Cererea lui Adrian Andrici „priveşte nelegalitatea înregistrării… hotărârilor contrare celor comunicate în şedinta adunarii generale ordinare a actionarilor SIF Muntenia consemnate în procesul-verbal de şedinţă“ se spune într-un comunicat trimis de investitor la Bursă şi la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritateas pieşeide capital din România.
Andrici este unul dintre cei mai puternici investitori de pe Bursă, ultima sa achiziție cunoscută fiind cea a unui pachet de 1% din acţiunile companiei de construcţii Socot Târgu-Mureş (SCTO), care l-a costat 792.000 de lei (circa 185.000 de euro).
Investitorul este unul dintre contestatarii situaţiilor financiare şi a raportului anual prezentate de adminidtratorul SIF Muntenia. Printre ceilalţi se mai numără şi Gheorghe Iaciu, patronul complexului comercial Doraly din Afumaţi, dar şi unele fonduri de investiţii.
În timpul şedinţei în cauză s-a anunţat că punctele de pe ordinea de zi au fost respinse, lucru consemnat şi în procesul verbal de şedinţă, dar administratorul SIF Muntenia nu a publicat această decizie, motivând că nu au fost corect interpretate voturile prin corespondenţă.
După o săptămână de la AGA, conducerea SIF Muntenia a anunţat că toate punctele de pe ordinea de zi au fost aprobate, cu o mică diferenţă între voturile pentru şi voturile împotrivă, făcută tocmai de voturile prin corespondenţă.
Adrian Andrici este celebru şi pentru faptul că s-a luptat cu CNVM, fiind subiectul celei mai mari amenzi dată de autoritatea pieţei unei persoane fizice, 887.000 de lei.
Investitorul a pierdut procesul abia la Curtea Supremă de Justiţie, printr-o decizie irevocabilă dată în octombrie 2009, după 2 ani de judecată şi după ce Curtea de Apel anulase ordonanţa prin care CNVM l-a amendat pentru manipularea pietei de capital.
Investitorul ar fi realizat, în ultimele secunde ale sesiunii de tranzacţionare din 31 martie 2006, tranzacţii la Bursa de Valori din Bucureşti (BVB) cu titlurile Petrom (simbol bursier SNP) şi Rompetrol Rafinare (RRC), cu scopul de stabili niveluri artificiale de pret, pentru a profita de poziţiile deschise şi la Bursa din Sibiu pe contractele futures avand ca activ-suport cele doua acţiuni de la BVB titluri.
El ar fi inregistrat atunci un câştig de circa 226.000 de lei pe baza diferenţei de preţ dintre acţiunile de la Bucureşti şi contractele futures aferente de la Sibiu.
Hotărârile AGA SIF Muntenia nu vor putea fi înregistrate la Registrul Comerţului şi nu se vor putea aplica, până ce instanţa nu se va pronunţa în privinţa cererii lui Andrici.
Plata dividendelor ar putea fi amânată.