Scandalul FIFA: Chuck Blazer recunoaşte că a primit mită pentru Mondialele din 1998 şi 2010

Americanul Chuck Blazer, fost înalt responsabil al FIFA, a pledat vinovat pentru conspiraţie cu alţi responsabili ai Federaţiei Internaţionale de Fotbal, după ce a acceptat mită din partea Marocului şi Africii de Sud în cadrul proceselor de atribuire a Cupelor Mondiale din 1998 şi 2010, relatează AFP.
Economica.net - joi, 04 iun. 2015, 11:56
Scandalul FIFA: Chuck Blazer recunoaşte că a primit mită pentru Mondialele din 1998 şi 2010

‘În timpul perioadei în care am lucrat pentru FIFA şi CONCACAF (Confederaţia Americii de Nord, Centrale şi Caraibelor) am comis, între altele, cu mai multe persoane, cel puţin două activităţi mafiote’, a declarat Blazer în faţa tribunalului federal districtual din New York pe data de 25 noiembrie 2013, conform procesului verbal al audierii declasificat miercuri.

‘Între alte lucruri, am acceptat cu alte persoane în 1992 să facilitez darea de mită pentru selecţionata ţării gazdă a Cupei Mondiale din 1998’, a adăugat acesta.

Într-un alt document dat publicităţii miercuri, Blazer a precizat justiţiei americane că a fost invitat în Maroc de către comitetul de candidatură marocan împreună cu cel care este desemnat de justiţia americană sub numele de ‘complicele numărul unu’.

‘Blazer era prezent când un reprezentant al comitetului marocan de candidatură i-a dat mită complicelui nr. 1 în schimbul votului său pentru Maroc la scrutinul pentru desemnarea ţării gazdă a CM din 1998, iar conspiratorul nr. 11 a acceptat mita’, se mai arată în document.

‘Începând din 2004 şi până în 2011, eu şi alţi membri ai Comitetului Executiv al FIFA am acceptat mită în vederea desemnării Africii de Sud în calitate de ţară organizatoare a Cupei Mondiale 2010’, a mai precizat Blazer, care a ocupat postul de secretar general al CONCACAF.

Organizarea Cupei Mondiale din 1998 a fost încredinţată de către FIFA în 1992 Franţei, singura concurentă a Marocului. Franţa a câştigat scrutinul cu 12 voturi la 7.

Africa de Sud a fost preferată pentru Cupa Mondială 2010 în faţa Egiptului, Marocului şi unei candidaturi comune Libia-Tunisia.

Milionarul Chuck Blazer a fost personajul central al fotbalului din America de Nord timp de două decenii. El a pledat vinovat în noiembrie 2013 pentru activităţi mafiote şi spălare de bani.

 

Warner a denunţat implicarea FIFA în alegerile legislative din 2010 în Trinidad-Tobago

Jack Warner, fost vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), a afirmat miercuri că deţine documente care dovedesc implicarea forului mondial în alegerile legislative care au avut loc în 2010 în ţara sa, Trinidad-Tobago, relatează AFP.

”Am adunat o serie de documente care demonstrează o legătură între FIFA, finanţarea sa şi Congresul Naţional Unit (United National Congress – UPC)”, a afirmat Warner, într-un clip de cinci minute difuzat de canalul TV6.

”În aceste documente e vorba şi de cunoştinţa mea despre tranzacţiile internaţionale din cadrul FIFA, incluzându-l pe preşedintele Sepp Blatter, dar şi despre chestiuni în care este implicat prim-ministrul”, a mai spus fostul oficial, fără a oferi detalii.

”Actele, printre care se găsesc cecuri şi declaraţii coroborate, au fost încredinţate mai multor persoane de încredere”, a subliniat fostul oficial al FIFA, pus sub acuzare de justiţia americană pentru plăţi ilegale, corupţie, spălare de bani şi care figurează de miercuri pe lista celor mai căutate persoane de către Interpol.

Warner, fost preşedinte al Confederaţiei Americii de Nord, Centrale şi Caraibelor (CONCACAF), a afirmat că are motive pentru a se teme pentru viaţa sa.

”Am decis că nu voi mai păstra aceste secrete în folosul unor persoane care caută acum să distrugă această ţară (Trinidad-Tobago, n. red.), imaginea sa în străinătate şi destinul”, a afirmat Warner, care a subliniat că nu le va permite persoanelor în cauză să îl priveze de libertate.

La alegerile legislative din 2010, UPC, aflată în fruntea unei coaliţii, s-a impus cu o majoritate de 59,81% din sufragii, daţă de 39,50% cât a obţinut partidul prim-ministrului aflat la putere atunci, Patrick Manning.

Kamla Persad-Bissessar, liderul UPC, a fost desemnat prim-ministru al statului Trinidad-Tobago, post pe care îl ocupă şi în prezent.

Warner, ales deputat din partea UPC, a ocupat mai multe posturi ministeriale, înainte de a demisiona în 2013. Şi-a lansat apoi propria formaţiune politică de opoziţie, Partidul liberal independent.

”Nu se mai poate merge înapoi”, a conchis Warner, care este acuzat că ar fi primit zece milioane de dolari în schimbul a trei voturi în favoarea candidaturii Africii de Sud pentru organizarea Cupei Mondiale din 2010.

Cei şapte oficiali ai Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA) arestaţi pe 27 mai la Zurich se află în continuare în închisoare şi sunt supuşi unui regim obişnuit în sistemul penitenciar din cantonul Zurich, relatează AFP.

Ei sunt bănuiţi că au primit mită mai multe zeci de milioane de dolari începând din anii 1990 şi fac subiectul unei cereri de extrădare din partea Statelor Unite.

Cei şapte sunt Jeffrey Webb (Insulele Cayman), vicepreşedinte FIFA şi membru în Comitetul Executiv al FIFA, preşedinte CONCACAF; Eduardo Li (Costa Rica), membru în Comitetul Executiv al FIFA, membru în Comitetul executiv al CONCACAF, preşedintele federaţiei costaricane; Julio Rocha (Nicaragua), responsabil cu dezvoltarea FIFA; Costas Takkas (Marea Britanie), colaborator al preşedintelui CONCACAF; Eugenio Figueredo (Uruguay), vicepreşedinte şi membru al Comitetului Executiv al FIFA; Rafael Esquivel (Venezuela), membru în Comitetul Executiv al CONMEBOL, preşedintele Federaţiei venezuelene (FVF); José Maria Marin (Brazilia), membru al Comitetului de organizare al FIFA pentru fotbalul olimpic, fost preşedinte al Confederaţiei braziliene (CBF). Trebuie făcută menţiunea că funcţiile erau valabile la momentul arestării lor.

Cele şapte persoane se află în diferite închisori din cantonul Zurich, dar numele acestor penitenciare nu au fost făcute publice. Potrivit presei elveţiene, închisorile respective s-ar găsi la Dielsdorf, Limmattal, Meilen, Pfaeffikon, Winterthur şi Zürich.

Deţinuţii au obligaţia de a se plimba timp de o oră în fiecare zi, a explicat, pentru AFP, Rebecca de Silva, reprezentanta departamentului de Justiţie din cantonul Zurich. Nu au dreptul la un computer personal, accesul la internet sau la telefonul mobil este interzis, iar avocaţii lor pot veni doar în timpul orelor de vizită. Autoritatea care a decis ţinerea lor în închisoare poate decide autorizaţiile de vizitare din partea familiilor.

France Presse a indicat faptul că o celulă are 12 metri pătraţi şi este dotată cu radio, toaletă, o masă şi un scaun, fiind posibilă şi existenţa unui televizor.

Întrucât funcţionează principiul prezumţiei de nevinovăţie, ei îşi pot păstra hainele personale.

Congresul extraordinar de alegeri al Federaţiei Internaţionale de Fotbal, care trebuie să desemneze un succesor preşedintelui demisionar Joseph Blatter, va avea loc la Zurich, oraşul care găzduieşte sediul instanţei mondiale, a anunţat, miercuri, un purtător de cuvânt al FIFA, citat de AFP.

Data nu a fost încă fixată, dar acest Congres ar urma să aibă loc între decembrie 2015 şi martie 2016, după cum a precizat marţi Domenico Scala, preşedintele comisiei de audit a FIFA, cea care va superviza procedura electorală.

Conform statutelor FIFA, un comitet executiv extraordinar ar urma să fie convocat de Blatter pentru a se putea organiza apoi congresul extraordinar.

Elveţianul în vârstă de 79 de ani, reales vineri la Zurich pentru un al cincilea mandat în plin scandal de corupţie, şi-a anunţat marţi demisia, la doar câteva ore după o nouă serie de acuzaţii lansate de New York Times, ce-l vizau de data aceasta pe francezul Jerome Valcke, secretarul general al FIFA şi mâna dreaptă a lui Blatter.

Valcke este acuzat că ar fi responsabil de viramentul a 10 milioane de dolari în conturile unui fost vicepreşedinte al FIFA, Jack Warner, pus sub acuzaţie de justiţia americană într-un scandal de corupţie. FIFA a negat însă orice implicare a secretarului său general.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, estimarea de creştere economică pentru acest an, pe fondul unul declin......
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că nouă cetăţeni români care se aflau în insula Mayotte în urma producerii ...
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
Agricultura românească a fost marcată în 2024 de fenomene climatice extreme: temperaturi record, secetă pedologică ...
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, s-a plâns sâmbătă de tarifele "exorbitante" şi de gestionarea Canalului Panama ...