Scenarii referitoare la viitorul cabinet: Republica Moldova ar putea fi condusă de un guvern minoritar

Economica.net
05 01. 2015
moldova_guvern_34567_43062300

Astfel, potrivit publicaţiei Tribuna din Chişinău, la orizont se conturează scenariul unui guvern minoritar, format din reprezentanţii Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi ai Partidului Democrat (PD). Cele două partide, care au împreună 42 de mandate în noul legislativ, ar putea fi susţinute la învestirea noului cabinet de miniştri de către cei 20 de deputaţi comunişti, dacă vor fi satisfăcute o serie de condiţii avansate de Partidul Comunist.

În schimbul votului lor, comuniştii vor să le revină funcţia de preşedinte al parlamentului, conducerea a minimum trei instituţii de stat aflate sub control parlamentar, dar şi ca premierul să fie ‘o persoană apolitică, un tehnocrat care nu are nimic în comun cu PLDM sau PD’, scrie Tribuna, citând, sub rezerva anonimatului, surse din cadrul Partidului Comunist.

‘În acest caz, am putea vorbi în termeni reali despre votarea noului guvern. Noi nu vrem să participăm la guvernare – pot să-şi împartă între ei portofoliile cum doresc. Pe noi ne interesează ca primul ministru să fie un tehnocrat, care să poată rezolva problemele ţării şi nu să-şi facă imagine de dimineaţa până seara, iar noi să putem executa un oarecare control asupra guvernării prin intermediul anumitor instituţii de stat’, a spus interlocutorul publicaţiei menţionate.

Importanţa unei relaţii între partidele proeuropene şi comuniştii moldoveni în actuala conjunctură politică este subliniată de mai mulţi analişti de la Chişinău, printre care şi Petru Bogatu. ‘Împotriva dialogului cu comuniştii sunt doar putiniştii şi cretinii’, consideră el, atrăgând atenţia că, în noile condiţii geopolitice, amplificarea divizării societăţii moldovene în pro-UE şi pro-Rusia este extrem de periculoasă.

Argumentând necesitatea unui astfel de dialog, el arată că fără susţinerea comuniştilor nu va putea fi ales noul preşedinte al republicii. ‘În cazul în care PCRM nu cooperează există riscul declanşării unor alegeri anticipate, iar acesta este ultimul lucru care ne-ar trebui acum’, scrie Bogatu într-un recent editorial.

Premierul în exerciţiu Iurie Leancă declarase la sfârşitul anului trecut că noua coaliţie de guvernare trebuie constituită cel târziu până la mijlocul lunii ianuarie.

Partidului Liberal Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PDM) şi Partidul Liberal (PL) deţin împreună 55 de mandate în noul legislativ (101 locuri), un număr suficient pentru formarea unei majorităţi parlamentare în vederea votării unui guvern, dar insuficient pentru a vota preşedintele sau pentru a modifica sau schimba Constituţia.