Scandalul facturării în avans: GDF Suez, amendată cu 200.000 de lei şi obligată să refacă facturile. Urmează CEZ

Economica.net
19 10. 2015
gaze_naturale3_63430400

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a amendat furnizorul de gaze GDF Suez (ENGIE) cu 200.000 de lei pentru practica lor de a factura în avans consumul de gaze al populaţiei, după ce ECONOMICA.NET a relatat, în repetate rânduri, despre acest comportament al francezilor. Cuantumul sumei este maximul posibil a fi acordat în această speţă. Amenda a fost decisă vineri seara iar francezii au la dispoziţie 48 de ore lucrătoare pentru a achita jumătate din ea, 100.000 de lei, a precizat, pentru ECONOMICA.NET, Marius Vladu, purtător de cuvânt al ANRE.

„Acţiunea de control a început încă din iulie, după ce am primit sesizări din piaţă. Practica facturării în avans a consumului de gaze a adus o amendă de maximul posibl prevăzut de legislaţia în domeniu. Dacă ei nu se vor conforma şi vor schimba deîndată facturile, îi vom mai amenda”, a spus Vladu. Potrivit acestuia, furnizorul de electricitate pentru regiunea Olteniei, CEZ, trebuie, la fel, să renunţe la facturarea în avans sau va fi, la rândul său, amendat. Publicaţia noastră a relatat şi despre această practică a CEZ.

De asemenea, oricare alt furnizor de energie electrică sau gaze din România care mai practică acest sistem de facturare trebuie să renunţe de urgenţă la el, altfel, la sesizări ale clienţilor, media sau la autosesizate, ANRE va declanşa controale ce se pot finaliza cu amenzi, pe modelul GDF Suez.

După seria noastră de articole privind facturarea în avans la GDF Suez, cititorii, în zeci de comentarii, ne-au semnalat că această practică ar fi prezentă şi la E.ON ori Electrica.

„Introducerea estimărilor de consum în factura lunară ca sumă totală de plată nu este în concordanță cu prevederile stabilite în reglementările emise de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE.  
 
Direcția generală piață de energie electrică din cadrul ANRE a luat act de aspectele semnalate privind practicile SC CEZ SA de a transmite consumatorilor facturi în care este indicată o sumă totală de plată formată din consum curent plus consum estimat pe luni înainte și a transmis companiei o notificare oficială prin care solicită acesteia să remedieze situația creată și să renunțe la acest fel de practici, care contravin reglementarilor în vigoare.

În cazul în care SC CEZ SA nu se conformează, în cel mai scurt timp, solicitării transmise, Direcția generală piață de energie electrică se va adresa Direcției generale control din cadrul ANRE pentru efectuarea unei acțiuni de control în vederea verificarii modului în care sunt respectate reglementările din domeniul energiei”, spunea, anterior,  ANRE. 

În plus, Autoritatea precizează că a finalizat modelul standard de factură la energia electrică, unic la nivel naţional, astfel încât acest gen de practici să fie prevenite. Noul model standard de factură va fi implementat începând cu 1 martie 2016.

Cât priveşte situaţia GDF Suez, care prezintă clienţilor o factură totală formată din consumul la zi plus un estimat pe două luni înainte, ANRE precizează, de asemenea, că aceasta este o practică neconformă cu reglementările în vigoare, şi a trimis o adresă oficială prin care somează compania să înceteze cu acest model de facturare, altfel riscă amenzi.

“În ceea ce privește situația semnalată la S.C. GDF Suez, menționăm că această companie are în derulare un proiect pilot pe această speță și doar o mică parte din clienții săi au primit  formatul facturii propus în cadrul proiectului. ANRE și-a exprimat dezacordul față de formatul de factură propus de S.C. GDF Suez și va monitoriza îndeaproape modul în care compania se va conforma reglementărilor emise”, precizaseră, în urmă cu câteva zile, reprezentanţii Autorităţii.

GDF Suez a replicat, într-un comunicat, că introducerea noului tip de facturi a fost făcută doar în avantajul clienţilor, pentru a şti cum să-şi chivernisească mai bine, banii, şi în niciun caz pentru a încasa bani în avans.

ANRE este reglementatorul pieţei de energie pentru consumatorii casnici din România.

GDF Suez este furnizorul de gaze pentru gospodăriile din jumătatea de sud a ţării, cu 1,4 milioane de clienţi, CEZ este furnizor de energie electrică pentru consumatorii casnici din Oltenia, cu 1,4 milioane de clienţi.

DACĂ AVEŢI CAZURI ÎN CARE AŢI SESIZAT ASTFEL DE PRACTICI, VĂ RUGĂM SĂ NI LE SEMNALAŢI PE ADRESA DE E-MAIL redactie@economica.net IAR NOI LE VOM ÎNAINTA AUTORITĂŢILOR.