Scandal la Ikea: Compania este acuzată că şi-ar fi spionat angajaţii şi clienţii

Economica.net
01 03. 2012
ikea_56778899_06987700

Conform publicaţiei, „departamentul riscuri” al Ikea a încheiat un acord în 2003 cu detectivi privaţi care îi furnizau informaţii din dosare poliţieneşti despre salariaţi care urmau să fie angajaţi, sindicalişti şi despre clienţi în cazul unor litigii comerciale.

Datele erau introduse în fişierul electronic Stic (sistem de informaţii despre infracţiuni constatate), o imensă bază de date conţinând milioane de nume, permise de conducere sau numere de înmatriculare a vehiculelor.

Publicaţia prezintă diferite exemple ale unor cereri de informaţii despre clienţi sau salariaţi, între anii 2007 şi 2009.

Ikea a obţinut de la aceşti detectivi privaţi informaţii privind conturile bancare ale unui salariat, în 2003, sau informaţii despre conţinutul unei anchete judiciare privind presiuni sindicale din 2005, conform unor corespondenţe electronice făcute publice pe site-ul Mediapart.

Compania a reacţionat anunţând demararea unei anchete şi disponibilizând „persoana în cauză”, fără a o numi. Cotidianul a menţionat însă numele directorului gestiunii riscurilor din cadrul Ikea Franţa.

„Tratăm aceste acuzaţii foarte serios. Am demarat o anchetă cu ajutorul unor consilieri independenţi pentru a avea o viziune completă asupra faptelor”, conform Ikea Franţa.

Unul dintre avocaţii salariaţilor Ikea Franţa, Yassine Yakouti, a afirmat că miercuri seara va fi depusă o plângere la parchetul din Versailles.

Fără a da mai multe detalii, Yakouti a susţinut că „doreşte ca justiţia să ancheteze aceste bănuieli latente ale angajaţilor confirmate de articolul din Le Canard Enchaîne”.

Ministerul de Interne a declarat că va aştepta deschiderea unei anchete judiciare pentru a lua în considerare eventuale măsuri disciplinare. „Atât timp cât nu avem toate elementele, rămânem prudenţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului, Pierre-Henry Brandet.

„Există o urmă lăsată atunci când se consultă diferite fişiere (numere matricole, coduri personale atribuite doar unor funcţionari autorizaţi) care permite o viziune clară asupra cui consultă ce”, a adăugat Brandet.