Principalii producători europeni de camioane au fost verificaţi de Comisia Europeană în perioada 1997-2011. Scania este deţinută de grupul auto german Volkswagen AG.
În iulie 2016, Comisia Europeană a ajuns la un acord cu firmele MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco şi DAF, responsabile pentru 90% dintre camioanele de tonaj mediu şi mare produse în Europa, care au primit o amendă-record, de 2,93 miliarde de euro (3,2 miliarde de dolari), pentru că au încălcat reglementările antitrust ale Uniunii Europene (UE).
În schimb, Scania a decis să rezolve acest caz cu CE, iar forul comunitar a desfăşurat investigaţiile împotriva companiei suedeze conform procedurii standard în privinţa cartelurilor.
‘Decizia de astăzi marchează sfârşitul investigaţiei noastre de 14 ani în acest cartel, care a afectat semnificativ piaţa transporturilor din UE, deoarece Scania şi celelalte companii produc mai mult de nouă din fiecare zece camioane de tonaj mediu şi mare vândute în Europa. Aproximativ trei sferturi din transportul de bunuri în Europa se desfăşoară prin intermediul acestor camioane şi joacă un rol vital în economia europeană. Este inacceptabil ca producătorii de camioane să fie parte a unui cartel, în loc să concureze una cu alta’, a declarat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager.
Cele şase companii au fixat preţurile timp de 14 ani şi au obligat clienţii să suporte costurile pentru îndeplinirea standardelor de mediu, susţine Comisia Europeană.