Scăderea programului de lucru duce la disensiuni în interiorul Guvernului spaniol. Executivul și-a luat angajamentul față de sindicate ca săptămâna de lucru să fie de 37,5 ore
La finele lunii decembrie, Guvernul spaniol a semnat un acord cu sindicatele, care prevede reducerea duratei programului săptămânal de lucru, până la 37,5 ore, de la 40 de ore în prezent, fără o diminuare a salariului, însă acordul nu a fost semnat şi de patronat şi, în plus, există şi riscul ca Parlamentul să respingă această reformă.
Ministrul spaniol al Muncii, Yolanda Diaz, membră a partidului de extremă stânga Sumar, a declarat pentru postul public de radio RNE că există „dezacorduri vizibile” cu reprezentanţii partidului socialist al premierului Pedro Sanchez când vine vorba despre planul de reducere a programului de lucru şi a făcut un apel către colegii de coaliţie să „respecte comisia de experţi” care a formulat propunerea. Yolanda Diaz l-a vizat în mod special pe colegul de la Economie, Carlos Cuerpo, care a sugerat că măsura ar trebui amânată cu un an, în ideea de a da timp IMM-urilor să se adapteze.
Cuerpo „trebuie să se decidă de partea cui este, cea a muncitorilor din această ţară şi care cer să trăiască puţin mai bine, sau de cea a angajatorilor”, a afirmat Yolanda Diaz.
O sursă din Ministerul spaniol al Economiei a spus că Guvernul este în continuare decis să reducă programul de lucru, iar implementarea acestui plan este „o prioritate”.
„Trebuie să continuăm să mizăm pe o politică economică funcţională şi una care garantează sustenabilitatea progreselor economice şi sociale”, a adăugat sursa.
Spania a fost anul trecut una dintre cele mai performante economii europene, cu o creştere economică influenţată de boom-ul turismului, migraţie şi consolidarea pieţei muncii.
În programul lor comun de guvernate, semnat în luna octombrie 2023, Sumar şi Partidul Socialist s-au angajat să reducă durata legală a programului de muncă săptămânal de la 40 până la 37,5 ore, cu o reducere până la 38,5 ore într-o primă etapă, fără o diminuare a salariului.
Banca Centrală a Spaniei şi fostul ministru al Economiei au avertizat că o majorare a costurilor cu mâna de lucru ar putea alimenta inflaţia şi ar frâna crearea de locuri de muncă.
La rândul lor, companiile şi-au exprimat şi ele îngrijorările faţă de ideea unui program de lucru redus. Principala asociaţie a angajatorilor din Spania (CEOE) susţine că un program săptămânal de lucru mai redus nu ar trebui să fie impus prin lege ci prin negocieri colective astfel încât fiecare companie să poată adapta noul program la nevoile sale specifice.
Sursa foto: Wikipedia