Scandalul s-a terminat la Argus Constanţa. Compania revine în ringul Bursei
Avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) confirmă faptul că „au fost înlăturate toate motivele pentru care s-a impus măsura suspendării de la tranzacţionare a acţiuniulor emise de SC Argus SA Contanţa„ (UARG), se spune în scrisoarea trimisă de ASF Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Din 2011 încoace, controversatul investitor la Bursă Cătălin Chelu s-a luptat cu SIF Oltenia (SIF5) pentru controlul Argus. Chelu a ajuns, în urma achiziţiilor el, cel mai mare acţionar prin intermediul maimultor vehicule de investiţii, până la circa 43% din titlurile producătorului de ulei.
Potrivit legii, Cătălin Chelu era obligat să deruleze încă din 2011 o ofertă publică de preluare a companiei, pentru că depăşise pragul de 33% din acţiuni. Ar fi trebuit să scoată din buzunar mai multe zeci de milioane de euro.
În loc să deruleze oferta, motiv pentru care CNVM, autoritatea de atunci a pieţei l-a amendat în mai multe rânduri, Cătălin Chelu a instituit o conducere paralelă a companiei, cu scandaluri arbitrate de poliţie şiu de agenţi de pază şi cu litigii în instanţe.
În toamna anului 2011, CNVM a fost nevoită să suspende tzranzacţionarea acţiunilor UARG până la „clarificarea administrării societăţii“.
În final Cătălin Chelu a pierdut lupta, iar consiliul de administraţie a întocmit, luna trecută, un raport care a satisfăcut cererile ASF şi a acuzat neregulile şi pagubele pe care le-ar fi produs administrarea societăţii în „regimul Chelu“.
Consiliul BVB urmează să decidă ziua în care acţiunile UARG vor reveni în piaţă.
SIF Oltenia deţine 31,9% din acţiunile UARG, iar fondul de investiţii Business Capital for Romania Opportunity Fund, controlat de BCR, deţine 6,25% din acţiuni.