Scăderile din martie şi aprilie duc preţul SIF-urilor sub începutul de an

Trecerea datelor de referinţă pentru participarea la AGA companiilor listate a cauzat scăderea cotaţiilor pentru majoritatea emitenţilor, astfel că bursa a închis pe minus a doua lună consecutivă, cu 3,5% în aprilie, indicele BET-FI plasându-se sub nivelul din decembrie, dar BET-C rămâne cu plus 5%
Economica.net - mie, 01 mai 2013, 08:17
Scăderile din martie şi aprilie duc preţul SIF-urilor sub începutul de an

„După ce au trecut datele de referinţă pentru AGA (datele la care acţionarii trebuie să deţină acţiuni pentru a participa la AGA – n.r.), probabil că rulajele vor începe să crească în perioada datelor de înregistrare (data la care investitorii trebuie să deţină acţiuni pentru a beneficia de deciziile AGA – n.r.). Există atât investitori care îşi doresc dividendele extrem de generoase distribuite de unele companii, dar pe de altă parte există şi o altă largă categorie de investitori care nu vor să stea blocaţi în aşteptarea dividendelor care, din păcate, în unele cazuri sunt distribuite după mult timp de la AGA”, a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Chişu, broker la Swiss Capital.

Indicele general al Bursei, BET-C, a scăzut cu 3,52% în aprilie, înregistrând a doua lună consecutivă de corecţii, după ce în martie a coborât cu 1,72%. Cele două luni de scăderi au tăiat consistent din câştigul consemnat în primele două luni din acest an, când investitorii au ridicat preţurile mizând pe dividendele pe care estimau că le vor propune companiile spre distribuire.

Astfel, raportat la nivelul de la finele anului trecut, indicele BET-C este cu 5,2% peste nivelul de la finele anului trecut.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 5,31% în aprilie, în timp ce indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 9,25%. Comparativ cu nivelurile de la finele anului trecut, indicele BET încă este pe plus, cu 3,65%, în timp ce indicele BET-FI a intrat deja sub nivelul din 2012.

La finalul lunii aprilie, BET-FI a fost cu 2,45% sub nivelul de la finalul anului trecut.

Corecţia indicelui BET-FI a fost determinată în principal de trecerea datei de înregistrare pentru dividende la SIF Moldova, ceea ce a dus în jos preţul acţiunilor cu aproape 19% în doar o zi. Corecţia este normală având în vedere că, de regulă, preţurile scad cu o valoare apropiată de cea a dividendului, în data ex-dividend, după care cei care cumpără acţiunile unei companii nu mai au dreptul să încaseze dividendele distribuite din profitul înregistrat anul trecut.

Totodată, indicele BET-FI a fost afectat şi de corecţia înregistrată de acţiunile SIF Banat-Crişana, care în doar două zile au coborât cu aproape 13%, după decizia AGA prin care societatea de investiţii nu va acorda dividende.

Astfel, acţiunile SIF Moldova (SIF2) au coborât în aprilie cu aproape 28%, iar titlurile SIF Banat-Crişana cu 21,4%. Titlurile celorlalte trei SIF-uri au înregistrat scăderi între 5,9% şi 16,2%, în timp ce acţiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 4,51%.

„Trecerea datelor pentru dividende (majoritatea stabilite în luna mai – n.r.) va duce cotaţiile în jos, clar, şi apoi cred că ne vom alinia ca de fiecare dată la evoluţia pieţelor externe. Totuşi, cred că va fi greu să captăm întregul potenţial de creştere de pe pieţele externe şi, mult mai simplu, vom capta potenţialul de scădere, tocmai din cauza interesului redus”, a afirmat Chişu.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 824,7 milioane lei (188,8 milioane euro) în luna aprilie la BVB, valoare cu 8,54% sub rulajul din luna martie, de 901,7 milioane lei (205,7 milioane euro).

Peste 38% din rulajul din aprilie reprezintă oferta secundară prin care statul a vândut 15% din acţiuni Transgaz (315 milioane lei – 72 milioane euro) şi încă 30% sunt tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (248 milioane lei – 56,6 milioane euro).

Exceptând oferta Transgaz, lichiditatea pieţei a fost, astfel, cu 44% mai mică decât în luna martie, când investitorii au avut un interes ridicat să cumpere acţiuni pentru a participa la AGA derulate de companii.

Te-ar mai putea interesa și
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Programul celui care a obținut cele mai multe voturi în primur tur......
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și joasaă tensiune
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și ...
Reţele Electrice Muntenia a lansat o licitaţie publică pe platforma SEAP, cu o valoare de peste 445 milioane lei, pentru ...
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor ...