Scăderi pe BVB, după anunţul privind retragerea PSD de la guvernare
Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 16 companii, înregistra o scădere de 2,75%, până la 16.300,37 de puncte, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, era în scădere cu 2,68%.
Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 2,50% din valoare, iar reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, s-a depreciat cu 2,93%, scrie Agerpres.
Indicele BET-FI al SIF-urilor era pe minus cu 1,35%.
BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, s-a depreciat cu 2,37%.
„Nu poţi să stabileşti ceva concret cu oameni care una vorbesc în interior şi alta vorbesc în faţa presei. Nu poţi face nimic cu aşa-zişi parteneri cărora le e ‘silă’ să stea la masă cu tine şi care au impresia că aşa se ‘murdăresc’. PSD a suportat destul astfel de atitudini, fără să comenteze şi fără să îşi pună poalele în cap, aşa cum au făcut ceilalţi. Acest mod de lucru este total contraproductiv în faţa oamenilor. De aceea, PSD se retrage cu demnitate de la masa discuţiilor, dar nu fugim de responsabilitate. Vom vota în Parlament un guvern de dreapta. O facem pentru că această ţară are nevoie urgent de un guvern care să gestioneze problemele curente până la alegerile prezidenţiale care vor urma. România nu trebuie să fie aruncată în aer de atitudini puerile şi orgolii prosteşti”, a scris premierul pe Facebook, scrie Agerpres.
Marcel Ciolacu a adăugat că atât el, cât şi partidul pe care îl conduce au înţeles perfect votul românilor, care „a fost un vot la blam la adresa unei clase politice mai preocupată de certuri sterile şi răzbunări decât de viaţa românilor”.
„Tocmai de aceea am considerat că suntem obligaţi să lăsăm la o parte ce a fost, să trecem peste nerespectarea cuvântului dat de partenerii noştri de Coaliţie şi să încercăm să mergem mai departe, împreună, pentru a da cât mai repede un guvern stabil şi funcţional acestei ţări ! Fiind conştienţi de situaţia gravă în care se află România, lucru pe care nu doar partenerii europeni, ci şi instituţiile financiare internaţionale l-au semnalat deja, am mers chiar mai departe, iniţiind demersurile coagulării unei coaliţii mai largi, formată din toate partide pro-europene. Din păcate, nu poţi construi nimic durabil cu parteneri care sunt incapabili să depăşească propriile orgolii şi clişee ideologice şi care se comportă la fel ca în campania electorală care ne-a adus aici”, a precizat Ciolacu.
Drulă, despre retragerea PSD: După ce au ruinat ţara 3 ani, acum vor să dea bir cu fugiţii
Deputatul USR Cătălin Drulă a declarat, joi, după ce Marcel Ciolacu a anunţat că PSD se retrage de la masa discuţiilor pentru formarea Executivului, că este „cel mai jos gest politic” de după Revoluţie, susţinând că social-democraţii vor să dea bir cu fugiţii, „după ce au ruinat ţara timp de 3 ani”.
„E un comportament de om falit politic, e un comportament de mimoză care se dă rănită de cuvintele USR. Ce cuvinte? Noi am cerut acolo responsabilitate şi asumarea unui buget. Iată că USR a avut dreptate. Cheia este acolo în buget, în ruinarea finanţelor ţării, în amanetarea viitorului. Este cel mai jos gest politic pe care l-am văzut după Revoluţie. După ce au ruinat ţara timp de 3 ani, acum vor să dea bir cu fugiţii”, a afirmat Drulă, la Parlament.
Întrebat ce s-a schimbat de ieri, Drulă a spus: „Suntem într-o zonă care mie nu mi-e familiară”.
„Eu am făcut studii, am încercat să fac lucruri serioase în viaţă, metoda Maradona, metoda mâna pe portofel nu îmi sunt familiare. Cam aşa arată: şmecherie cu guvernarea ţării”, a adăugat Cătălin Drulă, fost preşedinte al USR.
Întrebat dacă USR va discuta cu PNL şi UDMR, Drulă a spus: „Noi întotdeauna discutăm cu toţi partenerii, am discutat şi zilele trecute”.
„Recunosc că poziţia celor de la PNL a fost mai rezonabilă într-un fel în aceste discuţii, dar şi ei au o parte gravă de responsabilitate. Ministerul Finanţelor a fost şi este la domnul Boloş, la PNL. Să nu uităm că în momentul de faţă, când vorbim, România are astăzi un guvern cu puteri depline PSD PNL. În ministerul Finanţelor este pregătită o ordonanţă cu măsurile fiscale care trebuie dată, şi a fost o notă confidenţială în Guvern ca să nu se prăbuşească finanţele ţării de la 1 ianuarie, şi Marcel Ciolacu refuză să dea această ordonanţă după ce el a creat această situaţie, mai rar am văzut un astfel de act de laşitate”, a mai spus Cătălin Drulă.