Scandalul Volkswagen nu este decât partea vizibilă a icebergului, avertizează organizaţia de mediu T&E

Noile modele de automobile ale constructorilor auto europeni au emisii de CO2 cu peste 40% mai mari decât arată testele efectuate în laborator, afirmă luni organizaţia de protecţie a mediului Transport & Environment (T&E), potrivit căreia scandalul Volkswagen nu este decât partea vizibilă a icebergului, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 28 sept. 2015, 20:32
Scandalul Volkswagen nu este decât partea vizibilă a icebergului, avertizează organizaţia de mediu T&E

Grupul auto german Volkswagen este implicat într-un scandal de amploare, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Transport & Environment (T&E) afirmă că propriile sale studii nu dovedesc utilizarea unui astfel de soft şi de către alţi constructori auto. Cu toate acestea, studiile efectuate de T&E scot în evidenţă un decalaj în creştere între emisiile de CO2 măsurate cu ocazia testelor de laborator şi cele constatate cu ocazia utilizării pe drum, ceea ce face necesară o anchetă aprofundată asupra practicilor constructorilor auto.

Studiul T&E susţine că unele modele de vehicule Mercedes, BMW şi Peugeot consumă cu aproximativ 50% mai mult combustibil decât afirmă constructorii. În consecinţă, emisiile poluante sunt mai mari.

Analiza efectuată de T&E se bazează pe un studiu derulat în comun cu International Council on Clean Transportation (ICCT), care a contribuit la dezvăluirea scandalului Volkswagen în SUA. Acest studiu a scos în evidenţă că în cazul dioxidului de carbon diferenţa între emisiile de CO2 rezultate în cursul testelor de laborator şi emisiile reale a crescut de la 8% în 2001 la 40% în medie în 2014 pentru vehiculele europene. Diferenţa este şi mai mare pentru anumite modele, fiind de 48% în medie pentru vehiculele Mercedes şi chiar de 50% pentru noile modele din clasele A, C şi E ale mărcii germane.

‘Scandalul Volkswagen nu este decât partea vizibilă a icebergului’, afirmă Greg Archer, responsabil pentru autovehiculele ecologice în cadrul T&E. Potrivit acestuia, costul mediu pentru fiecare automobilist este de 450 de euro pe an, din cauza acestui decalaj între emisiile de CO2 rezultate în cursul testelor de laborator şi emisiile reale.

În schimb, Asociaţia constructorilor europeni de automobile (ACEA) nu se poate afirma că utilizarea de softuri care falsifică rezultatele testelor antipoluare, interzise în UE, este o problemă care afectează întregul sector. Cu toate acestea, ACEA s-a declarat în favoarea revizuirii modului în care se efectuează testele în laborator.

Te-ar mai putea interesa și
BMW XM by Kith, o ediție limitată de 47 de unităţi
BMW XM by Kith, o ediție limitată de 47 de unităţi
Modelul plug-in hybrid de înaltă performanță XM va fi disponibil anul viitor sub numele de BMW XM by Kith 2025, cu design exterior şi interior exclusiv. Mașina va fi comercializată în doar 47......
Cine va conduce România. Toate propunerile pentru functiile cheie din stat. Azi, 23 decembrie, se decide totul
Cine va conduce România. Toate propunerile pentru functiile cheie din stat. Azi, 23 decembrie, se decide totul
După negocierile de la Cotroceni și Consiliul Național al PSD, s-a conturat forma noului guvern: 16 ministere, din care ...
Peste 2 milioane de șoferi au scăpat de grija RCA cumpărând din afara țării. Firmele din Franța și Cipru, cap de afiș și la vânzări și la profit, în primele nouă luni din 2024. Ce urmează să se întâmple cu prețurile?
Peste 2 milioane de șoferi au scăpat de grija RCA cumpărând din afara țării. Firmele din Franța și Cipru, cap de ...
Cele două societăți care vând RCA în România în baza pașaportului european, fiind autorizate, supravegheate și reglementate ...
Luni, 23 decembrie 2024, se decide viitorul României. Iată calendarul evenimentelor
Luni, 23 decembrie 2024, se decide viitorul României. Iată calendarul evenimentelor
Mâine, luni, 23 decembrie 2024, se decide viitorul României, cel puțin pe termen scurt. Vom afla cine va fi prim ministru, ...