Scandal de corupţie în fotbal: Şapte înalţi oficiali FIFA au fost arestaţi. „FIFA, în criză”, titrează presa internaţională

Economica.net
27 05. 2015
fifa_8_si_16303600

Preşedintele FIFA, Sepp Blatter, considerat artizanul transformării fotbalului mondial în maşină de făcut bani de-a lungul ultimilor 20 de ani, nu a fost pus sub acuzare, până în acest moment, în niciuna dintre cele două anchete, şi nu se numără printre cei arestaţi.

„Este un moment greu pentru FIFA”, a declarat purt[torul de cuvânt al forului, Walter De Gregorio, precizând însă că evenimentele demonstrează că organizaţia „este pe drumul cel bun”.

FIFA a precizat de asemenea că alegerile pentru funcţia de preşedinte, programate pentru vineri, vor avea loc conform calendarului.

Cei şapte oficiali FIFA reţinuţi miercuri dintr-un hotel de cinci stele din Zurich sunt:

Jeffrey Web – Şeful Concacaf şi vicepreşedinte FIFA
Eduardo Li – şeful federaţiei din Costa Rica, urma să devină, vineri, membru în comitetul executiv al FIFA
Eugenio Figueredo – preşedintele Conmebol, confederaţia sud-americană de fotbal
Rafael Esquivel – preşedintele federaţiei din Venezuela
Jose Maria Marin – preşedinte al Confederaţiei Braziliene de Fotbal până luna trecută, membru în comitetul cluburilor din cadrul FIFA
Julio Rocha – director de dezvoltare al FIFA
Costas Takkas – ataşat pe lângă preşedintele Concacaf

Pe lista acuzării se mai regăsesc fostul vicepreşedinte FIFA Jack Warner, alături de Nicolas Leoz, Aaron Davidson, Alejandro Burzaco, Jose Margulies şi Jose şi Mariano Jinkis.

„Acuzarea susţine că corupţia (din FIFA – n.r.) este agresivă, sistemică şi profundă atât la nivel mondial, cât şi în Statele Unite”, a declarat Procurorul General al SUA, Loretta Lynch.

Mai mulţi oficiali FIFA şi-au admis deja vinovăţia în faţa procurorilor americani, a precizat Departamentul Justiţiei de la Washington. Printre ei, şi Charles „Chuck” Blazer, fostul şef al Concacaf şi fost membru în comitetul executiv al FIFA.

Blazer ar fi colaborat cu Biroul Federal de Investigaţii (FBI) şi ar fi luat parte la „acţiuni sub acoperire”, potrivit informaţiilor apărute în presa de peste Ocean.