Scântei în coaliția de guvernare din cauza așteptatelor măsuri de austeritate. PNL amenință cu retragerea sprijinului dacă PSD va lovi în mediul privat. Ce propun liberalii. Confiscarea veniturilor este în proiect- SURSE

04 09. 2023
Ciuca si cu Bolos (News.ro)

PNL  nu va susține asumarea răspunderii pe așa numita Ordonanță a austerității dacă aceasta va prevedea măsuri care să afecteze meseriile liberale și mediul de afaceri, a hotărât conducerea liberală, după o ședință cu scântei. Se pune chiar problema ieșirii de la guvernare în caz că PSD va încerca să crească TVA, să modifice iar pragul până la care o firmă este considerată microîntreprindere, ori sa creasca să impozitul pe veniturile micro sau pe dividende.

Amintim că toate aceste măsuri au fost în discuție, inclusiv la întâlnirile oficialilor românii cu Comisia Europeană. Unele surse susțin că CE ar fi agreat ca România să poată sta și anul acesta cu un deficit bugetar peste valoare maximă prevăzută la nivelul UE, dacă se vor lua măsuri de genul uniformizării cotei de TVA și majorarea acesteia de la 19 la 20%. O astfel de măsură ar fi o lovitură puternică nu doar pentru mediul de afaceri ci și pentru populație, având în vedere că TVA la alimente, de exemplu, este acum doar 5%.

Oficialii români au mers la CE cu propunerea de a le fi permis un deficit de 5,5% din PIB, față de 3% cât este limita maximă admisă, fără ca România să fi sancționată.

Astăzi, la nivelul MF a circulat și un proiect de OUG care ar putea sta la baza discuțiilor pe care ministrul Boloș le va avea cu CE. Redăm câteva dintre modificările propuse acolo, cu mențiunea că este un document care conține mai degrabă măsuri gândite de PNL, deci nu există încă un consens în Coaliție asupra acestor puncte.  Despre acest proiect, afla și în posesia noastră, a scris prima dată www.profit.ro.

– Scade impozitul pe tranzacții la Bursă de la 3% la 1,5%

– Se confiscă până la 75% din veniturile cărora nu li se poate demonstra sursa. Impunerea asupra acestor vebituri urcă la 70%, față de 16% cât este în prezent

– Lucrătorii din IT nu vor mai plăti 3,75%, contribuția la Pilonul II de pensii

– Plafon de 60.000 de euro pentru contribuția la asigurări de sănătate în cazul activităților independente

– Acciza pe băuturi cu conținut ridicat de zahăr

– Impozit pe dobânzile din titluri de stat și obligațiuni municipale