Contactat de ECONOMICA.NET, vicepreședintele ASF pentru sectorul asigurărilor spune că și-a informat colegii despre intenția de a trimite un punct de vedere Guvernului, însă nu a cerut avizul acestora și nici nu ar fi avut nevoie de el, din moment ce ASF a transmis o simplă opinie, nu un punct de vedere pe un act legislativ oficial.
„Domnul vicepreședinte Cristian Roșu ne-a cerut un acord de principiu fără să prezinte nicun material de analiză legat de suspendarea RCA. I-am cerut să prezinte, chiar și într-o ședință extraordinară, un material pe care sa ne dăm acordul. O astfel de ședință nu a avut loc, motiv pentru care adresa transmisă Guvernului de către domnul Roșu nu a fost discutată în Consiliu”, afirmă, la rândul său, pentru ECONOMICA.NET, Ovidiu Wlassopol.
Pe de altă parte, vicepreședintele Roșu spune că dacă va primi de la Guvern o formă a unui act normativ pe care ASF să dea aviz va convoca cu siguranță o ședință de Consiliu, le va prezenta subiectul colegilor și va cere acordul acestora.
„Pentru că am participat două săptămâni într-un grup de lucru dedicat acestei probleme, am considerat de bun simț să informez și Guvernul, prin Secretariatul General, dar și ministerul transporturilor, la ce concluzii am ajuns. Poate trebuie spus că pretențiile emise de unele asociații erau mult mai mari. Cereau prelungirea asigurărilor RCA gratuit pentru 6-9 luni, prelungirea asigurării CASCO și CMR și altele. Am ajuns la concluzia că singura posibilitate inclusă în lege este suspendarea temporară a RCA. Așa cum am spus însă și în punctul de vedere transmis Guvernului și această măsură este greu de implementat, măcar că legea nu permite ridicarea plăcuțelor de înmatriculare decât ca sancțiune, deci nu am putea avea siguranța faptului că cei care solicită suspendare nu ies pe stradă. Am mai explicat că se creează un precedent și că, dacă alte domenii din economie vor cere același lucru ca transportatorii, rezultatul va fi o creștere a prețurilor RCA pentru toți șoferii din România. Aceasta este, însă, doar o părere a specialiștilor noștri. Nu un aviz pe un document oficial. Așteptăm și noi ca Guvernul să ne trimită o propunere legislativă pe care să o avizăm. Până acum nu a venit”, ne-a declarat Roșu.
COTAR, poziție extrem de dură: ASF dezinformează. Scrisoarea trimisă tuturor autorităților, de la Guvern și Parlament la ASF
Astăzi, după ce presa a relatat pe larg despre avertismentele lansate de asigurători și de ASF, COTAR, una dintre organizațiile reprezentantive ale transportatorilor a transmis o scrisoare dură către autorități. Și COTAR amintește de faptul că poziția trimisă de către ASF Guvernului nu ar fi asumată de Consiliul autorității. Redpm mai jos scrisoarea COTAR:
Stimate doamne, Stimați domni, Membri în Consilul de Conducere ASF
Am luat act cu surprindere de informarea făcută de ASF către Guvern, prin care se insinuează că amânarea la plata a polițelor de asigurare RCA ale transportatorilor va conduce la creșterea tarifelor RCA la persoanele fizice.
Așa cum bine știți, Poliția Română a transmis oficial în dată de 1 aprilie 2020 faptul că numărul de accidente a scăzut cu 72% pe perioada restricțiilor de circulație impuse prin declanșarea stării de urgență pe teritoriul României. Prin urmare, în această perioada rată combinată a RCA nu va putea trece de 20%, țînând cont de faptul că este restricționată deplasarea tuturor persoanelor fizice și chiar a unor persoane juridice pentru perioada stării de urgență.
În acest context, având în vedere rolul și misiunea ASF, astfel cum sunt ele reglementate prin lege, vă solicităm să răspundeți la următorele întrebări vizând aspecte de interes public:
1. Cine este persoană care a semnat adresa transmisă de ASF către Guvernului României? Are această adresa aprobarea Consiliului ASF?
2. De ce această scrisoare nu a fost însoțită de studiul de impact care a condus la concluzia că tarifele RCA ale persoanelor fizice vor crește în perioada următoare?
3. Există un astfel de studiu de impact la dată transmiterii adresei care să susțînă cele afirmate de către ASF?
4. Cum va explicați faptul că asigurători din țări cu instituțîi eficiente de supraveghere a pieței (spre exemplu: Statele Unite ale Americii) au decis să nu majoreze prețul asigurării RCA, ci, dimpotrivă, au decis restituirea către asigurați a unor sume importante de bani pentru perioada în care transportul este restricționat pentru perioada pandemiei COVID – 19? În țări cu instituțîi credibile și eficiente de supraveghere financiară, asigurătorii au decis restituirea a peste 800 milioane de dolari asiguraților săi pe fondul reducerii semnificative a numărului de accidente, iar în România, ASF afirmă explicit faptul că prețul poliței RCA poate să crească, fără a prezența un studiu de impact?
5. A influențat Asociația asigurătorilor – UNSAR – din nou decizia ASF-ului de a comunica aceste lucruri lipsite de orice noțiune logică elementară? Interesele cui reprezintă în realitate Consiliul ASF? În opinia COTAR, întemeiată pe dispozițiile legislației în vigoare, ASF trebuie să reprezinte interesul consumatorilor, iar nu cel al asigurătorilor, așa cum rezultă din adresa la care facem referire.
6. prin comunicările efectuate, UNSAR afirmă în mod neechivoc faptul că plata daunelor este condiționată de viitoarele încasări de prime RCA: “Se va pune o presiune foarte mare pe asigurătorii monocromi, care au un portofoliu/încasări de peste 90% doar din RCA, nu şi din alte linii de business – mai ales cele 2 companii care deţîn deja peste 70% din piața RCA ( n.a City Insurance și Euroins), ceea ce va genera un semnificativ risc sistemic. În aceste condiţii, câteva mii de unități reparatoare nu vor mai putea primi bani pentru dosare, importatorii de piese nu vor primi sumele aferente comenzilor şi implicit distribuitorii și transportatorii vor suferi datorită imposibilităţîi de achitare a facturilor cu impact în blocarea procesului de distribuţie şi transport. Pe cale de consecință, toţi păgubițîi vor avea maşinile blocate, iar în final, situaţia va conduce la o inechitate în piaţă între cei care nu plătesc prime și păgubiții afectaţi în dreptul lor la despăgubire. De asemenea, va există o îngreunare în procesul de decontare între companii, iar piaţa se va bloca;” – extras din materialul transmis de către UNSAR către Guvernul României la mijlocu lunii aprilie 2020.
Acest argument este o recunoaștere publică a faptului că firmele de asigurări din România nu se bazează pe principiile de asigurare, ci pe principiul funcționarii CARITAS sau în baza renumitei SCHEME PONZI. Reamintim faptul că Schemă Ponzi este o formă de fraudă care a adus prejudicii importante sistemelor financiare în întreagă lume, această fiind definită că un mecanism care ”poate menține iluzia unei afaceri durabile atâta timp cât noii investitori contribuie cu fonduri noi și atâta timp cât majoritatea investitorilor nu solicită rambursare completă și încă cred în activele inexistente pe care se presupune că le dețîn.”
Faptul că asociația asigurărilor din România (UNSAR), ai cărei membri au fost amendați acum mai puțin de un an și jumătate de către Consiliul Concurenței cu 53 de milioane de euro pentru incălcarea reglementărilor naționale și europene din domeniul concurenței prin coordonarea comportamentelor pe piață în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA), recunosc public faptul că afacerea lor se bazează pe viitoarele încasări pe care le prognozează, fără a fi în măsură să achite daunele actuale din banii încasați deja, ne arată cangrena existentă în sistemul de asigurări din România, recunoscută public de către UNSAR, dezvoltată sub așa-zisă supraveghere ASF.