Scandalul facturilor în avans. GDF Suez spune că a revenit oficial la factura lunară, dar „Relaţii cu Clienţii” încă nu ştie
GDF Suez (ENGIE) a revenit la sistemul lunar de facturare a consumului clienţilor săi casnici, renunţând la „3 Facturi în 1”, care tarifa trei luni odată, luna curentă, plus un estimat pe următoarele două luni. Într-un răspuns adresat ECONOMICA.NET, furnizorul de gaze pentru jumătatea de sud a ţării precizează că soft-ul de facturare a fost modificat încă de luni, 26 octombrie, la o săptămână după ce ANRE a amendat compania cu 100.000 de lei şi a somat-o să înceteze de îndată cu această practică. „Sistemul a fost modificat începând de luni 26.10.2015. Ciclul de facturare este lunar. compania revine la modelul iniţial de expediere a facturii de gaze naturale în fiecare lună”, este răspunsul GDF Suez.
Practic, luna noiembrie va consfinţi revenirea la vechiul mod de facturare: strict consumul, şi suma aferentă lui, din luna în curs.
Deşi aceasta este poziţia oficală a companiei, prin Departamentul de Comunicare, totuşi, la Relaţii cu Clienţii, nimic nu s-a schimbat. Operatorii, întrebaţi fiind când vine prima factură după noul (în realitate, vechiul) model, spun ba că „în viitor”, ba că „în ianuarie, după ce ajunge la scadenţă actualul ciclu de facturare de trei luni”. În schimb, sunt amabili şi îţi explică că poţi să revii la sistemul „lună cu lună”, dar doar la cerere, şi se oferă să te şi asiste tehnic. La insistenţele redactorului ECONOMICA.NET că GDF Suez este obligată de prevederile legale şi de ANRE să revină imediat la sistemul iniţial de facturare, un operator de call center a negat c-ar exista o asemenea obligaţie urgentă, insistând că modificarea se poate face doar la cerere de un client ce o doreşte. Acesta a admis, totuşi, că furnizorul va face modificările „în viitor”, fără a avansa un termen anume. Există două posiblităţi: fie operatorii încă nu au fost înştiinţaţi de la centru că sistemul de facturare s-a schimbat, astfel încât nu le pot comunica acest lucru clienţilor, fie, mai grav, compania nu intenţionează să schimbe sistemul până la sfârşitul anului. Acordându-le însă prezumţia de nevinovăţie, putem să presupunem că prima variantă este cea reală.
De altfel, dacă GDF Suez nu se va conforma somaţiei ANRE, o aşteaptă un alt control şi, cel mai probabil, alte amenzi. Poziţia oficială a Autorităţii este fără echivoc: „GDF Suez Energy România S.A. va factura lunar contravaloarea serviciului de furnizare reglementată a gazelor naturale, în conformitate cu prevederile reglementărilor din domeniul gazelor naturale. De asemenea, începând cu data comunicării procesului verbal de constatare și sancționare a contravențiilor, operatorul economic nu va mai aplica clienților finali Metodologia „Transmitere 3 facturi simultan”. Potrivit reprezentanţilor ANRE, GDF Suez trebuie să trimită factura modificată începând cu noiembrie.
Amenda încasată de furnizor şi somaţia de a reveni la factura lunară vin ca urmare a seriei de articole ECONOMICA.NET în care denunţam această practică a GDF Suez. Într-un final, autorităţile s-au sesizat şi au luată măsuri pentru ca acest sistem de facturare să înceteze. De asemenea, ANRE a somat public şi furnizorul de energie electrică pentru consumatorii din Oltenia CEZ, care practică acelaşi sistem, să revină de îndată la tarifarea lunară.
GDF Suez este furnizorul de gaze pentru gospodăriile din jumătatea de sud a ţării, cu 1,4 milioane de clienţi. ANRE este reglementatorul pieţei de energie electrică şi gaze.
DACĂ AVEŢI CAZURI ÎN CARE AŢI SESIZAT ASTFEL DE PRACTICI ŞI LA ALŢI FURNIZORI DE ENERGIE ELECTRICĂ SAU GAZE, VĂ RUGĂM SĂ NI LE SEMNALAŢI PE ADRESA DE E-MAIL redactie@economica.net IAR NOI LE VOM ÎNAINTA AUTORITĂŢILOR.