Scandal în Ungaria: Apropiaţii lui Viktor Orban au devenit mari proprietari de terenuri agricole
Guvernul de la Budapesta a demarat în luna noiembrie a anului trecut privatizarea, în mai multe tranşe, a aproximativ 380.000 de hectare de teren arabil, moştenite din perioada comunistă şi care reprezintă aproximativ 7,5% din suprafaţa agricolă a ţării. Cu prilejul celei de a doua tranşe de adjudecări, care s-a încheiat în data de 15 martie, mai mulţi apropiaţi ai lui Viktor Orban au primit partea leului, informează luni presa ungară citând rezultatele oficiale.
Potrivit Ministerului ungar al Agriculturii, ginerele premierului Viktor Orban, Istvan Tiborcz, şi familia sa au câştigat un lot de 193 de hectare pentru suma de 217 milioane forinţi (700.000 de euro) în Departamentul Fejér, vestul Ungariei, în fieful electoral al lui Orban. Un alt apropiat al premierului ungar, Lorinc Mészaros, primarul oraşului Felcsut, din care este originară familia Orban, şi-a adjudecat o suprafaţă de 77,7 hectare pentru un preţ de 49 milioane forinţi (160.000 euro).
Aceasta după ce, la prima adjudecare, Mészaros a achiziţionat peste 4.000 de hectare de teren în schimbul sumei de trei milioane de euro iar familia Tiborcz a obţinut 300 de hectare pentru 1,1 milioane de euro.
‘Primul ministru şi anturajul său au devenit cei mai mari proprietari de teren din Ungaria, au legalizat furtul prin modificarea legii după bunul plac, iar privatizarea terenurilor nu mai are nimic de-a face cu obiectivul iniţial al privatizării: oferirea de terenuri fermierilor’, a apreciat luni deputatul socialist Zoltan Gogos în cotidianul Nepszabadsag (stânga).
Deschizând calea unor subvenţii europene importante în cadrul Politicii Agricole Comune, aceste terenuri pot avea şi o plus valoare considerabilă dacă sunt declarate construibile, de exemplu în cadrul unui proiect vizând construirea unui ‘Silicon Valley’ ungar, susţine la rândul său cotidianul Magyar Nemzet (dreapta).
‘Conversia terenurilor arabile în zone industriale se poate face cu câteva semnături astfel valoarea terenurilor crescând de la o zi la alta’, subliniază Nepszabadsag.
Destinate oficial democratizării accesului la terenurile agricole şi aducerii de fonduri la bugetul statului, vânzarea primelor 95.000 de hectare de teren în iarna anului trecut a generat aproximativ 130 de miliarde de forinţi (412 milioane de euro).