Scandalul Bookster – Asociaţia Editorilor anunţă că va contesta amenda aplicată de Consiliul Concurenţei

Asociaţia Editorilor din România (AER) a anunţat, vineri, că va contesta sancţiunea decisă de Consiliul Concurenţei în cazul bibliotecii Bookster şi va continua să monitorizeze şi să solicite instituţiilor responsabile penalizarea pirateriei şi a încălcării drepturilor de autor.
AGERPRES - vin, 23 aug. 2024, 13:52
Scandalul Bookster - Asociaţia Editorilor anunţă că va contesta amenda aplicată de Consiliul Concurenţei

Consiliul Concurenţei a sancţionat şase companii active pe piaţa furnizării de carte, precum şi Asociaţia Editorilor din România (AER) cu amenzi în valoare totală de aproximativ 1,2 milioane de euro pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială. Asociaţia Editorilor din România a fost sancţionată cu suma de 115.696 lei. Cele şase companii şi asociaţia de profil sunt acuzate că şi-ar fi coordonat strategiile comerciale şi au limitat comercializarea de carte către entităţile care gestionau biblioteca Bookster în perioada 2017 – 2020, scrie Agerpres.

Într-un comunicat transmis AGERPRES, Asociaţia Editorilor a informat că a luat act „cu dezamăgire” de decizia Consiliului Concurenţei, menţionând că acţiunile sale „au fost tot timpul publice” şi fac parte din „încercările de a stăvili diverse forme de piraterie şi de încălcare a drepturilor de autor”.

În plus, AER reproşează Consiliului Concurenţei că „a ignorat informaţii publice disponibile chiar de la data începerii investigaţiei”, inclusiv faptul că entitatea care a depus plângerea era deja reclamată în instanţă din 2019 pentru fapte de concurenţă neloială de către zece edituri membre AER.

„Bookster a fost înfiinţat în 2013, fără formele legale necesare, dar a creat un întreg sistem de subterfugii prin care s-a declarat mai întâi bibliotecă publică cu acces gratuit (fals, companiile plătesc contracte de circa 50 de euro anual pentru fiecare angajat), apoi ‘bibliotecă de drept privat’, iar acum ‘platformă de intermediere’, totul pentru a nu recunoaşte natura juridică de închiriere a serviciilor prestate, conform Directivei 2006/115/EC, şi a nu achita drepturile de autor aferente activităţii de închiriere de carte”, a explicat AER.

Potrivit asociaţiei, editurile, prin intermediul AER, au somat Bookster, în iunie 2017, printr-o casă de avocatură, „să înceteze practicile ilegale, care prejudiciază direct” autorii operelor închiriate.

„Acesta este momentul când, potrivit Consiliului Concurenţei, ia naştere aşa-zisul ‘cartel’ pentru care au fost investigate zece edituri, pentru ca în final să fie considerate vinovate doar patru, cărora Consiliul le-a adăugat şi două lanţuri de librării. Investigaţia a fost declanşată în mai 2021, iar documentele ridicate, în septembrie 2021, de la edituri au fost studiate de echipa de investigaţie a Consiliului Concurenţei până în mai 2024, când a fost emis raportul care stă la baza deciziei anunţate pe 21 august 2024. Raport care nu conţine proba niciunei înţelegeri între edituri pentru a nu mai livra coordonat cărţi către Bookster şi a niciunei campanii de denigrare împotriva acestuia. De altfel, Bookster a avut constant relaţii comerciale cu multe dintre editurile incriminate, iar acestea din urmă au livrat cărţi chiar în baza unor solicitări pe care exista menţiunea explicită ‘comandă Bookster'”, se arată în comunicat.

AER a mai precizat că raportul întocmit de echipa de investigaţie a Consiliului Concurenţei „a constatat doar demersuri publice întreprinse de Asociaţia Editorilor din România, dar a ales să le subsumeze unui neprobat şi presupus comportament anticoncurenţial”. Astfel, AER a contactat, în mod oficial, instituţii publice din România „pentru a obţine conformarea Bookster prevederilor legii dreptului de autor”, care impune obţinerea unei licenţe pentru activităţile de închiriere de carte. Printre instituţiile contactate se numără: Ministerul Culturii, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, Biblioteca Naţională a României, Societate de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor CopyRo. Din străinătate au fost contactate: Federaţia Editorilor Europeni (FEP), Federaţia Internaţională a Organismelor de Gestiune Colectivă (IFRRO).

„Funcţionarea Bookster (care foloseşte mai multe nume: Asociaţia Educaţie pentru Toţi Copiii, Development Consulting SRL, TCE Delivering Happiness SRL, Bookster Experience SRL, Asociaţia Prometeu – Educaţie şi Dezvoltare Personală, Biblioteca Booklover – Asociaţia Iubitorilor de Carte, Biblioteca Prometeu – Asociaţia Prometeu Educaţie şi Dezvoltare Personală, Biblioteca Bookuriei – Fundaţia Biblioteca Bookuriei, Biblioteca Fundaţiei „Îmi pasă”, ca să enumerăm doar câteva dintre ele) a fost adusă deja în atenţia organismelor internaţionale, cu consecinţe pe care sperăm să le vedem cât mai curând”, a transmis AER.

Conform asociaţiei, pe 18 iunie, premierul şi trei miniştri ar fi primit un mesaj scris din partea Federaţiei Internaţionale a Organismelor de Gestiune Colectivă prin care erau îndemnaţi să „ia măsuri urgente în chestiunea nerespectării de către Bookster” a legislaţiei privind dreptul de împrumut public.

„Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) a primit misiunea de a răspunde la acest mesaj şi solicităm ORDA să informeze publicul cu privire la stadiul acestui demers”, se mai arată în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Până și investițiile în rețelele electrice din bani europeni sunt în pericol, avertizează distribuitorii. Unde e problema
Până și investițiile în rețelele electrice din bani europeni sunt în pericol, avertizează distribuitorii. Unde e ...
Asociația companiilor de utilități ACUE avertizează că viitorul cadru de reglementare, aplicabil de la 1 ianuarie 2025, nu mai permite încurajarea cofinanțărilor din banii proprii ai......
Putin: NATO va fi în război cu Rusia dacă autorizează Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune
Putin: NATO va fi în război cu Rusia dacă autorizează Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune
Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat joi că, în cazul în care Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul ...
Boloș: Veniturile bugetare nete au depășit 300 de miliarde de lei la sfârșitul lunii august
Boloș: Veniturile bugetare nete au depășit 300 de miliarde de lei la sfârșitul lunii august
Veniturile bugetare nete au depăşit 300 de miliarde de lei la finalul lunii august a acestui an, sumă care reprezintă ...
Clubul Paris Saint-Germain, obligat de Liga de Fotbal Profesionist din Franţa să-i plătească 55 de milioane de euro jucătorului Kylian Mbappe
Clubul Paris Saint-Germain, obligat de Liga de Fotbal Profesionist din Franţa să-i plătească 55 de milioane de euro jucătorului ...
Liga de Fotbal Profesionist din Franţa (LFP) a ordonat joi clubului Paris Saint-Germain să vireze suma de 55 de milioane ...