Despăgubiri la Harinvest de trei ori mai mici decât pierderile suferite în urma fraudei

07 01. 2015
harinvest_poza_90231200

Investitorii înşelaţi de casa de brokeraj falimentară Harinvest Rm. Vâlcea mai pot depune cereri de despăgubire în urma pierderilor („compensare”, în termeni juridici).

„Termenul maxim de depunere a cererilor de compensare a fost stabilit la 30 de zile de la data publicării „Tabelului definitiv al creantelor”, în Buletinul Procedurilor de insolvenţă. Aşadar,  investitorii care se consideră îndreptăţiţi la compensare, din partea Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI), încă mai pot depune cereri de compensare, deoarece nu a fost stabilit tabelul respectiv”, a explicat Ştefan Chirtu, directorul executiv al FCI, pentru ECONOMICA.NET.

Cererile se depun la administratorul judiciar. Următorul termen de soluţionare a contestaţiilor din acest dosar la Tribunalul Rm. Vâlcea este 25  februarie 2015.

FCI nu acordă, însă, compensaţii mai mari de 20.000 de euro pentru fiecare investitor păgubit, conform legii şi respectiv reglementărilor europene,  ceea ce înseamnă că va plăti mult mai puţin decât pagubele provocate de frauda comisă la Harinvest.
 
Pagubele

Lista oficială iniţială a creanţelor investitorilor păgubiţi de Harinvest totalizează aproximativ 16,7 milioane de lei. Compensările vor fi de circa 4,7 milioane de lei, ţinând cont de această listă şi de plafonul maxim de 20.000 euro / investitor, potrivit estimărilor directorului FCI, transmise la cererea redacţiei ECONOMICA.NET.

Una dintre cele mai mari pierderi reclamate de un client Harinvest este de peste un milion de lei (222.222 de euro la cursul de 4,5 lei), întreaga pagubă provenind din acţiunile vândute de brokeri fără acordul său, potrivit uneia dintre listele neoficiale, care au circulat după izbucnirea scandalului Harinvest.

Şase investitori au pierdut peste 500.000 de lei fiecare, iar altor 20 de investitori li s-a furat mai mult de 20.000 de euro, unora dintre ei de câteva ori mai mult.

Scandalul

Scandalul la firma de brokeraj Harinvest s-a declanşat după ce aceasta nu a reuşit să mai  deconteze o tranzacţie de 500.000 de euro, din cauza lipsei de fonduri. Era doar apogeul crizei de lichidităţi în care unul dintre brokerii firmei, Maria Voinea, acum cercetată penal, ar fi adâncit firma.

Criza a determinat Harinvest să intre în conturile clienţilor, sau să le vândă din acţiuni, fără acordul lor, chiar şi în timp ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) era în control la sediul firmei.

Procedura

După expirarea termenului de depunere a cererilor de compensare (30 de zile de la data publicării „Tabelului definitiv al creantelor”), în termen de 10 zile va fi întocmită o „Listă definitivă” de compensare,  care va fi transmisă Fondului.

Fondul poate face verificări şi observaţii timp de 30 de zile, apoi întocmeste „Lista de plată”, pe care o transmite organelor abilitate, conform Regulamentului C.N.V.M. nr.3/2006 privind funcţionarea Fondului.

În termen de cel mult alte 30 de zile de la întocmirea „Listei de plată”, Fondul de Compensare a Investitorilor primeşte răspunsul şi va putea începe plata compensaţiilor, care se va face simultan pentru toţi investitorii.

Contestaţiile aduse tabelului de creanţe sunt transmise către Tribunalul Valcea, nu catre Fondul de Compensare, a mai precizat oficialul FCI.

Ce este Fondul de Compensare a Investitorilor şi ce bani are

Ar fi primele despăgubiri plătite de FCI, de la înfiinţarea sa. Fondul a fost înfiinţat în iunie 2005, pentru compensarea investitorilor, în situaţia incapacităţii membrilor Fondului de a returna banii şi / sau instrumentele financiare datorate.

Fondul compensează doar pe investitorii caselor de brokeraj şi pe cei care au portofolii individuale la societăţile de administrare a investiţiilor. Acţionarii FCI sunt 37 de firme de brokeraj, firme de administrare şi bănci.

La sfârşitul lunii septembrie, numărul „investitorilor compensabili” era de aproape 76.000, în scădere cu peste 9,7% faţă de ianuarie 2014. Majoritatea (aproape 76.600 ) erau „investitori  compensabili integral”, adică aveau plasamente de cel mult 20.000 de euro.

Fondul avea la dispoziţie pentru eventuale compensaţii aproape 17,6 milioane de lei la sfârşitul luni septembrie 2014.

FCI avea plasate resursele în obligaţiuni de stat în proporţie de peste 74,5%, în certificate de Trezorerie cu discount (peste 11,3%) şi restul în depozite bancare negociate.

Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI) a colectat în anul 2013 contributii în valoare de 920.484 lei, reprezentând aproximativ 6% din totalul contribuţiilor anuale încasate în perioada 2005 – 2013, potrivit celui mai recent al fondurilor.