Scandal la Ericsson – Acţiunile s-au prăbuşit după ce directorul a spus că este posibil ca firma să fi făcut plăţi către ISIS

16 02. 2022
Hayat Boumeddiene 'appears in Islamic State film' - 06 Feb 2015
Mandatory Credit: Photo by REX USA (2642870a) Hayat Boumeddiene, far right Hayat Boumeddiene 'appears in Islamic State film' - 06 Feb 2015 The latest video released by French-speaking Islamic state (ISIS), fighters may be Hayat Boumeddiene, who is believed to have knowledge about the deadly January 9, 2015 attack on a Paris kosher grocery,The video, titled "Blow Up France 2," was released Tuesday and shows an ISIS fighter praising previous attackers in France and calling for new attacks. The video shows a woman standing next to the speaker, wearing camouflage clothing and holding a weapon. French authorities are investigating the possibility this woman could be Hayat Boumeddiene. Her husband, Amedy Coulibaly, killed four hostages January 9 at a kosher grocery in Paris, authorities said. He was killed by police in a rescue and the remaining hostages fled to safety.

Într-un interviu pentru cotidianul Dagens Industri, directorul general Borje Ekholm a spus că ancheta internă demarată de Ericsson a identificat „o serie de cheltuieli neobişnuite datând din 2018”, adăugând însă că firma nu a putut stabili cine a fost beneficiarul final al banilor. „Vedem că au fost cumpărate rute de transport prin zonele care au fost controlate de organizaţii teroriste, inclusiv ISIS”, a spus Ekholm.

Deşi Ericsson a subliniat că nu a putut stabili dacă vreunul dintre angajaţii săi a fost implicat în mod direct în finanţarea unor astfel de organizaţii, compania a precizat că în urma anchetei mai mulţi angajaţi au părăsit firma, scrie Agerpres.

Anunţul celor de la Ericsson vine după ce în luna octombrie a anului trecut compania suedeză a fost acuzată de Departamentul american de Justiţie de încălcarea unui acord amiabil, în valoare de un miliard de dolari, încheiat cu procurorii în 2019 pentru a pune capăt unei anchete de corupţie.

În 2019 o divizie a Ericsson AB şi-a recunoscut vinovăţia după o anchetă de doi ani cu privire la practici de mită şi corupţie în Asia şi Orientul Mijlociu. În luna octombrie a anului trecut, dosarul a reapărut la lumină, după ce Departamentul american de Justiţie a acuzat compania suedeză de încălcarea acordului prin faptul că nu a furnizat anumite documente către DOJ.

Dacă Departamentul american de Justiţie va considera că există suficiente dovezi pentru a demara o nouă anchetă, acest fapt ar putea conduce la amenzi consistente, susţine Mads Rosendal, analist la Danske Bank Credit Research