Administrația Națională de Meteorologie a anunțat o scădere puternică a temperaturilor începând chiar din acest week-end. În unele zone ale țării temperaturile devin negative în anumite intervale orare și nu este exclusă formarea de polei sau gheață. Prin urmare, mașinile care circulă în aceste zone trebuie dotate cu anvelope specifice de iarnă sau „all-season”.
Cum unii șoferi încă nu au înțeles când este necesar să își doteze automobilele cu anvelope specifice sezonului rece merită amintit mesajul transmis de Registrul Auto Român (RAR). Conform instituției, toate anvelopele marcate cu M și S, inclusiv cele „all season”, pot fi utilizate iarna.
Oficialii RAR au explicat că teoria conform căreia posesorii de anvelope promovate comercial drept «all season» vor fi sancționați dacă folosesc acest tip de pneu în timpul sezonului rece este falsă. Conform acestora toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi și zăpadă), sub forma M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională rutieră.
Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă prin Ordonanța Guvernului nr.5/2011 de modificare și completare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006. Aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu au suferit modificări de la acel moment.
Deși instituția nu menționează clar când trebuie utilizate anvelopele marcate cu M și S, legislația în vigoare arată clar că nu există o dată de montare obligatorie a acestora și nici una de la care ele trebuie schimbate cu cele de vară. Practic, oricând este întâlnită o porțiune de drum acoperită cu zăpadă, gheață sau polei, mașina trebuie să fie dotată cu anvelope macate cu M și S, indiferent de perioada din an în care se întâmplă asta.
Totodată, RAR le-a recomandat șoferilor să nu ignore importanța anvelopelor de iarnă în sezonul rece, deoarece acestea sunt concepute ca la o temperatură de sub 7 – 8 grade Celsius să rămână moi, spre deosebire de cele de vară, pentru a păstra aderența la carosabil.
Posesorii de mașini care nu își echipează corespunzător vehiculele se expun rigorilor legii care arată că amenda pentru lipsa anvelopelor de iarnă, în condițiile specificate de lege, se încadrează în clasa a IV-a de sancţiuni (9 – 20 puncte-amendă). În anumite cazuri polițiștii pot chiar reține certificatul de înmatriculare al vehiculului.
În acelșai context, oficialii din Poliția Română au recomandat ca maniera de condus să fie adaptată condițiilor de drum specifice sezonului rece. Șoferii trebuie să circule cu viteză redusă, adaptată condițiilor unui carosabil umed, alunecos sau acoperit cu zăpadă, să folosească sistemele de iluminare-semnalizare şi de climatizare-dezaburire, să păstreze o distanţă suficient de mare între autovehicule pentru a putea opri în siguranţă dacă situația o impune, să utilizeze cu precădere frâna de motor pentru reducerea vitezei, evitând bruscarea comenzilor autovehiculului.