Scandal de corupţie în Portugalia: Ministrul de Interne a demisionat
Macedo, care a declarat că ‘nu are responsabilitate personală’, a estimat că ‘autoritatea politică’ i-a fost slăbită de afacere, într-un discurs televizat.
Ministrul, 55 de ani, numit în post în iunie 2011, a explicat că a luat decizia pentru ‘a apăra guvernul, autoritatea statului şi credibilitatea instituţiilor’, scrie Agerpres.
Poliţia portugheză a arestat joi unsprezece persoane, printre care şeful poliţiei de frontieră /SEF/, Manuel Jarmela Palos, secretarul general al Ministerului Justiţiei, Maria Antonia Anes, şi directorul administrativ al notarilor, Antonio Figueiredo, în cadrul unei vaste operaţiuni.
Macedo, fără a fi el însuşi vizat de ancheta ministerului public, este un apropiat al mai multor persoane implicate în acest caz, inclusiv Figueiredo, a raportat duminică săptămânalul portughez Expresso.
Trei cetăţeni chinezi fac parte dintre cei unsprezece arestaţi, în detenţie de joi şi interogaţi pe rând începând de vineri de către un judecător.
Poliţia a efectuat joi 60 de percheziţii în toată ţara, inclusiv în Ministerele de Interne, al Mediului şi Justiţiei şi în sediile poliţiei de frontieră.
Ancheta se referă la acte de ‘corupţie, trafic de influenţă, deturnare de fonduri şi spălare de bani’ legate de ‘atribuirea de vize de aur’, a detaliat parchetul general.
În lipsă de capital străin, Portugalia acordă din octombrie 2012 vize ‘de aur’ investitorilor străini gata să plătească 500.000 de euro pentru achiziţionarea unei case sau a unui apartament, pentru o durată minimă de cinci ani, aminteşte AFP.
De la introducerea lor, aceste vize au atras în ţară peste un miliard de euro la un total de 1.649 de vize acordate în majoritate investitorilor chinezi, dar de asemenea brazilieni, ruşi sau sud-africani, potrivit guvernului.
Marea majoritate optează pentru achiziţionarea de bunuri imobiliare, dar există şi alte opţiuni: transferul a cel puţin un milion de euro în Portugalia sau crearea acolo a zece locuri de muncă.
După obţinerea vizei, investitorii nu sunt obligaţi să trăiască în ţara permanent, ci doar şapte zile pe parcursul anului. Mulţi investitori profită de viză pentru a călători liber şi a face afaceri în spaţiul Schengen.