Scăderea contribuţiilor sociale ar atrage investiţii străine – consultant
„Diminuarea costurilor muncii prin scăderea contribuţiilor sociale ar putea fi un scop pentru anul 2013. Această măsură are foarte mari şanse să genereze investiţii străine, ca urmare poate duce la creştere economică”, a afirmat Schwartz la o întâlnire cu jurnaliştii.
El a arătat că Guvernul ar trebui să stabilească 1-2 puncte de atins în fiecare an pentru liberalizarea fiscală, iar scăderea costurilor cu forţa de muncă ar putea fi un obiectiv pentru 2013.
Schwartz, membru al Comitetului Fiscal din cadrul AmCham (Camera de Comerţ Americană în România), a atras atenţia că orice politică de relaxare fiscală trebuie făcută cu foarte mare atenţie, fiind necesară analizarea implicaţiilor pe care reducerea de taxe le pot avea asupra bugetului de stat.
„Dacă scad contribuţiile sociale, statul poate oferi posibilitatea angajatorului de a creşte salariile fără un efort din partea companiei. Deşi nu este obligat să crească salariile dacă scad contribuţiile sociale, acest lucru ar fi în avantajul său pentru că ar creşte şi productivitatea dacă oamenii sunt mulţumiţi de veniturile lor, ceea ce duce la creşterea profitabilităţii”, a explicat consultantul fiscal.
Pe de altă parte, el a evidenţiat că promovarea de politici fiscale cu caracter populist ar fi un risc întrucât ar putea duce la descurajarea muncii şi, implicit, la creşterea costurilor cu asigurările sociale la bugetul statului.
„Este esenţială promovarea unor politici fiscale pentru a încuraja munca, de aceea am avea nevoie de diminuarea nivelului de contribuţii sociale, în contextul în care avem un număr mai mare de pensionari decât de salariaţi. (…) Trebuie să ajungem rapid să avem un număr mai mare de salariaţi decât de pensionari, prin dezvoltare economică, prin creare de locuri de muncă”, a mai spus Schwartz.