Scandal în educaţie. Brambureală cu clasa pregătitoare: Ministerul aduce argumente contradictorii

După ce luni de zile, părinţii, profesorii şi copiii au aşteptat lămuriri legate de înscrierea în clasa întâi, Ministerul Educaţiei vine cu informaţii care bulversează pe toată lumea. După aproape o lună de când a fost publicată metodologia înscrierii, Ministerul Educaţiei face prima intervenţie publică pe această temă. Intervenţie care nu face altceva decât să-i deruteze şi mai mult pe părinţi.
Economica.net - joi, 23 feb. 2012, 10:46

Cei mai multi părinţi sunt nemultumiţi de şcoala la care au fost arondaţi, fie că aceasta este prea departe de casa, fie ca nu este îndeajuns de performantă.

Ei s-au gândit chiar să-şi facă mutaţie în circumscripţia altei scoli pe care şi-o doresc. O altă problemă este legată de modul în care au fost făcute aceste circumscripţii după recensamânt. Unele şcoli şi-au dat seama că trebuie să primească prea mulţi elevi, iar altele prea puţini, aşa că unele străzi au fost date altei şcoli, aşa că unii părinţi ar putea să fi făcut degeaba aceste mutaţii.

VEZI AICI METODOLOGIA ÎNSCRIERII ÎN CLASA ZERO

O altă problemă mai este reprezentată şi de arondarea străzilor, astfel încât unii elevi acum sunt obligati să meargă pe jos chiar şi jumătate de oră pâna la şcoală, deşi cea mai apropiată şcoală de casă este la doar 2 minute. De asemenea, părinţii mai sunt nemultumiţi şi de faptul că s-ar putea să nu existe mobilier adecvat şi nici cadre didactice bune. Înscrierile pentru clasa pregătitoare şi clasa I încep pe 5 martie. „Clasa pregătitoare nu este o sperietoare, clasa pregătioare este în interesul copiilor„, a declarat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea. Ea a precizat că totul a fost pregătit din timp, că au existat întâlniri pregătitoare, asta în condiţiile în care, atunci când vine vorba despre clasa zero, atât părinţii, cât şi cadrele didactice ridică din umeri.

153 de mii de pagini web fac referire la abandonul şcolar în ţara noastră. Lipsa de investiţii în educaţia timpurie a dus la un rezultat pe care România nu şi-l doreşte. În 22 de state europene, legea stabileşte debutul învăţământului obligatoriu la şase, cinci sau chiar patru ani. Majoritatea au optat pentru vârsta de şase ani. România este a paisprezecea ţară europeană în care învăţământul obligatoriu va începe la şase ani. Aproximativ 20% din copiii cu vârste cuprinse între 3-6 ani nu calcă nici măcar o zi la gradiniţă. Statul trebuie să se îngrijească de aceşti 20 la sută„, a explicat secretarul de stat Oana Badea.

Legea 1 pe 2011 spune că învăţământul preuniversitar debutează cu clasa pregătitoare şi că se face în jurul vârstei de 6 ani, după anul acesta trebuie să devina regulă. Excepţiile la aceasta lege sunt reglementate de lege, nu pot fi în afara cadrului legal. În interes educaţional, un copil poate fi înscris direct în clasa doua, dacă este în interesul lui educaţional, dacă are abilităţi excepţionale„, a mai precizat Badea.

Oficialul ministerului Educaţiei a mai spus că arondarea este o sarcină care ar fi trebuit să revină Inspectoratelor Şcolare în colaborare cu autorităţile locale.

Cu doar câteva zile înainte de începerii înscrierilor în clasa pregătiroare şi în clasa I, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei susţine că recensământul realizat până acum urmează să fie centralizat.  „Se pot ajusta datele planului de şcolarizare, dar nu se poate trece peste capacitatea de cuprindere a unităţii şcolare. Copiii vor avea acelaşi învăţător de la clasa pregătitoare, până la clasa a IV-a.  Există şi această etapă în metodologie, în care se pot ajusta planurile cu cirfa de şcolarizare. Există însă un criteriu: capacitatea fizică a spaţiului„, a explicat Badea.

Secretarul de stat a precizat că toate clasele vor fi dotate cu mobilier modular, pentru aceasta fiind deja previzionaţi bani în buget. Această clasă pregătitoare are scopul de a garanta „egalitatea de şanse şi acces la un loc în şcoală tuturor copiilor”, a mai explicat Oana Badea.

Cum garantează ministerul un loc în şcoli fiecărui copil?

Potrivit oficialului Ministrului Educaţiei, fiecare copil are garantat un loc în şcoala cea mai apropiată de casă, cu menţiunea că Bucureştiul este un caz aparte. „România este mare. În cea mai mare parte a României, părinţii îşi dau copiii la cea mai apropiată şcoală. Aceştia pot fi liniştiţi că vor avea un loc în acea şcoală. Ei au un loc rezervat”, a spus Badea.

Cei care doresc să-şi înscrie copilul la o şcoală anume, care nu face parte din circumscripţia la care este arondat, o vor face la cerere specială şi se vor bate pe locurile rămase libere la şcoala respectivă. De asemenea, o altă etapă a înscrierii prevede că fiecare şcoală are un criteriu după care primeşte copiii din alte circumscripţii. Potrivit metodologiei, fiecare şcoală are obligaţia, până la o anumită dată, să facă public criteriul de delimitare.

Te-ar mai putea interesa și
Sute de mii de persoane din Balcani au rămas fără curent electric de mai multe zile, din cauza ninsorilor puternice
Sute de mii de persoane din Balcani au rămas fără curent electric de mai multe zile, din cauza ninsorilor puternice
Sute de mii de persoane din Bosnia-Herţegovina, Serbia şi Kosovo sunt lipsiţi de energie electrică de zile întregi din cauza mai multor probleme apărute ca urmare a unei furtuni de zăpadă sau......
Rusia spune că Franţa a încercat să stabilească un dialog despre Ucraina fără Kiev
Rusia spune că Franţa a încercat să stabilească un dialog despre Ucraina fără Kiev
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat joi că Franţa a încercat să stabilească "un dialog cu Moscova pe ...
Romsilva a investit 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere și utilaje moderne
Romsilva a investit 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere și utilaje moderne
Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva a investit în acest an peste 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, ...
45,8 milioane de tone de  mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
45,8 milioane de tone de mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
Mărfurile încărcate şi descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime au totalizat 45,869 milioane tone, ...