, în funcție de valoarea monedelor digitale. Rusia domină Europa de Est, cu o valoare totală a criptomonedelor de aproape 250 de miliarde de dolari.

Rolul Europei de Est în ecosistemul cripto la nivel mondial a rămas în mod surprinzător, pentru autorii studiului, constant în ultimii ani, situându-se în general în jurul valorii de 10%. Alte regiuni, pe de altă parte, au înregistrat o mai mare volatilitate.

În cercetările anterioare, Chainalysis a analizat mult rolul Europei de Est în ceea ce privește infracțiunile bazate pe criptomonede – în special Rusia.

”Am văzut în mod istoric un număr supradimensionat de ransomware și spălare de bani pe bază de criptomonede în Europa de Est, aceasta din urmă fiind susținută de un ecosistem mare de afaceri riscante cu criptomonede. Unele dintre aceste afaceri, cum ar fi biroul OTC Suex, au chiar fost sancționate de către Departamentul de Trezorerie al SUA ca răspuns la această activitate din ultimul an. Cu toate acestea, activitatea riscantă și ilicită este încă proeminentă atunci când ne uităm la activitățile din Europa de Est pe lanț. Bursele cu risc ridicat – cele care nu au cerințe KYC sau au cerințe KYC scăzute – reprezintă 6,1% din piața cripto activă din Europa de trans-est, cu vârfuri în ultimul an determinate de Războiul Rusia-Ucraina”.

De fapt, dacă combinăm adrese asociate cu activități riscante și ilicite, observăm că utilizatorii din Europa de Est interacționează cu acestea la o rată mult mai mare decât utilizatorii din alte regiuni.

18,2% din totalul criptomonedelor primite de Europa de Est provin de la adrese asociate cu entități riscante sau ilicite, mai mult decât în orice altă regiune.

CITEȘTE ȘI:

Datele studiului arată că adopția la nivel mondial s-a stabilizat în ultimul an, după ce a crescut constant de la mijlocul anului 2019.

Adopția criptomonedelor la nivel mondial a atins maximul istoric actual în al doilea trimestru al anului 2021. De atunci, adopția s-a mișcat în valuri – a scăzut în trimestrul al treilea, în care s-au înregistrat scăderi ale prețului cripto, a revenit în trimestrul al patrulea, când prețurile au revenit la noi maxime istorice, și a scăzut în fiecare dintre ultimele două trimestre, pe măsură ce am intrat în criză. Cu toate acestea, este important de remarcat faptul că adopția globală de criptomonede rămâne mult peste nivelul de dinaintea perioadei de boom din 2019.

De asemenea, datele mai sugerează că mulți dintre cei atrași de prețurile în creștere din 2020 și 2021 au rămas interesați de crypto, și continuă să investească o parte semnificativă a activelor lor în active digitale.

Marii deținători de criptomonede pe termen lung au continuat să se mențină pe parcursul perioadei de scădere a pieței, astfel că, deși portofoliile lor au pierdut din valoare, aceste pierderi nu sunt încă blocate, deoarece ei nu au vândut – datele de pe lanț sugerează că acești deținători sunt optimiști că piața își va reveni, ceea ce face ca valorile fundamentale ale pieței să rămână relativ sănătoase.

Piețele emergente domină indicele global de adopție a monedelor digitale

O tendință observată și anul trecut s-a consolidat anul acesta: piețele emergente domină indicele. Banca Mondială clasifică țările într-una dintre cele patru categorii, în funcție de nivelul veniturilor și a dezvoltării economice generale: venituri ridicate, venituri medii superioare, venituri medii inferioare și venituri mici. Utilizând acest cadru, Chainalysis a constat că cele două categorii de mijloc domină topul. Dintre primele 20 de țări din clasament, zece sunt cu venituri medii inferioare (Vietnam, Filipine, Ucraina, India, Pakistan, Nigeria, Maroc, Nepal, Kenya și Indonezia). De asemenea, opt sunt țări cu venituri medii superioare (Brazilia, Thailanda, Rusia, Rusia, China, Turcia, Argentina, Columbia, și Ecuador) și doar două sunt cu venituri ridicate (Statele Unite și Regatul Unit).

Utilizatorii din țările cu venituri medii inferioare și medii superioare adesea se bazează pe criptomonede pentru a trimite transferuri de bani, pentru a-și păstra economiile în perioadele de volatilitate a monedei, și pentru a satisface alte nevoi financiare specifice economiilor lor. Aceste țări tind, de asemenea, să se bazeze pe Bitcoin și stablecoin mai mult decât alte țări.

CITEȘTE ȘI:

Studiul este alcătuit din cinci sub-indexuri calculate prin măsurarea volumele de tranzacții cu criptomonede ale țărilor pentru diferite servicii și protocoale pe baza modelelor de trafic web ale serviciilor și protocoalelor respective, cu ajutorul datelor de trafic web furnizate de Similarweb. ”Faptul că ne bazăm pe datele de trafic web înseamnă că utilizarea VPN-urilor și a altor produse care maschează activitatea online ar putea influența clasamentele noastre, dar, având în vedere că indexul nostru ia în considerare sute de milioane de tranzacții, utilizarea VPN-urilor ar trebui să fie extrem de răspândită pentru a distorsiona în mod semnificativ datele noastre”, explică autorii metodologia.

Chainalysis este o platformă de date blockchain care furnizează date, software, servicii și cercetare agențiilor guvernamentale, burselor, instituțiilor financiare și de asigurări, precum și companiilor de securitate cibernetică din peste 70 de țări.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...