Scandalul Cathedral Plaza: Ioannis Papalekas îl dă în judecată pe arhiepiscopul Robu pentru „vendete personale”
„Contrar caracterului meu pacifist şi structural favorabil unor soluţii amiabile în orice situaţii delicate, declar public că voi acţiona cu toată fermitatea şi convingerea pentru protejarea drepturilor şi intereselor mele legitime, dar şi ale societăţii Millennium Building Development (MBD), urmând să apelez la calea acţiunii în daune şi la plângeri penale atât împotriva ARCB ca instituţie ce şi-a asumat public aceste declaraţii printr-un purtător de cuvânt, cât şi împotriva arhiepiscopului Ioan Robu, care este în realitate artizanul acestei campanii abuzive”, se arată în declaraţia de presă a omului de afaceri Ioannis Papalekas.
Lucrările de construcţie la clădirea de birouri au început în urmă cu zece ani, atunci când proiectul a fost susţinut de Arhiepiscopia Romano-Catolică. Apoi au apărut conflictele dintre cele două părţi. În 2011, iraelianul Eyal Ofer, proprietarul grupului care a dezvoltat imobilul, a venit în România şi a declarat public faptul că arhiepiscopul a vrut, gratuit, spaţii comerciale şi un etaj din clădire.
„Regret că o faţă bisericească ajunsă la apogeul carierei profesionale, arhiepiscopul Ioan Robu, recurge la astfel de metode şi nu pot înţelege în calitatea mea de creştin, de om de business, cum o persoană care ar trebui să se bucure de încrederea deplină şi necondiţionată a enoriaşilor catolici abuzează de acest privilegiu în interes personal, pentru vendete personale, cu riscul de a înceta să mai fie un exemplu şi un reprezentant de elită al Bisericii Catolice din România. Refuzul dialogului şi al păcii este singura concluzie logică ce se poate desprinde din întregul comportament abuziv şi agresiv al arhiepiscopului”, potrivit declaraţiei lui Ioannis Papalekas.
Arhiepiscopia Romano-Catolică l-a dat în judecată pe Oprescu
Arhiepiscopia Romano-Catolică București (ARCB) a depus recent la Direcția Națională Anticorupție o plângere penală împotriva Primarului General Sorin Oprescu, a oamenilor de afaceri Dragoș Bîlteanu și Ioannis Papalekas, cât și a unor angajați ai Primăriei Municipiului București, pentru că refuză să pună în executare hotărârea judecătorească de desființare a clădirii de birouri Cathedral Plaza și de a proceda la demolarea acesteia.
„Grupul infracțional urmărește cu consecvență obținerea unui câștig material de circa 70 milioane euro, echivalent al valorii estimate a clădirii ilegale (conform informațiilor din piață), prin menținerea acesteia în ființă și eventuala sa punere în funcțiune, astfel încât aceasta să poată fi valorificată ulterior”, declară ARCB în plângerea penală. Conform sentinței civile nr. 2520/28.06.2012 pronunțată de Tribunalul Dâmbovița, Primarul General al Capitalei este obligat să emită actul administrativ de demolare a construcției construită ilegal în vecinătatea Catedralei Sf. Iosif. Însă până la formularea plângerii penale, acesta nu a înţeles să desfăşoare nici un act material de desfiinţare, nici măcar parţială, a clădirii auto-intitulate Cathedral Plaza„, se arată în comunicatul de săptămâna trecută.
Despre această declaraţiile Arhiepiscopiei, Papalekas spune că sunt „fabulaţii total nerealiste, gândite în cel mai diabolic mod cu putinţă, pentru a mă prejudicia”.
„Precizez că nu există şi nu a existat niciun circuit financiar între România şi Cipru prin care banii unor SIF-uri să fi fost folosiţi în interesul meu personal sau al altor persoane. Achiziţionarea societăţii ce deţine compania Millennium Building Development a fost realizată printr-un contract legal de cesiune de părţi sociale între mine personal şi fostul proprietar, avizat de avocaţii mei şi ai vânzătoarei, cu plata unui preţ real în proceduri aflate în deplin acord cu legea română.
Acuzele aduse mie personal în mod absolut nejustificat şi calomniator, prinvind implicarea într-un grup infracţional organizat împreună cu d-nul primar general Sorin Oprescu (pe care l-am întâlnit de doar două ori în activitatea mea, în cursul anului 2014, şi asta în prezenţa avocaţilor mei în cadrul unor Audienţe oficiale ce au avut loc la sediul Primăriei) şi în mod absurd, împreună cu d-nul Dragoş Bîlteanu, persoană care nu are absolut nicio legătură cu acest proiect al meu personal, sunt fabulaţii total nerealiste, gândite în cel mai diabolic mod cu putinţă, pentru a mă prejudicia”, mai spune Papalekas.
Ce spune Oprescu
Despre declaraţiile clericilor, Oprescu spune că că procedurile referitoare la Cathedral Plaza se desfăşoară în conformitate cu prevederile legale, iar afirmaţiile Arhiepiscopiei Catolice, care l-a reclamat la DNA, sunt nejustificate şi denigratoare, potrivit Mediafax.
„Precizăm că Primarul Municipiului Bucureşti a solicitat proprietarului construcţiei să demareze procedurile legale în vederea desfiinţării construcţiei încă din anul 2011, însă acest act a fost atacat în faţa instanţei de contencios administrativ de proprietarul construcţiei S.C. Millenium Building Development S.R.L. Judecata acestui dosar a fost suspendată până la soluţionarea irevocabilă a dosarului având ca obiect solicitarea S.C. Millenium Building Development S.R.L. de obligare a Primarului Municipiului Bucureşti să emită actul administrativ final reprezentat de Autorizaţia de construire pentru intrarea în legalitate a construcţiei «Cathedral Plaza». Acest din urmă dosar se află încă pe rolul Tribunalului Bucureşti, nefiind pronunţată o sentinţă în cauză”, se arată în comunicatul Primăriei Bucureşti.