Scandal în Portul Constanţa: Autoritatea Navală, acuzată că pune în pericol siguranţa traficului

Două companii de pilotaj din Portul Constanţa, acuză Autoritatea Navală Română (ANR) că promovează un proiect de Ordin de ministru, care ar echivala, pentru piloţii maritimi, cu folosirea unui permis de conducere auto suspendat, potrivit declaraţiilor pentru ECONOMICA.NET. Miza colaterală ar fi intrarea pe o piaţă de circa un milion de euro a unei noi companii, ai cărei piloţi ar urma să fie feriţi de testele actuale. ANR spune că respectă legea şi îşi acuză acuzatorii de „discriminare".
Adrian N. Ionescu - Dum, 18 aug. 2013, 21:05
Scandal în Portul Constanţa: Autoritatea Navală, acuzată că pune în pericol siguranţa traficului

Pilotajul maritim este un serviciu esenţial pentru pătrunderea şi deplasarea navelor în porturi, ca şi pentru ieşirea din acestea în condiţii de siguranţă. Fără asistenţa piloţilor maritimi, deplasarea în porturi devine cu atât mai periculoasă cu cât dimensiunea navei este mai mare.

Pentru a i se verifica capacitatea profesională şi a fi lăsat să lucreze, un pilot maritim care nu a mai derulat astfel de operaţiuni timp de trei luni trebuie să dea un test pe un vas de pilotaj, sub supravegherea unui alt pilot cu experienţă neîntreruptă.

În reglementările după care care se desfăşoară pilotajul maritim, în prezent, există conceptul de „competenţă continuă”, care desemnează chiar capacitatea pilotului de a-şi face treaba bine.

Sămânţa discordiei

Reprezentanţii a două companii, Canal Sea Services şi Black Sea Pilots, care oferă servicii de pilotaj în Portul Constanţa, acuză Autoritatea Navală Română (ANR) că vrea să schimbe regulile de verificare a competenţei continue a piloţilor, pentru a ajuta o firmă nouă pe piaţă să obţină autorizaţia de a opera.

„Legea nu permite unui pilot maritim, care a absentat de la muncă pe o perioadă mai mare de 3 luni, să se urce la bordul navei în exercitarea profesiei de pilot maritim, decât dacă este însoţit de un pilot activ la un număr de minim 3 manevre”, spune pilotul Sorin Culeţu, unul dintre asociaţii Black Sea Pilots.

Dar tocmai de aceea, Autoritatea Navală Română (ANR) ar dori să înlocuiască training-ul şi testul de pilotaj pe viu, pe care un pilot trebuie să-l dea în prezenţa unui pilot experimentat activ, cu o probă pe un simulator, potrivit reprezentanţilor firmelor care s-au adresat ECONOMICA.NET.

ANR doreşte să modifice art.6 (4) din Ordinul ministrului Transporturilor OMT 382 / 2007, în ceea ce priveşte competenţa continuă a piloţilor, care nu lasă pe orice neavenit să se suie pe vapoare. ANR încalcă astfel Rezoluţia IMO 960 / 2003 (a Organizaţiei Maritime Internaţionale, IMO, la care a aderat şi România, n.r.), care stipulează, la art. 5.2, că trainingul se face în prezenţa unui pilot cu experienţă şi nu poate fi înlocuit de activităţi pe simulator”, se spune în sesizarea firmelor de pilotaj.

Conducerea Autorităţii Navale nu dezminte faptul că vrea să promoveze verificarea piloţilor doar pe simulator (vezi, mai jos, întrebările puse de ECONOMICA.NET şi răspunsul ANR în fişierul ataşat).

ANR nu contrazice nici faptul că proiectul noului Ordin de ministru face probele pe care marinarul pilot trebuie să le dea prea facile, periclitând pregătirea acestuia, cum spun firmele de pilotaj. Oficialii ANR vorbesc de „eliminarea oricărei îngrădiri”.

Aria discriminării
Autoritatea Navală Română (ANR) îşi susţine demersul de modificare a regulilor pilotajului maritim cu acuzaţia de discriminare adusă firmelor de pilotaj contestatare. Acestea ar refuza să accepte „la manevră (…) piloţii practicanţi de la o altă societate pentru refamiliarizare”.  Firmele de pilotaj dezmint afirmaţia.

Pe de altă parte, Autoritatea a constatat, în 2013, că „OMT 382 / 2007, în felul în care este acum formulat, limitează, chiar îngrădeşte accesul liber la piaţa serviciilor şi exclude concurenţa. ANR, fiind promotorul OMT 382, are obligaţia (…) să acţioneze pentru eliminarea oricărei îngrădiri existente în actele normative şi să găsească soluţiile cele mai potrivite fără a face rabat de la siguranţa şi securitatea navelor sau infrastructurilor portuare”, se spune în răspunsurile ANR la întrebările ECONOMICA.NET (vezi în fişierul ataşat).

Cu alte cuvinte, după aproape 7 ani de analiză a vechiului ordin, acum în vigoare, ANR şi-ar îndeplini acum obligaţiile şi vrea ca prin noua reglementare să asigure tratamentul nediscriminatoriu al candidaţilor la operaţiunile de pilotaj maritim.

„Un astfel de răspuns este halucinant şi dovedeşte cel puţin incompetenţa şi necunoaşterea problemelor din domeniu. Rezoluţia IMO este foarte clară ca, de altfel, şi ordinul 382/2007: stabilesc criteriile minime de pregătire a piloţilor maritimi. ANR doreşte să le elimine. De ce oare? Ca să „cureţe” drumul… [noilor sosiţi] de orice impuneri legislative în vigoare”, afirmă pilotul Sorin Culeţu.

Cele două acte normative invocate sunt ataşate la articol.

„Dacă sunt minime, criteriile de certificare nu se pot anula, ci întări şi creşte [ca putere de…] selecţie”, spune şi Mihai Miron Vasilescu, directorul firmei de pilotaj Canal Sea Services.

Declaraţiile se referă şi la firma care ar beneficia de favorurile ANR la obţinerea autorizaţiei de a opera în Portul Constanţa şi ai cărei piloţi ar trebui să-şi dea din nou testele de „competenţă continuă”.

„ANR confundă punerea în aplicare a legii, ca şi obligativitatea ca toţi operatorii să o respecte, cu favorizarea sau defavorizarea operatorilor economici. Criteriile stabilite în Contractul cadru cu Administraţia Porturilor Maritime sunt aceleaşi pentru toţi operatorii. Cine nu le îndeplineşte nu poate fi admis prin eludarea legii”,  spune directorul Canal Sea Services.

Astfel, oficialii ANR ar încerca să eludeze prevederile actuale inclusiv prin introducerea unora noi, care să permită „efectuarea manevrelor [de către piloţii aflaţi în testare] însoţiţi de posesori de brevete de căpitan fluvial pe nave fluviale, deşi atât Ordinul MT 382/2007 cât şi rezoluţia IMO vorbesc doar de piloţi maritimi, pe nave maritime, în zone maritime”, adaugă şi oficialul Black Sea Pilots.

O mână de ajutor

Oficialii ANR şi-ar fi motivat pe faţă intenţia de a ajuta firma nou sosită pe piaţa de circa un milion de euro anual, a pilotajului din Portul Constanţa.

„Hai să-i ajutăm şi pe oamenii aceştia”, ar fi spus un oficial al ANR, potrivit unui martor ocular la întâlnirea care ar fi trebuit să fie consultarea cerută de lege cu profesioniştii branşei piloţilor maritimi.

Este adevărat?

ANR nu dezminte, ci redactează, în loc de răspuns, procedura generală a elaborării şi aprobării unui act normativ, care, teoretic, include şi convocarea asociaţiilor profesionale, „în lumina” tuturor reglementărilor necesare.

În realitate, „convocarea s-a facut în regim de ultra-urgenţă, adică de pe o zi pe alta, literalmente!” Şi, „contrar prevederilor Rezoluţiei IMO, asociaţiile profesionale nu au fost consultate”, spune Sorin Culeţu.

A fost trimisă, totuşi, o invitaţie unui număr de 7 firme de pilotaj şi remorcaj, dar nu şi asociaţiei profesionale, la o întâlnire pentru data de 19 iulie, potrivit documentului înregistrat la ANR la data de 19 iulie.

„Nu avem nimic împotriva intrării unui concurent pe piaţă, ci împotriva transformării unor reguli după bunul plac al autorităţii”, spune Sorin Culeţu, şeful piloţilor de la Black Sea Pilots.

„ANR se face că nu înţelege că valabilitatea brevetului de pilot maritim nu este totuna cu dreptul de a pilota nave maritime.

Ca să fiu cât mai clar, permisul auto este valabil, dar dreptul de a conduce autovehiculul poate fi suspendat”, spune şi Mihai Miron Vasilescu directorul piloţilor de la Canal Sea Services.

Pe de altă parte, încă din decembrie anul trecut, Consiliul Concurenţei analizează un posibil abuz de poziţie dominantă al CN Administraţia Portulilor Maritime prin impunerea criteriilor de acces pe pieţele serviciilor de pilotaj şi remorcaj, dar şi prin aplicarea în raporturile cu partenerii comerciali a unui tratament discriminatoriu în ceea ce priveşte condiţiile de închiriere a terenurilor aferente infrastructurii portuare.

 

Întrebările puse de ECONOMICA.NET Autorităţii Navale Române (ANR):
1. Firma Euroest Pilot caută să obţină autorizarea pentru servicii de pilotaj în Portul Constanţa. Este această firmă autorizată pentru operaţiuni în Portul Constanţa?

2. Au operatorii acestei firme competenţa de a susţine proba experienţei de pilotaj?

3. Este adevărat că doriţi să modificaţi ordinul 382, astfel încât viitorii piloţi să facă training şi să dea probele doar pe simulator şi nu în realitate, sub supravegherea unui pilot cu experienţă?

4. În ce mod aţi consultat asociaţiile profesionale în legatură cu modificarea ordinului? (Martori la o şedinţă solicitată de ANR, cu firmele de pilotaj, spun că un oficial al ANR ar fi spus „haideţi să ajutăm şi firma Euroest Pilot”, în legătură cu modificarea ordinului. Care este ajutorul solicitat şi ce rol are ANR în piaţa serviciilor portuare?

5. Reprezentanţi ai firmelor de pilotaj spun că ANR doreşte să ignore Rezoluţia IMO care stipulează, la art. 5.2 că trainingul se face în prezenţa unui pilot cu experienţă, care nu poate fi înlocuit de activităţi pe simulator. Este adevarat?

Răspunsurile ANR în fişierul ataşat.

În acest articol, ECONOMICA.NET a prezentat doar problema modificării regulilor pilotajului în Portul Constanţa. Citarea firmei Euroest este doar incidentală şi nu înseamnă o contestare din partea redacţiei nici a calităţilor piloţilor săi şi nici a îndreptăţirii firmei de a opera în domeniu.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr (în echivalent zahăr rafinat) au fost mai mari în 2023, faţă de anul ...