Scandalul Renault ar putea îngreuna vânzarea unei participaţii deţinute de statul francez

Declinul accentuat al acţiunilor Renault, după ce la sediul companiei franceze au avut loc o serie de percheziţii posibil legate de consecinţele scandalului motoarelor trucate de la Volkswagen, va face mai dificilă vânzarea unei participaţii deţinute de statul francez la producătorul auto, aşa cum era planificat, transmit Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - vin, 15 ian. 2016, 08:12
Scandalul Renault ar putea îngreuna vânzarea unei participaţii deţinute de statul francez

La Bursa de la Paris, acţiunile Renault înregistrau joi un declin de 22% şi au închis în scădere cu 10,3%, la 77,75 euro, compania pierzând cinci miliarde de euro din capitalizarea de piaţă. A fost cea mai slabă zi pentru acţiunile Renault de când compania a fost pentru prima dată listată, în 1994, arată datele Reuters.

Statul francez a ‘pierdut’ joi 1,16 miliarde de euro (1,26 miliarde de dolari) din valoarea participaţiei deţinute la Renault. Statul este cel mai mare acţionar al Renault, cu o participaţie de aproape 20%.

‘Acest scandal va încetini procesul în urma căruia Guvernul de la Paris renunţă la participaţia deţinută la Renault, acum va fi mai complicat să vândă rapid acţiunile’, a apreciat analistul Bertrand Rakoto, de la compania franceză D3 Intelligence.

Rezultatele preliminare ale testelor au arătat că emisiilor vehiculelor produse de Renault şi alţi producători auto străini depăşesc limitele, a anunţat joi ministrul francez al Ecologiei şi Transporturilor, Segolene Royal.

Declinul acţiunilor complică planul Franţei de a vinde 5% din producătorul auto, pe fondul disputelor dintre alianţa Renault – Nissan şi Guvernul de la Paris.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault. Cu toate acestea, echilibrul între Renault şi Nissan în cadrul alianţei a devenit un subiect tensionat după ce, în luna aprilie, statul francez şi-a majorat participaţia deţinută la Renault de la 15% la 19,7%, în ideea de a-şi dubla drepturile de vot la grupul auto. În schimb, Nissan nu are în prezent drepturi de vot la Renault.

Luna trecută, Renault şi Guvernul francez au ajuns la un acord în urma căruia Parisul îşi va limita drepturile de vot la Renault, atenuând astfel interferenţele autorităţilor franceze asupra Nissan. Boardul Renault, care include doi reprezentanţi ai Executivului, a acceptat în unanimitate ca statul să-şi menţină dreptul de a-şi dubla puterea votului din aprilie 2016, iar în schimb aceste drepturi de vot vor fi plafonate la 17,9%, cu excepţia anumitor circumstanţe.

Acordul reprezintă un efort de stabilizare a alianţei, după ce Franţa şi-a majorat participaţia la Renault la 19,74%, fără să-l informeze înainte pe directorul general al alianţei, Carlos Ghosn.

Majorarea participaţiei a provocat discuţii privind reechilibrarea structurii alianţei, care a fost creată când Nissan era în pragul falimentului. De atunci, producătorul auto nipon a devenit mai profitabil decât Renault, şi are o capitalizare bursieră mai ridicată decât a companiei franceze, sporind temerile privind viabilitatea structurii alianţei chiar înainte de decizia autorităţilor de la Paris.

În aprilie, când Guvernul de la Paris şi-a majorat participaţia la Renault, acţiunile companiei se tranzacţionau la aproximativ 88 euro. În 26 mai 2015, înregistrau un nivel ridicat, de 100,25 euro, în timp ce joi titlurile au închis în scădere cu 10,3%, la 77,75 euro.

Renault a fost înfiinţat în 1898 şi a fost preluat de Guvernul francez în 1945. Acţiunile companiei au fost vândute investitorilor privaţi începând din 1990, ca parte a programului de privatizare.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...