La două firme britanice, un abator şi o fabrică de prelucrare a cărnii, s-au făcut marţi percheziţii şi au fost apoi închise într-o acţiune comună condusă de poliţie şi Agenţia britanică de securitate alimentară /FSA/.
Abatorul Peter Boddy din West Yorkshire şi fabrica de carne Farmbox din Aberystwyth, bănuite că ar fi fost implicate în folosirea de carne de cal pentru fabricarea de produse tip kebab şi burgeri de vită puse în vânzare în Marea Britanie, potrivit The Guardian. Ambele companii au respins acuzaţiile. Este pentru prim oară când firme britanice sunt implicate în frauda alimentară. Până în prezent, suspiciunile erau îndreptate către Polonia şi România.
Owen Paterson, care a numit scandalul cărnii de cal ‘absolut şocant’, va participa miercuri la discuţii cu miniştrii agriculturii din UE în legătură cu locul de unde a pornit scandalul şi cum poate fi restabilită încrederea consumatorilor. România a respins ferm informaţiile potrivit cărora abatoare sale ar fi sursa cărnii contaminate.
BBC relatează faptul că circa 16 ţări au fost afectate de etichetarea greşită a alimentelor. Elveţia şi Suedia sunt ultimele ţările care au anunţat că vor efectua teste ADN la semipreparate şi vor retrage unele produse din supermarketuri, notează The Times.
Scandalul cărnii de cal a afectat unul dintre cei mai importanţi distribuitori de produse alimentare britanice după ce în urma testelor s-a descoperit că unele dintre produsele lor care ar fi trebuit să conţină carne de vită conţineau de fapt carne de cal. Deşi sigure pentru consum, produsele au fost retrase. Tesco, Sainsbury’s, ASDA, Co-op, Lidl, Iceland, Aldi şi Morrisons au retras de asemenea produse de pe rafturi în urma scandalului.