Scandalul decontărilor ilegale: ce venituri au încasat de la Casa de Asigurări de Sănătate persoanele cercetate pentru că ar fi fraudat-o
Bugetul Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti (CASMB) a fost păgubit cu circa 3 milioane de euro, în urma activităţilor infracţionale desfăşurate de 14 inculpaţi, în dosarul decontărilor ilegale de servicii fictive de îngrijiri medicale la domiciliu, se arată într-un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Dintre cei 14 inculpaţi, nouă sunt ori angajaţi ai CASMB, ori ai CNAS.
Frauda de la Casa de Asigurări Bucureşti, explicată pe înţelesul tuturor.
În perioada ianuarie 2016 – august 2017, a fost constituit un grup infracţional organizat prin care suma de 3 milioane de euro, bani din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, a fost fraudată prin decontarea nelegală a unor servicii fictive de îngrijiri medicale la domiciliu, inclusiv pe baza unor dosare medicale întocmite în fals, cu implicarea unor funcţionari din cadrul CASMB, sub protecţia unor persoane din conducerea instituţiei, dar şi din conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. În multe situaţii, dosarele medicale cu pacienţi fictivi au avut prioritate la decontare şi aprobare, în timp ce solicitările pacienţilor asiguraţi, care ar fi avut dreptul să beneficieze de servicii de îngrijiri la domiciliu, au fost refuzate. Pentru evitarea depistării fraudelor, s-au făcut, în fals, raportări lunare de servicii medicale necesare decontărilor, iar în paralel au fost introduse şi şterse date din sistemul informatic unic integrat (SIUI) al CNAS, prin accesarea fără drept a acestuia, astfel încât în sistem să apară că serviciile medicale au fost într-adevăr făcute, se arată în comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Ce venituri au încasat de la CASMB, respectiv CNAS angajaţii cercetaţi penal pentru că ar fi fraudat bugetul Sănătăţii cu 3 milioane de euro, în dosarul decontărilor ilegale de servicii medicale fictive
Mocanu Gabriela-Rodica, Petrescu Mina-Elena, Sardare Jeana, funcţionare în cadrul CASMB, sunt cercetate pentru complicitate la infracţiunea de înşelăciune în formă continuată, constituire a unui grup infracţional organizat, fals informatic în formă continuată, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în formă continuată. Acestea se află în arest preventiv pentru 30 de zile.
ECONOMICA.NET a studiat declaraţiile de avere ale persoanelor cercetate în acest dosar. Iată ce am aflat.
Mocanu Gabriela a avut venituri de peste 3.800 de lei net lunar de la CASMB în 2016.
Mocanu Gabriela-Rodica, şef serviciu la CASMB, a încasat de la Casa de Asigurări Bucureşti un venit de 46.003 lei în anul 2016, adică peste 3.800 de lei net lunar, potrivit declaraţiei de avere pe care a completat-o în luna mai 2017.
Soţul său, Mocanu Florin Mihăiţă, lucrează la ANAF, Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, se mai arată în declaraţia de avere a soţiei.
Petrescu Mina a încasat sub 1.800 de lei net lunar de la CASMB în 2016. Şi are 40.000 de euro într-un cont curent.
Petrescu Mina-Elena, consilier la CASMB, a câştigat din munca la Casa de Asigurări suma de 21.513 lei în anul 2016, adică sub 1.800 lei net lunar, potrivit declaraţiei de avere pe care a completat-o în luna mai 2017. Petrescu Mina-Elena deţine 40.000 de euro într-un cont curent, deschis în anul 2017, se mai arată în declaraţia sa de avere.
Soţul său, Petrescu Bogdan, cadru militar, a câştigat 22.900 de lei în anul 2016, adică puţin peste 1.900 lei net lunar, se arată în aceeaşi declaraţie de avere. Acesta a mai încasat şi suma de 472.500 de lei din vânzarea unui teren şi a unei case.
Sardare Jeana a câştigat sub 2.100 de lei net pe lună de la CASMB în 2016.
Sardare Jeana, expert asistent la CASMB, a câştigat de la Casa de Asigurări Bucureşti aproape 25.000 de lei în anul 2016, adică mai puţin de 2.100 de lei lunar, potrivit declaraţiei sale de avere, completate în luna mai 2017.
Mocanu Gabriela-Rodica, Petrescu Mina-Elena şi Sardare Jeana nu au datorii la bănci, reiese din declaraţiile lor de avere din anul 2017.
Mihăescu Ovidiu, venituri de peste 100.000 de lei în 2016 de la CASMB, din pariuri şi chirii.
Mihăescu Ion-Ovidiu, managerul Direcţiei Control a CASMB, este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Şi acesta se află în arest preventiv pentru 30 de zile.
Mihăescu Ovidiu a încasat de la CASMB aproape 46.000 de lei în anul 2016 (peste 3.800 de lei lunar), potrivit declaraţiei sale de avere din iunie 2017.
Mihăescu Ovidiu a mai încasat anul trecut şi suma de 30.000 de lei din pariuri la Cazino Băneasa, dar şi încă 30.000 de lei din chirii, conform aceleiaşi declaraţii de avere.
Mihăescu Ovidiu are depozite bancare de peste 100.000 de euro.
Mihăescu are două depozite la bancă: unul în valoare de 91.500 de euro la Raiffeisen Bank şi un depozit de 24.000 de euro la Banc Post, se arată în declaraţia sa de avere din acest an. La acestea se adaugă un depozit de 30.000 de lei la Raiffeisen Bank, se mai arată în aceeaşi declaraţie de avere. Mihăescu are şi o datorie de 30.000 de lei, scandentă în anul 2019.
Bara a încasat lunar peste 6.100 de lei net de la CASMB în anul 2016.
Bara Lucian-Vasile, preşedintele CASMB până la 13 iulie 2017, este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Bara Lucian se află în arest preventiv pentru 30 de zile.
Bara Lucian a încasat de la CASMB aproape 74.000 de lei în anul 2016, adică peste 6.100 de lei lunar, reiese din declaraţia sa de avere din luna august 2017.
Acesta are datorii în valoare totală de 140.000 de euro şi a primit donaţii în valoare de 77.000 de euro în anul 2016.
Munteanu Ovidiu a câştigat aproape 6.000 de lei net lunar de la CASMB şi CNAS în 2016.
Munteanu Ovidiu, şeful Direcţiei Relaţii Contractuale şi, respectiv, din 13 iulie 2017, preşedintele CASMB, este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Munteanu se află în arest preventiv pentru 30 de zile.
Munteanu a încasat 71.664 de lei în anul 2016 de la CASMB şi CNAS, astfel: 41.365 lei de la CASMB şi 30.299 de lei de la CNAS, potrivit declaraţiei sale de avere din iunie 2017.
Munteanu are o datorie de 85.000 de euro, scandentă în anul 2041, se arată în aceeaşi declaraţie de avere.
Geambaşu Ion-Răzvan, director executiv al Casei de Asigurări de Sănătate a municipiului Bucureşti şi manager al Direcţiei Medic şef a CASMB, este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, abuz în serviciu, folosirea influenţei în exerciţiul funcţiei de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, în formă continuată.
Geambaşu Ion Răzvan a câştigat 21.198 de lei de la CASMB în anul 2016, reiese din declaraţia sa de avere din iunie 2017.
Acesta are o datorie de aproape 49.000 de euro, scadentă în anul 2030.
În declaraţia sa de avere apare în două rânduri numele Irinei – Adelina Geambaşu. O persoană cu acest nume e cercetată în acelaşi dosar de fraudare a fondurilor CASMB, fară ca DNA să precizeze dacă între cei doi inculpaţi cu numele Geambaşu există o legătură de rudenie.
Declaraţiile de avere ale lui Marian Burcea şi ale lui Costache Alin nu pot fi descărcate de pe site-ul CNAS. Ambii sunt inculpaţi în acest dosar şi aflaţi în arest preventiv pentru 30 de zile.
Burcea Marian, fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi folosirea influenţei în exerciţiul funcţiei de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial pentru obţinerea de foloase necuvenite.
Costache Alin-Sergiu – şef al Direcţiei Generale de Monitorizare Antifraudă din CNAS, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei în exerciţiul funcţiei de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii de foloase necuvenite.
Cine sunt ceilalţi inculpaţi în dosarul decontărilor ilegale de servicii de îngrijiri la domiciliu, care se află în arest preventiv pentru 30 de zile:
Ciobanu Nicolae-Sergiu, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată, instigare la infracţiunea de folosire a influenţei, în exerciţiul funcţiei de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii de foloase necuvenite.
Mischie Răzvan-Mihai, reprezentant legal al unei societăţi prestatoare de servicii medicale, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, în formă continuată.
Costică Maria, reprezentant legal al unei societăţi prestatoare de servicii medicale, cercetată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, în formă continuată.
Manta Cristina, avocat în Baroul Bucureşti, pentru complicitate la infracţiunea de înşelăciune, în formă continuată.
Curtea de Apel Bucureşti a decis plasarea în arest la domiciliu a Irinei-Adelina Geambaşu, asociat şi administrator al unei societăţi comerciale, cercetată pentru instigare la infracţiunea de folosire a influenţei, în exerciţiul funcţiei de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, în formă continuată.
Precizare: toate persoanele cercetate în dosarul decontărilor ilegale de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu, enumerate în acest articol, se bucură se prezumţia de nevinovăţie.