Scădere de 1% în veniturile sectorului telecom, în 2022. Internetul fix şi mobil au avut cea mai mare pondere – raport ANCOM

Veniturile înregistrate de sectorul telecom în România au scăzut cu 1% în 2022 faţă de anul precedent, până la valoarea de 16,9 miliarde de lei, iar Internetul fix şi mobil au generat cea mai mare pondere din total, respectiv de 35%, arată datele publicate, miercuri, de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Lidia Neagu - mie, 17 mai 2023, 18:05
Scădere de 1% în veniturile sectorului telecom, în 2022. Internetul fix şi mobil au avut cea mai mare pondere - raport ANCOM

Pe acest sector al telecomunicaţiilor, în funcţie de numărul total de abonaţi, la sfârşitul anului trecut, RCS&RDS deţinea o cotă de piaţă de 69%, Grupul Orange de 16%, iar Vodafone de 11%.

La nivel de venituri, sectorul telecom din România a înregistrat o uşoară scădere în anul 2022 (de -1%), până la un total de 16,9 miliarde de lei. Astfel, Internetul fix şi mobil au generat 35% din totalul veniturilor, telefonia mobilă 32%, retransmisia programelor TV – o pondere de 15%, telefonia fixă de 9% şi celelalte tipuri de reţele/servicii – de 9%.

În topul primilor trei furnizori, ţinând cont de veniturile obţinute din furnizarea de reţele şi servicii de comunicaţii electronice, se aflau: Grupul Orange (40%), Vodafone (24%) şi RCS&RDS (24%).

Conform autorităţii de reglementare, în 2022 numărul de conexiuni la Internet fix a ajuns la 6,4 milioane, în creştere cu 4% faţă de anul anterior, în timp ce pentru Internet mobil s-au înregistrat 21,4 milioane de conexiuni active.

În acest context, reprezentanţii ANCOM precizează că decalajul dintre urban şi rural în internetul fix a scăzut cu trei puncte procentuale, la 14%, pe seama noilor conexiuni instalate în mediul rural. Astfel, rata de acoperire la o sută de gospodării a ajuns la 77% la nivel naţional, respectiv 69% în mediul rural şi 83% în mediul urban.

Pe segmentul de Internet fix, la finele anului trecut, s-au consemnat 6,4 milioane de conexiuni, mai mult cu 4% faţă de 2021, iar 90% dintre acestea permit viteze care depăşesc 100 Mbps. Totodată, peste un sfert dintre conexiuni (27%) permit viteze de cel puţin 1 Gbps.

Raportul ANCOM relevă faptul că ritmul de creştere a numărului de conexiuni la Internet fix, în mediul rural (+7%), îl depăşeşte pe cel din urban (+3%). Traficul mediu lunar a ajuns la 69 GB/locuitor (+22% de la an la an), adică 2,4 GB/zi.

În funcţie de numărul de conexiuni, primii trei furnizori de Internet fix sunt: RCS&RDS (67%), Grupul Orange (20%) şi Vodafone (12%).

La Internet mobil, statistica arbitrului pieţei locale de telecomunicaţii arată că, în 2022, numărul total de conexiuni active a înregistrat o uşoară creştere, până la 21,4 milioane, 77% dintre acestea permiţând 4G şi/sau 5G (16,5 milioane). În plus, numărul conexiunilor 5G a crescut de trei ori faţă de sfârşitul anului 2021 şi a ajuns la un total de 723.000.

De asemenea, 19,85 milioane de conexiuni sunt folosite atât pentru telefonie, cât şi pentru internet mobil, în timp ce 1,52 milioane sunt utilizate doar pentru acces la Internet mobil (data only).

Cât priveşte traficul mediu lunar de Internet mobil, acesta a fost, în 2022, de 8 GB/locuitor (+24%), echivalentul a aproape 270 MB/zi. În clasamentul furnizorilor de Internet mobil, după numărul de conexiuni, pe primul loc se clasează Grupul Orange (40%), urmat de Vodafone (24%) şi RCS&RDS (24%).

Potrivit sursei citate, la telefonie mobilă, la finele anului trecut erau înregistrate 23,2 milioane de cartele SIM active, din care 64% pe bază de abonament şi 36% pe bază de cartele preplătite. În acest context, numărul cartelelor SIM cu abonament a înregistrat o creştere de 6%, în timp ce numărul de cartele SIM preplătite „active” a scăzut cu 6%.

Traficul total de voce a scăzut, în intervalul analizat, cu 7%, până la 64 miliarde de minute, iar traficul mediu de telefonie mobilă efectuat de către un locuitor a fost de 4 ore şi 39 minute/lună, respectiv de 19 SMS-uri/lună.

Raportat la numărul de cartele SIM active, în 2022, Grupul Orange avea o cotă de piaţă de 37%, Vodafone de 30%, iar RCS&RDS de 21%.

În cazul serviciilor de televiziune, datele ANCOM evidenţiază faptul că numărul abonaţilor a stagnat la 7,85 milioane, anul trecut, precum şi că se menţine preferinţa utilizatorilor de a migra către serviciile de retransmisie prin cablu (+6%, până la 6,6 milioane abonaţi) în defavoarea serviciilor prin satelit/DTH (-21%, până la un total de 1,2 milioane).

Raportul de date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din România pentru semestrul II din 2022 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate de către furnizorii care au obligaţia de a transmite valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii, conform Deciziei nr. 333/2013.

Te-ar mai putea interesa și
Trump vrea să le ceară statelor NATO să aloce 5% din PIB pentru înarmare
Trump vrea să le ceară statelor NATO să aloce 5% din PIB pentru înarmare
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat marţi că ţările NATO trebuie să-şi crească bugetele pentru apărare la 5% din PIB-ul lor, după ce afirmase în mai multe rânduri că......
Lucrările la sectorul bulgăresc al Podului Giurgiu-Ruse vor începe pe 8 ianuarie – BTA
Lucrările la sectorul bulgăresc al Podului Giurgiu-Ruse vor începe pe 8 ianuarie – BTA
Lucrările de reparaţii pe sectorul bulgăresc al podului peste Dunăre, lângă Ruse, se vor relua miercuri, 8 ianuarie, ...
Trump refuză să excludă ideea de a recurge la acțiuni militare pentru a anexa Groenlanda și Canalul Panama
Trump refuză să excludă ideea de a recurge la acțiuni militare pentru a anexa Groenlanda și Canalul Panama
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a refuzat marţi să excludă ideea de a recurge la forţă pentru anexarea Canalului ...
Sud-africanul Saood Variawa a cîștigat etapa a treia din Raliul Dakar la clasa auto
Sud-africanul Saood Variawa a cîștigat etapa a treia din Raliul Dakar la clasa auto
Pilotul sud-african Saood Variawa (Toyota Gazoo) a câştigat, marţi, cea de-a 3-a etapă a Raliului Dakar 2025, la clasa ...