Scandal cât casa: AFM ar fi respins jumătate din cererile de subvenții pentru panouri fotovoltaice, fără ca solicitanții să aibă vreo vină

În sfârșit, Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat azi că 12.700 de cereri de finanțare pentru sisteme fotovoltaice acasă sunt eligibile, după multe luni de așteptare. Acestea sunt însă doar jumătate din numărul total de cereri, restul fiind respinse. Motivul ar fi, spun cei de la Greenpeace, care urmăresc subiectul, că documentele au fost depuse cu întîrziere, în condițiile în care, atunci când a re-pornit înscrierile oprite din cauza suspiciunii de fraudă informatică, AFM a anunțat public că dosarele sunt valabile. Greenpeace cere intervenția Guvernului.
Mihai Nicuţ - joi, 11 iun. 2020, 17:57
Scandal cât casa: AFM ar fi respins jumătate din cererile de subvenții pentru panouri fotovoltaice, fără ca solicitanții să aibă vreo vină

Conform unui comunicat remis astăzi, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a finalizat evaluarea cererilor de finanțare depuse în cadrul Programului Naţional Casa Verde Fotovoltaice, declarând în total doar 12.718 solicitări eligibile pentru finanţare.

Cei de la Greenpeace România, care urmăresc acest subiect, au arătat într-un comunicat că mai mult de jumătate dintre aplicațiile cetățenilor (13.339) au fost respinse, motivul principal fiind termenul depășit al documentelor depuse de către instalatori în aplicația informatică a AFM.

Acest motiv contravine flagrant declarațiilor anterioare ale instituției, spun cei de la Greenpeace. Iar motivul este simplu: după ce programul de înscriere a fost oprit, din cauza problemelor legate de platforma informatică, AFM le-a spus doritorilor că acceptă înscrierea documentelor, chiar dacă nu au fost încărcate în aplicație atunci, în momentul în care se vor putea relua înscrierile.

Programul a fost demarat și oprit în 10 seprembrie 2019, după câteva ore, din cauza unor suspiciuni de fraudă informatică. La 30 octombie, AFM dădea un comunicat de presă în care anunța reluaarea înscrierilor în 6 noeimbrie. Iată ce mai scria în comunicat.

“Toate documentele înregistrate cu succes în aplicația informatică, precum și cele înregistrate în registrul instalatorilor care nu au fost încărcate în aplicație până la momentul suspendării accesului în aplicația informatică, sunt acceptate de Administrația Fondului pentru Mediu ca fiind depuse în termen, în vederea analizării. Persoanele fizice care nu au depus și nu au înregistrat documentele la instalatorii validați până în data de 10 septembrie, vor avea posibilitatea de a depune la instalatori documentele solicitate, cu condiția ca acestea să fie valabile la data înregistrării în aplicația informatică”

Ce spune Greenpeace acum despre motivul invocat de AFM:

“Deși motivul respectă, teoretic, litera ghidului de finanțare (AFM nu poate acorda finanțare dacă documentele nu sunt în termenul de valabilitate), instituția omite să ia în calcul comunicările anterioare, oficiale, emise de AFM pe acest subiect. Mai precis, după ce a suspendat prima sesiune de înscrieri din 10 septembrie 2019, în urma unei așa-zise fraude informatice, AFM a comunicat că pentru următoarea sesiune de înscrieri, desfășurată începând cu 6 noiembrie 2019, nu este necesară obținerea de către cetățeni de noi documente:

„Toate documentele înregistrate cu succes în aplicația informatică, precum și cele înregistrate în registrul instalatorilor care nu au fost încărcate în aplicație până la momentul suspendării accesului în aplicația informatică, sunt acceptate de Administrația Fondului pentru Mediu ca fiind depuse în termen, în vederea analizării.” (comunicat AFM din 6 noiembrie 2019)

Declarația AFM nu a fost respectată în evaluarea dosarelor și, prin urmare, cetățenii nu pot beneficia în această fază de finanțare, iar 284 de milioane de lei rămân, cel puțin pentru moment, nealocați”.

„Suntem indignați de numărul mare de dosare respinse. Pentru foarte, foarte multe dintre aceste dosare, motivul respingerii – termenul expirat al documentelor – este incredibil. Nu este vina cetățenilor și a instalatorilor că AFM nu a reușit să gestioneze acest program. Nu este vina cetățenilor și a instalatorilor că AFM comunică ceva, dar face altceva,” a declarat Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România și administrator al comunității online Protecția Prosumatorului.

„Sesizăm și solicităm intervenția autorităților superioare, Ministerul Mediului și Guvernul României. Cred că este un caz fără precedent, care prejudiciază mii de cetățeni care au dorit să devină prosumatori, au făcut toate demersurile solicitate de AFM, dar s-au trezit excluși pe nedrept din acest program” a mai spus Marian Mândru.

Finanțarea oferită de AFM prin programul Casa Verde Fotovoltaice este, teoretic, una generoasă: maxim 20.000 de lei pentru un sistem fotovoltaic de minim 3 kW pentru persoanele fizice interesate să își producă singure energia electrică. Peste 26.000 de cetățeni din întreaga țară s-au înscris pentru a obține finanțare, fondurile totale ale programului de finanțare cumulând peste 113 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Noi modificări de preț la carburanți. Motorina devine și mai scumpă decât benzina, care sunt prețurile acum
Noi modificări de preț la carburanți. Motorina devine și mai scumpă decât benzina, care sunt prețurile acum
În ultimele zile, evoluțiile prețurilor benzinei și motorinei la pompă au fost divergente. Benzina s-a ieftinit, iar motorina s-a scumpit....
Gazprom chiar a oprit livrările de gaze către Austria sâmbătă dimineață. Cum se descurcă austriecii
Gazprom chiar a oprit livrările de gaze către Austria sâmbătă dimineață. Cum se descurcă austriecii
Compania energetică austriacă OMV a declarat că livrările de gaze din Rusia s-au oprit sâmbătă la ora 6 dimineața ...
Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – secretar de stat
Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – ...
Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu anunță start bun pe secțiunea - lipsă Margina - Holdea ...
Centura Comarnic va fi gata în vara anului viitor – oficial Transporturi
Centura Comarnic va fi gata în vara anului viitor – oficial Transporturi
Secretarul de Stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a anunțat vineri că a fost într-o vizită pe șantierul ...