Scandalul LIBOR: Marile fonduri de investiţii pregătesc procese împotriva băncilor

Fondurile de investiţii BlackRock, Fidelity Investments şi Vanguard Group, care administrează active totale de peste 7.000 miliarde de dolari, evaluează efectele manipulării indicelui de dobândă LIBOR asupra clienţilor şi ar putea acţiona marile bănci în justiţie, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 26 iul. 2012, 11:18
Scandalul LIBOR: Marile fonduri de investiţii pregătesc procese împotriva băncilor

Litigiile legate de manipularea LIBOR „au potenţialul să devină cea mai mare serie de procese rezultată din criza financiară, deoarece indicele influenţează atât de multe tranzacţii şi este de bază pentru extrem de multe contracte. Este ca şi cum s-ar descoperi că rapoartele privind inflaţia sunt incorecte”, comentează pentru Bloomberg John Coates, profesor de drept şi economie la Harvard Law School.

LIBOR este stabilit zilnic de Autoritatea Bancară Britanică în baza unor estimări transmise de marile bănci privind costurile de credit pe piaţa interbancară în diverse valute, de la dolar la yenul japonez, la diferite maturităţi, de până la 12 luni.

Indicele influenţează dobânzi în întreaga lume, de la obligaţiuni şi derivate financiare la credite ipotecare şi împrumuturi auto. LIBOR a fost descris în trecut de Asociaţia Bancară Britanică drept „cel mai important număr din lume”.

Autorităţile de reglementare a pieţelor financiare din ţări precum Statele Unite, Marea Britanie, Japonia sau Elveţia anchetează manipularea LIBOR de către marile bănci care raportează zilnic estimările privind dobânzile de pe piaţa interbancară. Banca britanică Barclays, una dintre cele mai mari din lume, a încheiat recent o înţelegere cu autorităţile din Marea Britanie şi Statele Unite, admiţând că a participat la manipularea LIBOR. Barclays a fost sancţionată cu o amendă de 290 milioane lire sterline (echivalentul a 450 milioane de dolari) şi a convenit să asiste guvernele în anchetă.

Acum, autorităţile iau în calcul urmărirea penală a traderilor implicaţi în manipularea indicelui, care poate conduce la pedepse cu închisoarea.

Deşi LIBOR influenţează o gamă largă de dobânzi, active şi investiţii, companiile care vor să acţioneze băncile în justiţie ar putea întâmpina dificultăţi privind cuantificarea riguroasă a pierderilor şi identificarea cu precizie a băncilor responsabile, potrivit Bloomberg, care a intervievat numeroşi executivi din industria financiară, avocaţi şi foşti oficiali din domeniu.

BlackRock, cu active de 3.560 miliarde dolari, Fidelity – 1.600 miliarde dolari – şi Vanguard, care controlează active de 2.100 miliarde dolari, au anunţat că evaluează pagubele suferite de portofoliile administrate în urma manipulării LIBOR.

„În numele clienţilor şi acţionarilor noştri, urmărim de ceva timp evoluţiile de pe piaţa LIBOR şi litigiile legate de acest caz. Am luat act cu interes de ştirile recente şi continuăm să ne analizăm opţiunile”, a declarat un reprezentant al fondului Fidelity, cu sediul la Boston.

BlackRock, cel mai mare administrator de active din lume, consideră că litigiile legate de manipularea LIBOR sunt complexe şi că „va dura ceva timp până se vor clarifica lucrurile”, potrivit unui reprezentant al fondului newyorkez.

Barclays deţinea aproape 20% din acţiunile BlackRock în luna mai, când a vândut participaţia, iar directorul general de atunci al băncii, Robert Diamond, care a demisionat în vară în urma scandalului LIBOR, s-a retras din board-ul fondului de investiţii.

Vanguard, cu sediul în Pennsylvania, este cel mai mare administrator de fonduri mutuale din lume şi a arătat, de asemenea, că stabilirea cu exactitate a pierderilor cauzate de manipularea LIBOR va fi un proces dificil, de durată.

Duelurile în justiţie dintre fondurile de investiţii şi bănci în urma crizei financiare nu sunt o noutate. BlackRock şi Pacific Investemnt management Co., cel mai mare fond de obligaţiuni din lume, au condus un grup de investitori într-un litigiu împotriva Bank of America; cele două părţi au căzut la înţelegere în afara instanţei, printr-un acord evaluat la 8,5 miliarde de dolari contestat de investitori mai mici şi de autorităţile americane.

Pe lângă fondurile de investiţii, băncile implicate în manipularea dobânzilor ar putea fi acţionate în justiţie şi de instituţii de credit care nu participă la calculul zilnic al LIBOR. Un analist de la Sanford C. Bernstein crede că Goldman Sachs şi Morgan Stanley ar putea intra în litigiu cu rivalii.

În timp ce fondurile de investiţii sunt afectate în principal prin subestimarea dobânzilor, „umflarea” artificială a LIBOR este păguboasă pentru investitori în căutare de finanţare pentru diverse tranzacţii sau proiecte, precum fondurile de capital privat, care au nevoie de dobânzi cât mai mici.

Pe lângă Barclays, autorităţile anchetează peste 10 mari bănci, printre care UBS, Citigroup, JPMorgan Chase sau Credit Suisse.

Te-ar mai putea interesa și
Olaf Scholz îi transmite lui Trump că principiul inviolabilităţii graniţelor se aplică tuturor ţărilor, fie că sunt în est sau în vest
Olaf Scholz îi transmite lui Trump că principiul inviolabilităţii graniţelor se aplică tuturor ţărilor, fie că sunt ...
Cancelarul german Olaf Scholz a cerut din nou sâmbătă "tuturor ţărilor, fie că sunt din est sau din vest", să respecte graniţele internaţionale, subliniind că "nicio ţară nu este curtea......
TikTok a avertizat că și alte firme pot să aibă soarta lui, în timpul procesului de la Curtea Supremă a SUA privind interzicea sa pe teritoriul american
TikTok a avertizat că și alte firme pot să aibă soarta lui, în timpul procesului de la Curtea Supremă a SUA privind ...
Avocatul care reprezintă TikTok și compania mamă din China, ByteDance, a avertizat, în timpul pledoariei din fața Curții ...
Pandemia rămâne un subiect tabu în China la cinci ani de la înregistrarea primului deces de COVID-19
Pandemia rămâne un subiect tabu în China la cinci ani de la înregistrarea primului deces de COVID-19
Pandemia de COVID-19 rămâne un subiect tabu în China, unde în urmă cu cinci ani s-a înregistrat primul deces cunoscut ...
Cseke Attila: MDLPA este singurul minister care nu a solicitat posturi în ultimii patru ani. Nu cred că se impun măsuri de eficientizare, dar vom face o analiză
Cseke Attila: MDLPA este singurul minister care nu a solicitat posturi în ultimii patru ani. Nu cred că se impun măsuri ...
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat sâmbătă, la Oradea, că MDLPA este singurul minister care nu a solicitat ...