Surse judiciare au declarat joi că 15 dintre cele aproximativ 50 de persoane care au fost conduse la audieri după percheziţiile ce vizau destructurarea unei grupări de evaziune fiscală şi spălare de bani condusă de omul de afaceri Florian Walter au fost reţinute, ele urmând a fi prezentate Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă, scrie Agerpres.
De asemenea, procurorii DIICOT Ploieşti vor cere emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele lui Florian Walter, care se sustrage urmăririi penale, fiind dat în consemn la frontieră.
Procurorii DIICOT Ploieşti au efectuat miercuri percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani în care omul de afaceri Florian Walter este acuzat că a pus bazele unu grup infracţional organizat.
Potrivit DIICOT, în cauză există suspiciunea că, în perioada 2013-2014, s-a constituit un grup infracţional organizat format din 23 de persoane şi coordonat de suspectul Florian Walter, care a desfăşurat operaţiuni financiare din sfera evaziunii fiscale şi a spălării banilor, utilizând ca mod de operare reducerea artificială a profitului impozabil şi TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi utilizarea de societăţi comerciale tip fantomă, pentru realizarea operaţiunilor ilicite.
Walter a iniţiat şi a coordonat aceste circuite financiare pe mai multe paliere, ce au avut drept scop înregistrarea în contabilitatea societăţii Compania Romprest Service SA Bucureşti a achiziţiilor, de la diverse societăţi comerciale, utilizate exclusiv pentru emiterea de facturi.
După înregistrarea în contabilitatea societăţii a facturilor aferente achiziţiilor fictive, sumele consemnate în documentele respective erau virate, iniţial, în conturile societăţilor fantomă emitente, ulterior fiind transferate în conturile altor societăţi comerciale de tip ‘fantomă’, fiind retrase în numerar şi preluate de către Walter, în vederea utilizării în scopuri proprii.
Surse judiciare au declarat că în acest dosar sunt implicaţi şi unul dintre finanţatorii FC Petrolul Ploieşti, Nicolae Capră, şi soţia acestuia, Cristina, cei doi având calitatea de suspect, respectiv martor în dosar.
Conform surselor citate, aceştia controlau unele dintre firmele implicate în lanţul infracţional construit de Walter şi de apropiaţi ai săi.
Prejudiciul produs bugetului consolidat al statului prin activitatea infracţională a grupului coordonat de Florian Walter este în valoare totală de 4.500.000 de euro, reprezentând impozitul pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată, la care se adaugă suma de 60.494.600 de lei (echivalentul a 14.000.000 de euro) supusă procesului de reciclare.
Procurorii DIICOT Ploieşti efectuează cercetări faţă de suspecţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, în formă continuată, şi spălare a banilor, în forma continuată.
În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii până la concurenţa sumei de 18 milioane de euro reprezentând contravaloarea prejudiciului produs prin săvârşirea infracţiunilor.
Replica Romprest: Am contestat decizia ANAF Antifraudă privind măsuri asiguratorii pe bunurile companiei
Compania Romprest Service a anunţat, într-un comunicat transmis, miercuri, ECONOMICA.NET, că a contestat decizia ANAF Antifraudă prin care s-au instituit măsuri asiguratorii pe bunurile mobile şi imobile. De asemenea, compania subliniază că a contribuit la bugetul de stat, de la înfiinţare şi până în prezent, cu sume ce depăşesc 100 de milioane de euro, că asigură peste 6.500 de locuri de muncă şi nu a încurajat sau utilizat niciodată munca la negru.
„Compania Romprest Service S.A. este o societate lider la nivel naţional în domeniul salubrizării localităţilor, dovedind seriozitate constantă în raporturile fiscale şi comerciale pe care le-a avut cu terţi şi cu statul român”, mai precizează compania.
„Buna credinţă a societăţii, în litigiul menţionat este dovedită pe deplin, deoarece, deşi am contestat argumentat decizia de instituire a măsurilor asiguratorii, conducerea societăţii a luat anul trecut hotărârea de a pune la dispoziţia ANAF, cu titlu de garanţie suma ce face obiectul deciziei de instituire a măsurilor asiguratorii.
Apreciem că atât în mass-media, cât şi în conferinţa de presă organizată de DIICOT s-au prezentat date şi informaţii care distorsionează realitatea şi exced celor aduse la cunoştinţa subscrisei de către organele în drept.
Procedându-se astfel, considerăm că societăţii Compania Romprest Service S.A. i se creează un grav prejudiciu de imagine cu consecinţe deosebite pentru activitatea şi credibilitatea în faţa opiniei publice, a salariaţilor şi a partenerilor contractuali.
Asigurăm atât opinia publică, cât şi pe toţi colaboratorii noştri, că nici un reprezentant al societăţii nu a fost implicat în constituirea unui grup infracţional, care să urmărească sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale, urmând să dovedim acest aspect instituţiilor abilitate”, explică Romprest.